21 Nisan 2017 Cuma

Glisin

Glisin en basit haliyle bir amino asittir. Asetik asitten türemiş olan, yan zincir olarak da bir hidrojen atomu bulunan, kollagen ve elastin gibi proteinlerin yapısına eklenen en basit amino asite verilen isimdir. Glisin, vücudunuzda ki dokunun büyümesi ve bakımı noktasında ihtiyaç duyulan proteinlerin oluşumuna destek olan bir proteindir. Aynı zamanda hormonlar ve enzimlerin de ihtiyaç duyduğu proteinler meydana getirmek için kullanılan bir amino asittir. Bu kavramı TDK'nın terimler sözlüğünden size aktardım. Yazımda da glisin nedir, faydaları nelerdir, görevleri nelerdir, hangi ilaçlar glisin içerir gibi sorulara da makalemde cevaplar verdim. İyi okumalar.

Glisin



1820 senesinde Fransız Kimyacı ve Sağlıkçı Henri Braconnot tarafınca jelatinin sülfürik asit içinde kaynatılmasıyla rastlantı sonucu bulunan Glisin çeşitli malzemelerin sentezinde yardımcı ara ürün olmakla beraber Glifosat etkili maddeli herbisit üretiminde de kullanılan bir amino asittir. Glifosatsa, yabancı otları bertaraf etmeye yarayan seçici davranmayan sistemik bir herbisittir. Özellikle tohumla kök salmış ve uzun yıllar yaşamış ya da kesilmiş ağaçların toprak altında ki kısmını kurutmak amacıyla bir orman herbisiti olarak da tercih edilebilen bir asittir. Glifosat, ilk anlamda Roundup ticari markası altında Monsanto tarafından satıldı ise de artık patent altında olmadığından kaynaklı birçok firma tarafından piyasaya sunulmuştur-sürülmüştür.



Glisinin Ticari Üretimi ve Kullanımı



ClCH2COOH + 2 NH3 → H2NCH2COOH + NH4Cl (Kimyasal Formül)

Glisin endüstriyel anlamda da kloroasetik asitin amonyakla reaksiyonundan üretilen bir asittir.Yılda yaklaşık 15 milyon kg glisin bu amaçla üretilmekte ve piyasa sürülmektedir. Glisinin endüstri noktasında kullanılan alanları şöyledir:


  1. Tatlandırıcı
  2. Geri emilebilir amino asit
  3. Kimyasal ara ürün
  4. Metal kompleks madde
  5. Diyet takviyesi
  6. İlaç sanayi




Glisinin Kimyasal Özellikleri




Glisinin kimyasal formülü: NH2CH2COOH. Glisin basit bir aminoasittir. Glisinin genetik kodonları: GGU, GGC, GGA, GGG cf. Proteinlerde olan 20 aminoasitten en basiti olanı Glisin yan zincir olarak yalnızca bir hidrojen atomundan meydana gelmektedir. Glisinde var olan karbon atomu aynı şekilde yan zincir gibi bir hidrojene bağlı olduğundan kaynaklı glisin aktif değil pasiftir.Bunlardan anlamamız gereken şu ki; optik izomer bulundurmaz.

Glisinin Faydaları




Glisin vücudumuzun ürettiği amino asitlerden birisidir yani doğaldır demek yanlış olmaz. Glisin sinir sistemi ve sindirim sistemi için de oldukça önemli bir meddedir. Kas dokusunun oluşumunda ve glukozun enerjiye dönüştürülmesinde görev alan glisin kanserin bazı hücrelerine karşı kendini koruyabilmektedir.

En bilinen ve en önemli atfedilen özelliği Rna ve Dna iplikçiklerinin oluşumunda kullanılmasıdır. Ayrıca  glisin; vücutta kas yapımında görevli olan keratinin düzeyini de yukarı çeker. Ciltte ve bağ dokularda var olan kollajenin 3’te 1’i glisinden oluşmuştur. Glisin yoksa vücut hasar yaşamış dokuları tedavi edemez; cilt sıkılığını sağlayamaz ve yaraları tedavi edemez.

Glisin Alımı


Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan Glisin,ekstra olarak takviye alındığında halsizlik, bitkinlik, kansızlık, kan şekeri düşüklüğü gibi problemlerde tedavi süreciniz hızlanır. Glisin aynı zamanda bir diğer amino asit olan nörotransmiterine evrildiğinden şizofren hastalarının tedavilerinde de etkin biçimde kullanılan bir maddedir. Glisininin bütün bunların ötesinde uyuma bozukluğu, şizofrenlik, parkinson hastalarına da olumlu etkileri bulunmaktadır.

Farelerde gerçekleştirilen deneylerden alınan sonuç şu ki: Glisinin Biyokimya ve Tıp için oldukça önemli bir amino asittir. Aynı zamanda glisin tümör hücrelerinin kan ihtiyaçlarını sağlayan anjiyongenez işlemini durdurarak tümörün büyümesinin önüne geçer.

Erkeklerde sıkça rastlanan prostat hastalığında prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalttığı saptanmıştır.


Glisin İçeren Besinler

Glisin bir amino asit olduğu için en fazla proteinde bulunur. Amino asit içeren besinleri de şöyle sıralayabiliriz:


  • Yumurta
  • Sığır eti
  • Tavuk eti
  • Karaciğer
  • Kuzu eti
  • Hindi eti
  • Dana eti
  • Kabuklu
  • Maydanoz
  • Rendelenmiş hindistan cevizi
  • Kabak
  • Bezelye
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • Pancar
  • Patates
  • Kahverengi pirinç
  • Domates
  • Bira mayası
  • Soya ürünleri
  • Çemen otu tohumları
  • Armut
  • Şeftali
  • Mango
  • İncir
  • Mantarlar
  • Süt
  • Yoğurt
  • Kayısı
  • Muz
  • Elmalar
  • Karpuz
  • Avokado
  • Fıstık
  • Fındık
  • Ceviz
  • Badem
  • Ayçiçekirdeği
  • Susam
  • Kabak çekirdeği
  • Karides
  • Salyangoz
  • Yulaf
  • Ham tahıllar
  • Buğday
  • Mercimek
  • Soğan
  • Çavdar
  • Sarımsak
  • Deniz ürünleri
  • Baklagiller
  • Peynir
  • Balık (mezgit, somon, ton balığı ve sardalye)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder