21 Nisan 2017 Cuma

Bergamot Yağı

Bergamot yağı, kendine güveni oluşturmak ve ruh halinizi dengelemek, bakterilerle savaşmak, yara izlerinin doğal tedavisi noktasında peeling yapmak ve cilt problemlerini en aza indirmek için kullanılan doğal bir yağdır. Yazımda da bergamot nedir, bergamot yağı nedir, nasıl yapılır, cilde nasıl uygulanır, saça faydaları nelerdir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir gibi belli başlı çok sorulan sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Bergamot Yağı




Bergamot, Bergamot Esans Yağı'nın özü için kabuğunun soyulması icap eden narenciye türü bir meyve bitkisidir. Bergamot'un terimsel olarak Citrus Aurantium veya Citrus Bergamia şeklinde adlandırılır. Tropik bir meyve olan beragamot Avrupa'da da gelişim göstermektedir. Güçlü aroması, onu msany parfümlerinde popüler bir bileşen haline getirdi ve genellikle "en iyi not" şeklinde kullanılır. Birçok temel yağın buhar damıtımına karşı, soğuk sıkıştırma yöntemiyle elde edilmektedir. Hayatımızda fark edebileceğimiz en yaygın kullanım alanlarından biri, siyah çaydaki kullanımıdır. 


Bergamot Yağı'nın kimyasal bileşimi şu şekilde sıralanır: Alfa Pinene, Alpha Bergaptnen, Alpha Terpineol, Limonen, Linalool, Linalil Asetat, Nerol, Neril Asetat, Beta Bisabolen, Geraniol, Geraniol Asetat ve Myrcene'dir.

Bergamot yağı, özelliklerinden doğru çok tatlı bir kokuya sahiptir aynı zamanda tıbbi ve endüstriyel alanda kullanımı bulunmaktadır. Soğuk preslenmiş Bergamot Esansiyel Yağı yüksek derecede fototoksik olduğundan dolayı, güneşe ve UV ışınlarına maruz kalınması halinde sıkıntı yaratabilir. Bundan kaynaklı güneşe ve ya UV ışınlarına maruz kalacağınız zamanlar bergamot yağını kullanmamanız önerilmektedir. Bergaptene, soğuk preslenmiş yağı oldukça fototoksik yapan, soğuk preslenmiş Bergamot Esansiyel Yağı'nda bulunan doğal olarak oluşan bir bileşendir. 

 Bergamot Esansiyel Yağı'nun Sağlık Faydaları



Alfa Pinen ve Limonene benzeri Bergamot Yağı bileşenleri anti-depresan ve uyarıcı etkilere sahiptir. Kanın dolaşımını rahatlatarak sıkıntı ve depresyon problemlerinde rahatlama, sevinç ve enerji hissine kavuşmanızda yardımcı olur. Bunların yanında hormonal sekresyonları tetiklerler ve böylece uygun metabolik hızları korumaya yardımcı olurlar. Bu uyarıcı etki aynı zamanda sindirim suları, safra ve insülin salgısını arttırmaya yardımcıdır. Böylelikle sindirim, besin maddelerinin sağlıklı emilmesi, şeker asimilasyonu ve ayrışması ve kan şekerinin indirgenmesine yardımcı olur. Bergamot esansiyel yağının hormonal etkisi, bu nörolojik ve zihinsel koşullarda o kadar güçlü olmasının önemli bir etkisidir.


Bergamot'un uçucu yağının bazı bileşenleri antibiyotik ve dezenfektan özelliklere sahiptir. Mikroplar, virüsler ve mantarların büyümesinin önüne geçerler. Aynı zamanda cilt de dahil olmak üzere enfeksiyonları etkili bir biçimde savaşırlar. Banyo yaptığınız kovanın içine veya sabunlarla düzenli biçimde kullanıldığında (cilt bakım sabunlarında zaten yaygın olarak kullanılırsa), cilt ve saç enfeksiyonlarını giderici etkide bulunur ve saçlara parlaklık kazandırır. Ayrıca kolon, bağırsak, idrar yolları ve böbreklerin enfeksiyonlarını tedavi ederler.


Bergamot uçucu yağ vücutta var olan ağrı hissini en aza indirir. Esasında, sinirlerin ağrıya duyarlılığını en aza indirecek belirli hormonların salgılanmasını uyarır. Bundan kaynaklı baş ağrısı, burkulma, kas ağrıları veya analjezik haplarının ağır bir dozajını gerektiren herhangi bir başka semptom veya rahatsızlık durumunda oldukça faydası bulunmaktadır. Bu, çoğu zaman olumsuz yan etkileri olan ve yoğun biçimde kullanıldığında karaciğeriniz ve böbreklerinize sıkıntı yarabilecek olan karşıt ağrı tedavilerinizin çoğunun tehlikeli yan etkilerinden kaçınmanızın yanı sıra kanınızı inceltmek veya kaybetmenize neden olabileceği anlamına gelir uyku.



Bergamot yağı içerisinde var olan flavonoidler de çok iyi gevşetici bir maddedir. Uykusuzluk, yüksek tansiyon ve depresyon gibi stresle ilişkili rahatsızlıkları iyileştirmeye veya tedavi etmeye yardımcı olan sinirleri yatıştırır ve sinir gerginliğini, endişe ve stresini olabildiğince aza indirirler. Ayrıca dopamin ve serotonin gibi gevşeme ve sedasyon hissini tetikleyen bazı hormonların vücuttaki aktivitesini de uyarabilirler.


Yukarıda aktardığım üzere, bergamot esansiyel yağı sindirim asitleri, enzimler ve safra salgılarını aktive eder ve arttırır ve sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda bağırsakların peristaltik hareketi senkronize eder ve düzenler ve bu şekilde sindirim sürecini hızlandırır ve bağırsak yoluna gerginliği azaltır. Bergamot esansiyel yağı kabızlığı azaltabilir, bağırsak hareketlerini oldukça düzenli hale getirebilir ve kolorektal kanser benzeri gastrointestinal komplikasyonları ve diğer rahatsız edici veya tehlikeli durumların önüne geçebilir


Bergamot Yağı Hakkında Detaylar



Bir febrifuj, ateşi düşürücü bir maddedir. Bergamot, çeşitli barındırdığı maddelerşe iyi bir febrifüjdür. Her şeyden evvel, bir antibiyotik olarak, influenza (virüs), sıtma (protozoa) ve tifo (tifüs bakterileri) de dahil olmak üzere ateşe neden olan virüslerden, bakterilerden ve protozolardan kaynaklanan enfeksiyonlarla mücadele eder. İkincisi, metabolik sistem ve bez salgılarını harekete geçirir, böylece sıcaklık hissi verir ve ekrin bezlerinden (ter bezleri) ve sebasöz (sebum) bezlerinden ek salgı (ter veya ter) ile sonuçlanır ve vücut sıcaklığını en aza indirir. Bu aynı zamanda terleme yoluyla vücudun toksisitesini düşürebilir ve çeşitli cilt koşullarına neden olabilecek yabancı toksin bezlerini ve gözeneklerini temizleyebilir.


 Sağlıksız, enfekte dişlerde de uygulanabilir veya oral mikropları öldürmek ve dişleri oyuklardan korumak için bir gargara olarak kullanılan doğal bir malzemedir. Bağırsak solucanları kötü beslenme ve çeşitli anemi formları da dahil olmak üzere ciddi eksiklikler ile sonuçlanabilir; bu solucanları ortadan kaldırmak, özellikle büyüyen çocuklarda, bergamot esansiyel yağı için çok önemli bir uygulamadır.


Sinirleri ve kasları rahatlatarak kramplar, konvülsiyonlar ve ağrılı kas kasılmaları için hızlı bir rahatlama sağlar. Bu aynı zamanda, kronik öksürük veya solunum yolu rahatsızlıkları olan kişilerin yanı sıra spazmodik bir reaksiyona benzer astım için de önemli olabilir.


Bergamot yağı ile aynı dezenfektan ve antibiyotik özelliği onu iyi bir antiseptik ve önleyici madde haline getirir. Sadece yaraların, çatlamaların, ülserlerin, egzamanın ve kaşıntıların hızlı iyileşmesini sağladığı gibi, yaraları septik hale getirip ölümcül tetanozdan da korur. Sadece diğer enfeksiyonların etkilerini tedavi etmek ve iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda yeni enfeksiyonların oluşumunu engeller.


Bergamot Yağı'nın Vücut Üzerindeki Etkileri



Bergamot esansiyel yağı aynı zamanda etkiki toniktir; yani solunum, dolaşım, sindirim, boşaltma ve sinir sisteminin yanı sıra cilt ve kas sağlığını korur. Ayrıca antikogesteziktir ve tıkanıklıkları ve solunum problemlerini, özellikle de öksürük ve soğuk algınlığı sırasında rahatlatmak için kullanılabilir. Solunum yollarındaki balgam ve mukusunu gevşetmek için baldırık bırakıcı olarak çalışır ve vücudun hapşırma ve üretken öksürük gibi doğal yollarla ortadan kaldırılmasına yardım eder ve böylece toplam materyal miktarını azaltır ve bu duruma neden olan mikropları ve toksinleri ortadan kaldırır. Birincilik.


Araştırmalar bu konuların bazılarıyla sınırlı olmakla birlikte, bergamot esansiyel yağı solunum ve sindirim etkileri ilk düşündüğünden daha kapsamlı olabilir. Hala gerçekleştirilen çalışmalar, bergamot esansiyel yağının uygulanmasının safra taşı oluşumunu ortadan kaldırabileceğini ve kolik, ağız kokusu, bronşit ve dipteriyi önleyebildiğini ortaya koymaktadır.


Bergamot Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar



Bergamot yağı güneş ışığından korunması gerekmektedir, çünkü bergaptene, bileşenleri arasında güneş ışığına maruz kalırsa zehirlenir. Bundan kaynaklı bergamot yağı karanlık ortamlarda daima koyu renkli şişelerde saklanmalıdır. Güneşe çıkarken dahi dikkatli olmalısınız, bergamot yağını cildinize sürdükten belli bir süre içerisinde asla güneşe çıkmayın.


Bergamot Oil, Clary Sage, Frankincense, Mandarin, Yasemin, Karabiber, Cypress, Geranium, Nutmeg, Sandalağacı, Portakal, Biberiye, Vetiver ve Ylang-Ylang Yağı ile harmanlanır. Özellikle diğer turunçgil yağlarıyla tamamlayıcıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder