Tarçın aroma ve tıbbi kullanım noktasında kullanılan en popüler baharatların başında gelmektedir. Tarçın yağının sağlığa bir çok faydası olsa da, genellikle insanlarda tahrişe ve alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Bu duruma dikkat ederek ve kendimizi tanıyarak kullanmamız gerekir. Esasında bu durum tüm malzemeler ve besinler için geçerlidir. Yazımda tarçın yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, etkileri nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi soruları üzerinde durdum.
Tarçın Yağı
Bilimsel adı cinnamomum zeylanicum olan tarçın, köken olarak tropikal Asya'dır ve özellikle Sri Lanka ve Hindistan'da yaygın olarak üretimi ve tüketimi yapılmaktadır. Günümüzde ise tarçın her tropikal bölgede yetiştirilmektedir. Baharat, geniş tıbbi kullanımıyla da geleneksel Hint tıbbi sistemi olan Ayurveda'da geleneksel ilaçlarda kullanılan bir malzemedir. Geleneksel anlamda, tarçın birçok kültürde ishal, artrit, menstruel kramplar, ağır menstruasyon, maya enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip ve sindirim problemleri gibi çeşitli sağlık bozukluklarının tedavisine yardımcı ve etkilidir.
Tarçın bugün solunum problemleri, deri enfeksiyonları, kan bulaşması, menstrüel sorunlar ve çeşitli kalp rahatsızlıklarına benzer çeşitli sağlık problemlerinin tedavisinde yardımcı bir malzemedir. Tarçının en önemli özelliği hem toz halinde hem de kabuk olarak kullanılabilmesidir.