27 Nisan 2017 Perşembe

Tarçın Yağı

 Tarçın aroma ve tıbbi kullanım noktasında kullanılan en popüler baharatların başında gelmektedir. Tarçın yağının sağlığa bir çok faydası olsa da, genellikle insanlarda tahrişe ve alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Bu duruma dikkat ederek ve kendimizi tanıyarak kullanmamız gerekir. Esasında bu durum tüm malzemeler ve besinler için geçerlidir. Yazımda tarçın yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, etkileri nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi soruları üzerinde durdum.

Tarçın Yağı

Tarçın Yağı
Bilimsel adı cinnamomum zeylanicum olan tarçın, köken olarak tropikal Asya'dır ve özellikle Sri Lanka ve Hindistan'da yaygın olarak üretimi ve tüketimi yapılmaktadır. Günümüzde ise tarçın  her tropikal bölgede yetiştirilmektedir. Baharat, geniş tıbbi kullanımıyla da geleneksel Hint tıbbi sistemi olan Ayurveda'da geleneksel ilaçlarda kullanılan bir malzemedir. Geleneksel anlamda, tarçın birçok kültürde ishal, artrit, menstruel kramplar, ağır menstruasyon, maya enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip ve sindirim problemleri gibi çeşitli sağlık bozukluklarının tedavisine yardımcı ve etkilidir.

Tarçın bugün solunum problemleri, deri enfeksiyonları, kan bulaşması, menstrüel sorunlar ve çeşitli kalp rahatsızlıklarına benzer çeşitli sağlık problemlerinin tedavisinde yardımcı bir malzemedir. Tarçının en önemli özelliği hem toz halinde hem de kabuk olarak kullanılabilmesidir.

Turuncu Yağı

Portakal esanslarından soğuk preslenmiş turuncu esans yağı, taze meyveyi anımsatan sulu bir aromaya sahiptir. Narenciye Fresh ™, Abundance ™, Noel Spirit ™ ve Peace & Calming® gibi popüler karışımların önemli bir katılımcısı olan Turuncu yağı, bir odaya barış, uyum ve yaratıcılık hissi ile doldurabilen tatlı, huzurlu bir aromaya sahiptir. Ben de yazımda turuncu yağı nedir, faydaları nelerdir, etkileri nelerdir, nasıl elde edilir, nerelerde kullanılabilir meseleleri üzerinde durdum.

Turuncu Yağı

Turuncu Yağı
Turunç esans yağını, narenciye aromasının ilham verici kokusu ile güne merhaba demek için sabahları kullanmayı deneyin. Turuncu, diğer turunçgil yağları gibi, ışığa duyarlılığa yol açabilir, bu nedenle güneş altında zaman geçireceğiniz günler kullanmamalısınız. Turuncu yağı, kendi başına da kullanılabileceği gibi  Limon, Mandalina, Greyfurt, Tarçın, Neroli veya Paçuli gibi tamamlayıcı yağlar ile kombine edebilirsiniz.

Diffuse Orange, uçucu yağları çocuklarınızın oyun alanlarına serpebilirsiniz. Tatlı, eğlenceli kokuyu sevecekler! Portakal yağı,  hem sıcak hem de soğuk aylar için mükemmel bir mevsimsel koku size sunacaktır.

D Vitamini


D vitamini esasında vücudumuzun üretebildiği bir hormondur. Kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlar ve vücudumuzda var olan 30.000 genimizin 2000'den fazlasının ifadesini düzenlemede iş görür. D3 vitamini UVB ışığının cilde çarptığı ve kolestrolü daha sonra karaciğerde D3'e (kolekalsiferol) dönüştüren previtamin D'ye dönüştürdüğü zaman deride insanlarda üretilir.






D Vitamini Yağı






C Vitamini


C vitaminini bazı hayvanlar kendi üretebilirler, ancak insanlar bu vitamini yiyeceklerden ve diğer kaynaklardan edinmek zorundalar. C vitamininin elde edileceği en iyi kaynaklar taze meyve ve sebzeler, özellikle narenciyelerdir. C vitamini bir laboratuarda da üretilebilir. Makalemde c vitaminiyle alakalı olarak c vitamini nedir, faydaları nelerdir, hangi besinde bulunur, gribe iyi gelir mi gibi meselelere değindim. 



 C Vitamini





B12 Vitamini

 


Vitamin B12 önemli bir vitamindir.Vücudumuzun düzgün çalışması için B12 vitamini gerektirdiğini hepimiz biliyoruz. Vitamin B12, et, balık ve süt ürünleri gibi gıdalarda bulunur. Aynı zamanda bir laboratuarda da yapılabilir. Genellikle diğer B vitaminleri ile kombinasyon halinde alınır. Yazımda b vitamini nedir, hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir, hangi vücut fonksiyonlarında iş yapar, eksikliklerinin belirtileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.




B12 Vitamini



Vitamin B12, kandaki vitamin B12 seviyelerinin çok düşük olduğu bir durum olan B12 vitamini eksikliğini tedavi etmek ve önlemek için dışarıdan takviye olarak alınabilir. B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve çoğunlukla yaşlı insanlarda görülen ciddi anemi türü olan pernisiyöz anemi tedavisinde ağız yoluyla alınmaktadır.

E Vitamini Yağı



E Vitamini yağda çözünbilen bir vitamindir. Bitkisel yağlar, tahıllar, et, kümes hayvanları, yumurtalar, meyveler, sebzeler ve buğday tohumu yağı gibi birçok gıdada bulunur. Ek olarak da mevcuttur. E vitamini, nadir görülen, ancak bazı genetik hastalıkları olan kişilerde ve çok düşük erken prematüre bebeklerde ortaya çıkabilecek E vitamini eksikliğinin tedavisinde kullanılır. Yazımda e vitamini yağı nedir, faydaları nelerdir, vücudumuza etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


E Vitamini Yağı





Lizin

Lizin bir amino asittir (protein yapı taşı). Bu amino asit ilaç yapımında kullanılır Lizin, soğuk yaraları önlemek ve tedavi etmek için kullanılır ( herpes simplex labialis adı verilen virüsten kaynaklanır ). Bu kullanım için ağızdan alınır veya doğrudan cilde uygulanır. Lizin ayrıca atletik performansı arttırmak için ağızdan alınır. Yazımda lizin nedir, faydaları nelerdir, nerelerde bulunur, eksikliğinin belirtileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Lizin







Lizin  proteinlerde bulunan 22 aminoasitten biridir. 4-aminobütil (birincil amin) yan zinciri nedeniyle, histidin ve arginin gibi bazik aminoasitler grubuna dahildir. kritik vücut proteinlerinin yapımında hayati bir önem taşır.



Limon Yağı


Limon ve limon esansiyel yağı Ayurveda tıbbında en az 1.000 yıldır geniş bir sağlık problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır. Narenciye bitkileri, gıda ve tıpta birçok kullanım alanlarından dolayı, fayda açısından zengin uçucu yağların ana kaynaklarıdır. Ve limon yağı çok yönlülüğü ve güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle en popüler narenciye esansiyel yağlarından biridir. Yazımda da limon yağı nedir, faydaları nelerdir, etkileri nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. 



Limon Yağı






Nane Yağı


Nane yağı , nane bitkisinden elde edilir ve nane bitkisi Avrupa ve Kuzey Amerika'da yetiştirilmektedir. Nane yağı yaygın olarak yiyecek ve içeceklerde aroma olarak ve sabun ve kozmetiklerde bir koku olarak kullanılır. Nane yağı ayrıca çeşitli sağlık koşulları için de kullanılır ve diyet takviyelerinde veya topikal olarak bir cilt kremi veya merhem olarak ağızdan alınabilir. Yazımda nane yağı nedir, özellikleri nelerdir, nerelerde kullanılır, faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.                                                                                                                   

Nane Yağı

 Nane yağı yiyecek ve içeceklerde aroma olarak ve sabun ve kozmetikte bir koku olarak yaygın olarak kullanılır. Nane yağı ayrıca çeşitli sağlık durumları için kullanılır ve diyet takviyelerinde ağızdan alınabilir veya tropikal olarak cilt kremi veya merhem şeklinde sürülebilir.

K Vitamini

K vitamini, kan pıhtılaşması için gerekli olan ve aynı zamanda kemiklerde ve diğer dokulardaki kalsiyumun bağlanmasını kontrol eden bazı proteinlerin tam sentezi için gerekli olan yapısal olarak benzer, yağda eriyen bir vitamin grubudur. Proteinlerin K vitaminine bağlı modifikasyonu, kalsiyum iyonlarını bağlamalarını sağlar, aksi takdirde bulamayabilirler. K vitamini olmadan, kan pıhtılaşması ciddi şekilde bozulur ve kontrolsüz kanamalar oluşur. Düşük düzeyde K vitamini de kemiklerini zayıflatır ve arterlerin ve diğer yumuşak dokuların kalsifikasyonunu teşvik eder. Yazımda K vitamini nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

K Vitamini







24 Nisan 2017 Pazartesi

F Vitamini



Esansiyel yağ asitleri (EFA'lar) bazen Vitamin F olarak adlandırılır. Bu, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerine karşılık gelir. Makalemde de f vitamini nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, nasıl elde edilir, nasıl f vitamini alabilirim gibi sorulara cevaplar ürettim. F vitamini, iki yağlı asit - linoleik asit (LA) ve alfa-linoleik asitten (LNA) meydana gelir. Linoleik asit, en eksiksiz yağlı asit olarak bilinmektedir. EFA'nın iki temel kategorisi vardır: omega-3 ve omega-6, linoleik asit ve gama-linoleik asit içerir.

F Vitamini Nedir?

F vitamini daha iyi bir yağ olarak sınıflandırılır. Bu F Vitamini sağlığımız için çok şey yapar ve vücudumuza çeşitli şekillerde yardımcı olurlar. Yara iyileşmesine, metabolizmaya, cilt ve tırnak sağlığına ve çok daha fazlasına yardımcı olurlar. Vücut, esansiyel yağ asitleri üretemez ve bu nedenle sadece gıda maddeleri tüketilerek elde edilirler. Omega-6 esansiyel yağ asidi, çiğ fıstık, tohum, baklagiller, üzüm çekirdeği yağı ve keten tohumu yağı içinde bulunur; Omega-3 esansiyel yağ asidi balık, kanola yağı ve ceviz yağında bulunur.

E Vitamini


E vitamini çok önemli bir antioksidandır. Hücrelerinizi dış saldırılara karşı korumaya yardımcı olabilir. Bu temel vitamin, birçok gıdada doğal olarak bulunur. Ayrıca diyet takviyesi olarak da mevcuttur. Bazen işlenmiş gıdalarda bulunur. E vitamini yağda çözünür. Bu, vücudunuzun gerektiğinde depoladığı ve kullandığı anlamına gelir. Yazımda e vitamini nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, nasıl elde edilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

E Vitamini

23 Nisan 2017 Pazar

Çam Yağı

Çam esansiyel yağının sağlığa olan faydaları, iltihaplanmayı ve ilişkili kızarıklığı azaltma, sinüs enfeksiyonlarına, mukus ve balgamdan korunma, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarını iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, mantar ve viral enfeksiyonlarla mücadele etme, zihni açma gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Çam yağı öyle çok bilinen bir ürün değildir. Yazımda konuyla alakalı olarak çam yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl elde edilir, zararları nelerdir, nerelerde bulunur gibi sorulara cevaplar aradım. 

ÇAM YAĞI

Lavanta Yağı

Lavanta esansiyel yağının sağlığa olan faydaları, sinirsel gerginliği ortadan kaldırma, ağrıyı hafifletme, kafa derisini ve cildi dezenfekte etme, kan dolaşımını arttırma ve solunum problemlerini tedavi etme olarak bir çırpıda sayabiliriz. Lavantanın Latince adı, özellikle temiz aroması olan aroması nedeniyle "yıkamak" anlamına gelen Lavare'dir. Yazımda lavanta yağı hakkında her şeyi konuştuk. Lavanta yağı nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, vücuda etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


LAVANTA YAĞ

Histidin



Histidin doğada yaygın olarak bulunan 20 aminoasitten biridir ve proteinlerin yapısında bulunur. L-Histidin ve D-Histidin şeklinde iki farklı enantiomerik formu bulunur. Beslenme açısından, genelde sadece çocuklarda, dışarıdan alınması zaruri gıda maddelerinden biridir. Yazımda histidin nedir, ne işe yarar, dışarıdan nasıl alırız gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

HİSTİDİN

Glutamin



Glütamin, insan vücudunda temel olmayan amino asit türü­glutamate`in­(ya da glütamik asidin) tükendiğinde ve nitrojen içeren amonyak moleküllerine bağlandığın zaman üretilmektedir. Glütamini bir tür nitrojen sünger olarak tahayyül edilebilir. Bugün sizler için glutamin üzerine bir yazı hazırladım, glutamin nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

GLUTAMİN

Glutamat

Sodyum glutamat veya MSG olarak da bilinen monosodyum glutamat. Doğal olarak en fazla var olan nonesansiyel amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzu. A.B.D. Gıda ve İlaç  Dairesi MSG'yi Genellikle Güvenli Kabul Edilir (GRAS) olarak belirler. Avrupa Birliğinde glutamat gıda katkı maddesi olarak sınıflandırmıştır. MSG'nin HS kodu 29224220 olup E numarası E621'dirMSG glutamatı, diğer gıdalarda bulunan umami tadınının aynısıdır.

GLUTAMAT

22 Nisan 2017 Cumartesi

Hidroklorik Asit


Hidroklorik asit, Hidrojen ve Klor’dan  meydana gelen oda sıcaklığı (25 derecede) sıvı olan bir asittir. Kimyasal formülü HCl olan Hidroklorik asit’in molekül ağırlığı 36,46 g/mol’dür. Halk arasında Tuz Ruhu olarak bilinen Hidroklorik asit oldukça zehirli bir maddedir.Kullanıldığı ortamda göz,deri ve herhangi bir uzvun tahriş olmaması için sıkı güvenlik önlemleri alınmalıdır. Kimya,Petrol,İlaç gibi sanayi alanlarında kullanılmaktadır. Yazımda hidroklorik asit nedir, nasıl kullanılır, tuz ruhu nedir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

HCl ilk defa MS 9 yy.’da Cabir bin Hayyam adında ki simyacının sofra tuzunu Sülfürik asitle tepkimeye sokmasıyla elde edildi. Hidroklorik asiti tekrar nitrik asitle tepkimeye sokan Cabir bin Hayyam yine önemli bir çözelti olan Kral Suyu’nu elde etmiştir.



Hidroklorik Asit Nedir

Hidrojen klorür, oldukça güçlü bir malzemedir. Moleküler yapısı oldukça basit olan Hidroklorik asit, bir klor atomuyla bir hidrojen atomundan oluşur. Hidroklorik asit formülü HCl’dir. Hidroklorik asit, oda sıcaklığında bir litre suyla, yaklaşık 450 litre gibi çok yüksek oranda çözünür. Diğer başka asitlere benzer, renkli ayıraçla “asit rengi” gibi bir renk ortaya çıkar; mesela turnusolu kırmızıya, heliantini pembeye, bromofenolu sarıya boyar ve fenolftaleinle renksiz bir sıvı verir. Sodyum karbonat ve amonyak benzeri bazlara, belirgin bir etki ortaya çıkartır.

Hidrojen Sülfür

Renksiz bir gaz olan Hidrojen sülfürün kokmuş yumurtaya benzeyen bir kokusu bulunur. Çok zehirli olmakla beraber uzun zaman solumaya maruz kaldığında insanı öldürebilir. Havada seyreltik olarak bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısı yapar.
Yazımda hidrojen sülfür nedir, ne işe yarar, nasıl oluşur, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.



Hidrojen Sülfür(H2S)





Hidroflorik Asit

Hidrojen florür, flor barındıran bir kimyasal bileşiktir. Renksiz bir gaz ya da bir duman sıvısı olarak bulunabilir veya suda çözülmüş halde bulunabilir. Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin yapımında, yapay kriyolit (Na3AlF6) imalatında kullanılan bir kimyasaldır. Hidroflorik asit üzerine konuşacağımız bu yazıda hidroflorik asit nedir, nasıl kullanılır, nasıl tedarik edilir, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Hidroflorik Asit(HF)

21 Nisan 2017 Cuma

Adaçayı Yağı

Güzel kokusu ile çoğu kozmetik ve kişisel bakım ürününde var olan adaçayı aromatik tedavi edici özelliği sayesinde de  regl dönemi sancılarına iyi gelir; stres ve baş ağrısını tedavi etme noktasında insanlarca tercih edilen bir üründür. Adaçayı yağı bu sıraladığım ve yazamadığım bir çok faydasıyla zaten çoktan aktarlarda ki yerini almış durumdadır. Yazımda da adaçayı yağı nedir, faydaları nelerdir, öksürüğe faydalı mı, vajinal mantar tedavisi için kullanılır mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Adaçayı Yağı





Adaçayı Yağı, botanik adlandırma sisteminde olduğu gibi, özellikle cilt bakımı meselesinde de kozmetik dünyasında adı geçen ve sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Sayısız güzellik bakım ürünleri, aslında bilge esansiyel yağ olan adaçayı yağı içerdiği düşünülmektedir.





Bu uçucu yağ, adaçayı yapraklarının buharla damıtılmasıyla ekstrakte edilmekte ve başlıca Aesculetinen, Alpha Humulene, Alpha Thujene, Alpha Thujone, Alpha Terpineol, Alpha Terpeninler, Alfa Pinene, Alfa Maaliene, Aromadendrene, Beta Pinene, Beta Copaene, Beta Thujone, Kirniyol, Terpinenol, Thujanol ve Terpinolen gibi organik polimerlerden meydana gelen  esansiyel bir yağdır.

Bergamot Yağı

Bergamot yağı, kendine güveni oluşturmak ve ruh halinizi dengelemek, bakterilerle savaşmak, yara izlerinin doğal tedavisi noktasında peeling yapmak ve cilt problemlerini en aza indirmek için kullanılan doğal bir yağdır. Yazımda da bergamot nedir, bergamot yağı nedir, nasıl yapılır, cilde nasıl uygulanır, saça faydaları nelerdir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir gibi belli başlı çok sorulan sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Bergamot Yağı


Biberiye Yağı

Biberiye yağı yemeklerde ve cilt bakımında kullanılan bitkisel bir yağdır. Biberiye yağı biberiye bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Besin olarak tüketildiğinde de bir çok faydası bulunur; cilt bakımı noktasında da faydaları saymakla bitmez. Yazımda da biberiye yağı nedir, faydaları nelerdir, hafızaya katkısı nedir, zararları nelerdir, doğal cilt bakımında kullanılır mı, saça faydası nedir gibi sorulara cevaplar aradım. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.

Biberiye Yağı

Biberiye yağı, sağlık için kullanılan en popüler uçucu yağları sıralamaya kalksak ilk sıralarda yazılabilecek bitkisel yağlardandır. Saç büyümesini destekleyen, zihinsel gücü artırma, solunum problemlerine iyi gelir ve ağrı kesici gibi çeşitli sağlık problemleri noktasında yararları bilindiği günden bugüne yıllar içinde giderek daha da önemi kavrandı ve popülerleşti.

Sodyum Laktat

Sodyum laktat en basit haliye: laktik asitin sodyum tuzudur şeklinde ele alınabilir. Sodyum laktat cilt bakımı başta olmak üzere bir çok alanda kullanımı tercih edilen kimyasal bir tuzdur. Yazımda sodyum laktat nedir, faydaları nelerdir, cilt bakımında nasıl kullanılır, etkileri nelerdir, helal midir gibi sorulara cevaplar aradım. Bu sorulara dikkatli ve özenli cevaplar aradığım makalem ile karşınızdayım. Umarım faydalanabileceğiniz bir yazı olmuştur. 

SODYUM LAKTAT


Glisin

Glisin en basit haliyle bir amino asittir. Asetik asitten türemiş olan, yan zincir olarak da bir hidrojen atomu bulunan, kollagen ve elastin gibi proteinlerin yapısına eklenen en basit amino asite verilen isimdir. Glisin, vücudunuzda ki dokunun büyümesi ve bakımı noktasında ihtiyaç duyulan proteinlerin oluşumuna destek olan bir proteindir. Aynı zamanda hormonlar ve enzimlerin de ihtiyaç duyduğu proteinler meydana getirmek için kullanılan bir amino asittir. Bu kavramı TDK'nın terimler sözlüğünden size aktardım. Yazımda da glisin nedir, faydaları nelerdir, görevleri nelerdir, hangi ilaçlar glisin içerir gibi sorulara da makalemde cevaplar verdim. İyi okumalar.

Glisin


Skualen

Squalene, takviye formuna konulduğunda yaygın olarak balık yağı ve köpekbalığı karaciğeri yağı olarak bilinen doğal bir maddedir. Bununla birlikte, birçok kişi bu maddenin aslında kan dolaşımızda olduğunu ve karaciğere ait olduğunu bilmiyor. Skualen cilt bakımında cildin nemini artırmak, esnekliği arttırmak, iyileşmeyi hızlandırmak ve cilt iltihabını ve tahrişini tedavi etme noktasında kullanılan bir bileşendir. Yazımda skualen nedir, nerelerde bulunur, skualen yağının faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Skualen


Fenilalenin


Beslenme bakımından zaruri bir alfa-aminoasit olan Fenilalanin,doğada enantiometrik iki halde bulunabilen bir aminoasittir. Enantiometrik(moleküllerin aynada yansıması olan optik izomeri) olan formları D-fenilalanin ve L- fenilalanindir.Yan zincirini benzil grubu oluşturmaktadır. Bütün (hayvansal veya bitkisel) proteinlerde bulunan doğal bir bileşiktir. Makalemde fenilalenini inceledim, fenilalenin nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir gibi sorulara da cevaplar aradım.

FENİLALENİN



MSM (Methylsulfonylmethane)

MSM, hayvanlarda, insanlarda ve birçok bitkide var olan bir kimyasaldır. İnsanlarda artrit tedavisine başlamak için en sık ihtiyaç duyulan maddelerden biridir. Yazımda msm nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, zararları nelerdir sorularına cevaplar aradım.
MSM, bazen glukozamin veya kondroitin gibi diğer takviyeleri ile birleştirildiği laboratuvar ortamında üretilebilir.


MSM (Methylsulfonylmethane)





Aspartat

Aspartat, kandaki aspartat aminotransferaz (AST) enziminin seviyesini ölçen bir enzimdir. Vücutta çeşitli organ ve dokularda üretilen Aspartat enziminin kanda var olan seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada veya düşünülen tanıyı yanlışlamada yardımcıdır. Aminotransferaz (AST) insanlarda çeşitli dokularında var olan enzimlerden biridir. Aspartat hakkında hazırladığım bu makalemde aspartat nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


Aspartat



Mentol

Bu yazımızda sizlere Sigara'da Peçetede Şekerlerde ve Sakızlarda bulunan nane bileşiği olan Mentol'den bahsedeceğiz. Mentolün molekül formülü: C10 H20O . Mentol organik bir alkoldür. Doğada birçok izomeri hali hazırda bulunur.





 Mentol

Glikolik Asit

Glikolik Asit, çeşitli meyvelerde doğal olarak bulunan ve meyve asitleri olarak bilinen Alfa Hidroksi Asit'lerinin üyesi bir asit çeşididir. Glikolik asit doğada genellikle şeker kamışından elde edilir. Peeling tedavisinde kullanılan bir asit çeşididir. Glikolik asit peeling ve daha çok yaygın adıyla ''kimyasal peeling'' yaşlanmanın ciltte yaşanan etkilerini minimuma indirmek ve cildin yapısını gençleştirmek için kullanılan cilt bakımı uygulamasıdır. 

Glikolik Asit(C2H4O3)

Kafur


Kafur, kafur ağacının kabuğunu ve ağacını damıtmak suretiyle elde edilmektedir. Günümüzde kafur kimyasal olarak terebentin yağından üretilmektedir. Bir çok kozmetik üründe kullanılır.
Kafur ürünleri cilde sürülebilir (topikal uygulama) veya solunabilir. Ürünün nasıl uygulanması gerektiğini öğrenmek için üzerinde ki etiketi okuyabilirsiniz. Yazımda kafur nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Kafur

Fosforik Asit

Saf fosforik asit, renksiz kristaller halinde bir maddedir. Fosforik asit, en çok fosfatlı gübrelerin imalatında ve ilaç endüstrisinde kendine kullanım alanı bulur. Şıra kıvamında var olan sulu çözeltisi şuruba andırmaktadır. Bu kimyasalın tuzları fosfat şeklinde adlandırılmaktadır. Fosforik asit iki şekilde kategorilendirilir: gıda türü fosforik asit ve endüstriyel tipi fosforik asit. Endüstride kullanılan fosforik asit, kalsiyum fosfat kaya parçalarının sülfürik asit desteğiyle ısıtılmasından elde edilir. Yazımda fosforik asit nedir, ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

FOSFORİK ASİT(H3PO4)

Ardıç Katranı

Ardıç meyveleri içki ve yemek pişirmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda diüretik amaçlı ve bronşit ve artrit tedavisinde de ardıç kullanılabilir. Akdeniz bölgesinde yetişen ardıç katranı odunundan elde edilen, asalak öldürücü amacıyla deri hastalıklarına uygulanan bir katrandır. Yazımda ardıç katranı nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. Ardıç katranının oldukça fazla faydası vardır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilen ardıç katranı özellikle saçkıran, sivilceler, egzama, uyuz ve sedef gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilen doğal bir malzemedir.

Ardıç Katranı

Formik Asit

Formik asitin kimyasal formülü; HCOOH. Formik asit tek karbonlu bir karboksilik asittir. Metanoik asit olarak da söylenir ve bilinir. Formik asit, karbonil karbonuna bağlı alkil grubu içermemesiyle en basit karboksilli asit özelliğe sahiptir. Formik asidin bir diğer adı Karınca Asidi’dir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında gözlemlenmiş ve karınca salgılarında çekilerek elde edilmiştir. Formik asidi incelediğim makalemde formik asit nedir, nerede kullanılır, nasıl kullanılır, ne işe yarar gibi sorulara cevaplar aradım. Umarım faydaları olur. 

Formik Asit (HCOOH)

Allantoin

Allantoin, C4H6N4O3 kimyasal formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir. Buna ayrıca 5-üreidohidantoin ya da glioksidüürür adı verilmektedir. Allantoin glioksilik asitin diüreididir. Allantoin, hayvanlar, bitkiler ve bakteriler de ve bir çok organizmada  önemli bir metabolik arabuludur ve pürin nükleobazların ürik asitten (veya ürikaz) urat oksidazın (veya ürikazın) bozunma ürünü olarak üretilmektedir. Allantoin üzerine konuştuğumuz yazımda, allantoin nedir, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Folik Asit

Folik asit dokularında az da olsa bulunmaktadır. Folik asit en çok koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıdalarda kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde vardır. Biftek, hububat, sebzeler, domates, peynir ve sütte az miktarda bulunmaktadır. Folik asit eksikliği yaşandığında vücutta anemi (kansızlık )ortaya çıkar. Folik asit hakkında hazırladığım bu yazımda, folik asit nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, hangi besinlerde bulunur gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


Folik Asit (C19H19N7O6)

4 Nisan 2017 Salı

Güneş Kremi Nedir ?

Güneş Kremi Nedir ?


Güneş kremi seçmek eskisi kadar basit değildir.

Yeni nesil güneş kremleri hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı daha kapsamlı bir koruma sağlayacak şekilde piyasaya yeni giriyor. Tüm yeni seçenekler göz önüne alındığında, hangisinin sizin için en iyi güneş kremi olduğunu nasıl biliyorsunuz?

Conn, New Haven'daki Yale Tıp Fakültesindeki dermatoloji ve cerrahi profesörü David J. Leffell, "Çoğu insan için bir güneş kremi ile bir güneş kremi karşılaştırmaya çalışmak karmaşık olabilir" diyor.

Detroit'teki Henry Ford Tıp Merkezinde dermatoloji departmanının başkanı Henry W. Lim, MD, en iyi güneş kremi seçmenin önem taşıdığı, belki de daha kritik olduğunu doğru bir şekilde kullandığımız - çoğumuzun yapmadığı bir şey olduğunu söylüyor . Yani önce çim sandalye - plop veya çocuklar sahile götürmek - burada güneş kremi gerçekler.

Güneş Kremi

Güneş kremi veya güneş kremi olarak da adlandırılabilen güneş kremi, güneşin ultraviyole (UV) ışınımının bir bölümünü absorbe eden ya da yansıtan ve bu şekilde güneş yanığına karşı koruyan bir losyon, sprey, jel veya diğer topikal bir malzemedir. Cilt ışıklandıran malzemeler, açık tenin korunması noktasında güneş kreynine sahiptir çünkü açık ten daha koyu cilden daha güneşe karşı daha duyarlıdır. Bir dizi güneş koruyucu deriyi koyulaştırmaya veya bronzlaşmaya yardımcı olan bronzlaşma tozu içerir; Ancak, bronzlaşma tozu UV ışınlarına karşı koruma sağlamaz.


8 Ocak 2017 Pazar

Arsenik Asit

Periyodik cetvelde var olan VA grubunda bulunan yarı metal bir elementtir. Arsenik tüm evrende vardır. Dünya’da arsenik çoğunlukla bakır ve kurşun metallarinde bulunur.  Yazımda arsenik nedir, neden kullanılır, faydaları nelerdir, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Arsenik Asit (H3AsO4)

 
Arsenik asidi renksiz kolay izole olmayan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Fosforik aside benzetilebilir. Antoine Béchamp tarafından 1859'da anilin sentezi süresince bulunmuştur. Daha sonra tıpta deri hastalıklarını tedavide yine Arsenik asit kullanılmıştır. Bugün arsenik kereste sanayinde ve boyar madde yapımında kullanılır.




Asetik Asit


Halk arasında ki adı ‘sirke asidi’ şeklinde geçen asetik asidin kimyasal alanda tam adı ´etanoik asit´ şeklindedir. Asetik asit, etanoik asit ve ya sirke asidi olarak bilinen bu asidin kimyasal formülü: CH3COOH açık formüllü- C2H4O2 kapalı formüllü organik özellikli asittir. Sirkenin keskin kokusunu ve ekşi tadına sebep olan asittir. Asetik asitin %5-8’lik çözeltisi sirke olarak kullanılır. Asetik asit birçok ilaç endüstri maddesinin kullanılmasında kullanılır.T ahriş edici bir kokouya sahip bir sıvıdır. Alüminyum asetat tuzu, taze kesilmiş yaralarda kan dindirici olarak kullanılır.


ASETİK ASİT(CH3COOH)






Benzoik Asit

Benzoik asit, benzoin reçinesinden çıkan, kodu E210 olan ve gıda üretiminde işe yarayan en güvenli katkı maddelerinin başında gelmektedir. Kristal yapısıyla benzoik asit, katı, renksizdir ve toz biçimindedir. Erime noktası 122 santigratken, kaynama noktası 249 santigrattır. Etanolle tam anlamıyla çözünürken, benzen ve asetonla da kısmen çözünmektedir.

Benzoik Asit



Benzoik asit, benzoin reçinesinden elde edilen, kodu E210 olan ve gıda üretiminde kullanılan en güvenli katkı maddelerinden biridir. Kristal yapıda olan benzoik asit, katı, renksizdir ve toz halindedir. Erime noktası 122 santigratken, kaynama noktası ise 249 santigrattır. Etanol içerisinde tamamen çözünürken, benzen ve aseton içerisinde kısmen çözünür. 


Borik Asit

Borik asit genelde böcek ilacı, koku giderici ve anti-septiklerde bulunan suda çözünebilen, tatsız, kokusuz, havada kararlı ve beyaz kristaller biçiminde inorganik bir kimyasal asaittir. Erime noktası 169 santigrat derece, erime noktası 360 santigrat derece ve molekül ağrılığı 61.83'dür. Yazımda borik asitle ilgili olarak borik asit nedir, niçin kullanılır, kullanım alanları nelerdir, nasıl bir yapıya sahiptir gibi sorulara cevaplar aradım.

Borik Asit



Arjinin

Arjinin her şeyden önce bir α-aminoasittir. L-arginin, doğada var olan proteinlerin yapısını meydana getiren 20 aminoasitten biridir. Memelilerde, arginin temel aminoasitlerden biri olarak kabul edilmektedir. 

Arjinin




Organizmanın gelişim düzeyine ve sağlık durumuyla ilişkili olarak dışarıdan beslenme yoluyla temin edilmesi kaçınılmazdır. Bebekler etkili bir biçimde arginin sentezleyemedikleri için dışarıdan almaları gerekir. Yetişkinler ise sentezleyebilirler. Büyüme hormonunun sentezini uyarır.


Asparajin

Asparajin (Asn, N) proteinleri oluşturan 20 aminoasitin içerisindedir. Yan zincirinde karboksamit grubu barındırır. Polar özelliği bulunur, fakat fizyolojik pH'da yükü bulumaz. L-Asparajin, merkezi sinir sisteminin dengesinin korunması noktasında oldukça gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet gibi durumları engellemek gibi bir özelliği bulunur. Yazımda sparajin nedir, özellikleri nelerdir, kimyasal yapısı, ne işe yarar gibi sorulara cevaplar aradım.

Asparajin


Aspartat

AST, karaciğerinizin salgıladığı bir enzimdir. AST, karaciğer, kas, kalp, böbrek, beyin ve kırmızı kan hücrelerinde en yüksek konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Az miktar AST tipik olarak kan dolaşımınızda vardır. Kanınızda var olan bu enzimin normalden daha yüksek miktarları bir sağlık problemine işaret eder. Anormal miktarda ise aspartat karaciğer hasarı ile sonuçlanabilir. Yazımda aspartat nedir, insan vücuduna etkileri nelerdir, kimyasal bileşiği nedir gibi sorulara cevaplar aradım.

Aspartat