1 Mart 2019 Cuma

Siğil Geçirme

Siğiller bir çeşit virüsten kaynaklanan cilt büyümeleri-tümörlerdir. Tıbben siğillere verru adı verilmektedir. Vücudun her bölgesinde herhangi bir yayılmadan dolayı siğiller oluşabilir. Neden olduğu HPV virüsü itibariyle son derece bulaşıcı bir problemdir. Özellikle bağışıklık sistemi bozuk kişilere bulaşma olasılığı daha yüksektir. Siğiller iyi huylu cilt kitleleridir. Kanserleşme gibi problemler olası değildir. Virüs deriye etki ederek keratin adı verilen bir madde meydana getirirler. Bu da hücrelerin üremesine yol açmaktadır. Siğiller meydana geldikten sonra sürekli büyüme eğilimi gösterirler. Bazı zamanlar nohut, fasulye büyüklüğe varabilirler.

Siğilin Sebebi HPV 





Siğiller; human papilloma virüs ve ya HPV adı verilen bir virüs grubunun yol açtığı deri hastalığıdır. Siğile yol açan bir çok HPV çeşidi bilinmektedir. Bazı HPV türleri, diğerlerine göre daha yüksek riskler oluşturmaktadır. Virüs, derinin üst tabakasına var olan ve derinin kalınlaşmasına yol açmaktadır. Sonrasında virüsler yayılarak çevre dokulara yayılım göstermektedir Siğiller, çoğunlukla deri rengine benzer bir renktedir ancak koyu bir renge de sahip olabilirler. Siğiller deriyle aynı hizada olabildiği gibi, deriden kabarık bir görünüme de yol açabilmektedir.

HPV Aşısı


HPV aşısı yaptırılması gereken bir aşıdır. Gardasil 6, rahim ağzı kanserlerini ve genital siğilleri oluşmadan önlemeyi amaçlayan bir aşıdır. Gardasil HPV tipleri 16, 18, 6 ve 11 ile enfeksiyonu önleme noktasında uygulanmaktadır. HPV tipleri 16 ve 18 şu anda rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık% 70'ine ve ayrıca bazı vulvar , vajinal , penis ve anal kansere kadar yol açmaktadır. HPV tip 6 ve 11, belgelenmiş genital siğil vakalarının% 90'ının sebebi olarak karşımıza çıkar. 2014 senesinde onaylanan Gardasil 9, HPV tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58'e karşı koruma sağlamaktadır. HPV aşıları şu anda plantar siğiller (verrucas) için sorumlu virüs çeşitlerine karşı koruma sağlamaz.

Siğil Tedavisi


Salisilik asit gibi reçetesiz siğil giderme malzemeleri, bir yama, merhem, ped ve sıvı olarak temin edilebilir. Yaygın siğiller için, yüzde 17 salisilik asit çözeltisi uygulayabilirsiniz. Bu tür malzemeler genellikle birkaç hafta süreyle günlük olarak kullanılmaktadır. En iyi sonuçları elde etmek için, ürünü uygulamadan evvel siğilinizi yumuşayana kadar ılık suyla ıslatın. Siğilli bölgenin üzerindeki ölü derileri tedavi öncesi tek kullanımlık bir zımpara tahtası ile bir pomza taşı ile ciltten atabilirsiniz.

Cildinizde tahriş yaşanırsa , bu uygulamayı biraz daha az uygulayın. Hamileyseniz, bir asit çözeltisi kullanmadan önce doktorunuza mutlaka başvurmalısınız.

Ayrıca siğilleri tedavi etmek için seyreltilmiş elma sirkesini topikal olarak sürmek ya da TCA 70'liği kontrollü olarak uygulamak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder