23 Nisan 2017 Pazar

Glutamin



Glütamin, insan vücudunda temel olmayan amino asit türü­glutamate`in­(ya da glütamik asidin) tükendiğinde ve nitrojen içeren amonyak moleküllerine bağlandığın zaman üretilmektedir. Glütamini bir tür nitrojen sünger olarak tahayyül edilebilir. Bugün sizler için glutamin üzerine bir yazı hazırladım, glutamin nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

GLUTAMİN

Glütamin, amonyağı temizler ve birçok işlevinin yanında hücre gelişiminde ve doku onarımında kullanılmak üzere dokular arasında nitrojen taşır. Protein kırılmasından türeyen bütün nitrojenin yüzde 30-35 kadarının glütamin biçiminde taşındığı tespit edilmiştir. 


Glütamin, glütamatı yeniden sentezlemek için de kırılabilir. Bu da glütamini mühim bir amonyak ve nitrojen kaynağı hâline getirir.Vücudunuzun dahili glütamininin yaklaşık yüzde 70’i, glütamin kullanımının baskın alanları olan ince bağırsağa, böbreklere ve akyuvarlara taşındıkları iskelet kasta üretilir. Amino asitin dahili seviyeleri birçok unsura bağlıdır. 


Yorucu egzersizler, hastalık, rahatsızlık, açlık ya da oruç, hızlı büyüme veya gelişim ve diğer aşırı psikolojik baskı/stres durumları gibi hamilelik ve emzirme de aşikâr biçimde vücuttaki glütamin stoğunu tüketir. Bu sayılan durumlar, glütamin alımını artırmanın veya takviyesini düşünmenin uygun olacağı durumlardır.


Pürin ve pirimidin sentezi ve amino gruplarının plazmada taşınmasında rol oynar. Böbrek tübülüs hücresinde serbest amonyak oluşturur. Bu reaksiyon glutaminaz tarafından katalizlenir ve asit-baz düzenlenmesinde yer alır. Metabolik asidozda glutaminden amonyum oluşumu artar, alkalozda azalır. Glutamin, aminoşeker sentezinde amino grubu vericisi olarak yer alır.

Glutamin Nedir


Glutamin vücutta en çok bulunan serbest amino asittir. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Glutamin kaslarda üretilmektedir ve kanla ihtiyacı olan organlara dağıtılır. Glutamin, özellikle stresli süreçlerde bağırsak fonksiyonuna, bağışıklık sistemine ve vücuttaki diğer önemli işlemlere yardımcı olabilir. Vücutta var olan birçok farklı hücreye "yakıt" (azot ve karbon) sağlanması da önemlidir. Glutamin, diğer amino asitler ve glukoz (şeker) gibi vücutta var olan diğer kimyasalları yapmak için gereklidir.

Kimyasal Olarak: Glutamin



Rengsiz kiristal bir madde olan Glutamin Alkol, Benzen, ve Kloroform’un içinde çözülmez. Bunun yanında su içinde (100 g/l bei 40 °C) pek iyi çözülmez.


Molekül bir tam olarak ele alındığında, yüklü değildir. Bu yüzden elektiriksel alanda zivitter iyonları dolaşamazlar. Tam olarak değinecek olursak izo elektiriksel noktada (belirli bir pH-değerinde) çok düşükte olsa su içinde çözülebilmektedir. Glutaminin izo elektiriksel noktası 5,65’dir.


Kimyasal formülü C5H10N2O3

Molekül ağırlığı 146,15 g·mol−1

Glutaminin Faydaları


Glutamin, tıbbi tedavilerin oluşturduğu bazı yan etkileri ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Örneğin, ishal , ağrı ve ağız içinde şişlik (mukozit), sinir ağrısı ( nöropati ) ve kanser ilacı Taxol'ün yol açtığı kas ve eklem ağrıları dahil olmak üzere kanser kemoterapisinin yan etkileri için kullanılır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder