22 Nisan 2017 Cumartesi

Hidrojen Sülfür

Renksiz bir gaz olan Hidrojen sülfürün kokmuş yumurtaya benzeyen bir kokusu bulunur. Çok zehirli olmakla beraber uzun zaman solumaya maruz kaldığında insanı öldürebilir. Havada seyreltik olarak bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısı yapar.
Yazımda hidrojen sülfür nedir, ne işe yarar, nasıl oluşur, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.



Hidrojen Sülfür(H2S)







Çok şiddetli zehir olan hidrojen sülfürün 10-5 lik bir konsantrasyonda da kokusu duyulabilmektedir. Sıvılaştırılmış hidrojen sülfür yalıtkandır-elektrik iletimi yapmaz. Kaynama noktası -60,75 °C, erime noktası ise -83,70 °C'dir. Havadan 1.19 kez daha ağırdır. Kaynama noktasında yoğunluğu 0,993'tür. Suda ve alkolde çözünebilir. Yanıcıdır. % 4,5-45,5 oranında hidrojen sülfür olan herhangi bir hava patlayıcıdır.



Hidrojen sülfür az miktarda petrolde, kaplıcalarda ve tabiî gaz kuyularında bulunur. Elementlerinden de elde edilen hidrojen sülfür laboratuvarlarda demir sülfür üzerine hidrojen klorür etki ettirmekle elde edilir. Saf hidrojen sülfür elde etmek için kalsiyum veya baryum, sülfür reaksiyona sokularak oluşturulur.

Bu gazın yüksek konsantrasyonuna maruz kalınması, birkaç saniye gibi kısa bir sürede bilinç kaybına neden olabilir. Mevcut H2S gazının miktarının ölçümünde müspet olarak işe yarayan tek olanak, onaylı detektörler kullanılarak yapılan tespittir. H2S gazının açığa çıktığı şüphesi varsa, personelin bu alana girişine izin verilmeden önce, gazın konsantrasyonu tespit edilmelidir.

Hidrojen Sülfürün Kimyasal Yapısı


Kimyasal Adı:    Hidrojen sülfit

Diğer adları:       Hidrosülfürik asit

Sülfan

Sülfür hidrit



Kimyasal formül:      H2S

Molekül ağırlığı:      34.082 g/mol

CAS numarası:  

Yoğunluk:   1.363 g/cm3, gaz

Ergime noktası:  -82.30 °C (190.85 K)

Kaynama noktası:     -60.28 °C (212.87 K)

Hidrojen Sülfürün Tedavisi


Hdirojen sülfür gazına maruz kalanlar bir an önce toksik ortamlardan uzaklaştırmalıdır. Kurtarıcılar, H2S maruz kalanlardan kendilerini bağımsız olarak tahliye edemeyen mağdurlara yaklaşırken dikkatli olmaları gerekir. Gazın çok hızlı toksik etkileri nedeniyle, bir güvenlik hattı gibi bir H2S ortamına girerken solunum koruması yaratılmalıdır. H2S gaz zehirlenmesine karşı kanıtlanmış bir antidot yoktur, ancak yan etkiler ve belirtiler tedavi edilebilir veya ortadan kaldırılabilir. Ciddi durumlarda, hastaneye yatış gerekli olabilir.

 24 saat içinde olağan dışı yan etkiler veya semptomlar yaşamanız durumunda doktorunuzu aramanızı veya acil ziyareti yapmanızı önerir:

  • Öksürme, hırıltı, nefes almada zorluk, nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı veya gerginliği
  • Mide ağrısı, kusma
  • Baş ağrısı
  • Cilt yanığı bölgesinden kızarıklık, ağrı veya irin artması

Dikkatli olmanız ve güvenlik programınıza uymanız önemlidir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder