8 Ocak 2017 Pazar

Aspartat

AST, karaciğerinizin salgıladığı bir enzimdir. AST, karaciğer, kas, kalp, böbrek, beyin ve kırmızı kan hücrelerinde en yüksek konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Az miktar AST tipik olarak kan dolaşımınızda vardır. Kanınızda var olan bu enzimin normalden daha yüksek miktarları bir sağlık problemine işaret eder. Anormal miktarda ise aspartat karaciğer hasarı ile sonuçlanabilir. Yazımda aspartat nedir, insan vücuduna etkileri nelerdir, kimyasal bileşiği nedir gibi sorulara cevaplar aradım.

Aspartat



Aspartat, kanda var olan aspartat aminotransferaz (AST) enziminin seviyesini ölçmeye yarar. Vücut ki çeşitli organ ve dokularda üretilen Aspartat enziminin kandaki seviyeleri bazı sağlık sorunlarında tanı koymada veya düşünülen tanıyı ekarte etmede etkili olabilmektedir.


Bugüne kadar  (serum glutamik okzalasetik transaminaz) adıyla bilinen bu test, daha çok organ ya da dokularda var olan-olması muhtemel hücre hasarı ile ilgili bilgiler aktarır. Çoğunlukla karaciğer fonksiyon testleri içinde yer alan bir test olan Aspartat, sadece karaciğere özgü hastalıklarda değil farklı bazı doku ve organların hastalıklarında da değişiklik gösterir.

Aspartat Ne İşe Yarar


Vücutta var olan zararlı amonyağın atılmasında görev alır. Amonyak dolaşım sistemine girdiği zaman toksik bir madde olarak hareket eder ve merkezi sinir sistemine zarar verebilir. İncelemeler, aspartik asitin dayanıklılığı ve yorgunluğa direnci artırabileceğini göstermiştir.

Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hemde D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir değişle doğada var olan isomeri L- Aspartik asit’dir. Bu yazıda yada bilimsel makalelerde Aspartik asit L- yada D- olarak hiç bir ön ek almayarak sadece Aspartik asit diye bahsedilmişse, burda bahsi geçen L- Aspartik asit’dir.

Adından anlaşılabileceği gibi, aspartat, asparajinin karboksilik asit analoğudur. İnsan vücudu ihtiyacı olan aspartatı sentezleyebildiği için dışarıdan besinlerle alınması hayati önem taşımaz. Proteinlerin yapıtaşı olmak dışında, aspartat beyinde nörotransmiter olarak da kullanılabilir ve üre döngüsünde ve glukoneogenez esnasında metabolit olarak rol alabilir. Nörotransmiter olarak kullanılan aspartatın yorulmaya karşı direnç sağlayarak dayanıklılığı artırabildiği hipotezi öne sürülmüştür, fakat destekleyen deneysel kayıtlar çok güçlü değildir.

Karaciğer Hastalığı Belirtileri


Size aktaracağım bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaştığınızda doktor sizden AST testi yani vücutta ki aspartat seviyenizi ölçmek isteyebilir. Bu belirtiler: 


  • Yorgunluk ve bitkinlik
  • Fazla kilo verme
  • İştahta kapanma
  • Mide bulantıları
  • İstifra 
  • Karında şişlik
  • Sarılık
  • Koyu idrar
  • Ciltte fazla kaşınma
  • Karın ağrısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder