21 Nisan 2017 Cuma

Glikolik Asit

Glikolik Asit, çeşitli meyvelerde doğal olarak bulunan ve meyve asitleri olarak bilinen Alfa Hidroksi Asit'lerinin üyesi bir asit çeşididir. Glikolik asit doğada genellikle şeker kamışından elde edilir. Peeling tedavisinde kullanılan bir asit çeşididir. Glikolik asit peeling ve daha çok yaygın adıyla ''kimyasal peeling'' yaşlanmanın ciltte yaşanan etkilerini minimuma indirmek ve cildin yapısını gençleştirmek için kullanılan cilt bakımı uygulamasıdır. 

Glikolik Asit(C2H4O3)




Kimyasal peeling genellikle yüz bölgesine uygulanmasının yanında cilt lekelerinin görüldüğü vücudun diğer yerlerinde ve ellerde uygulanabilir bir yöntemdir. Yani tüm cildinize uygulayabilirsiniz. Glikolik asitle gerçekleştirilen kimyasal peeling fazla derin olmayan kırışıklık görünümünü azaltır, yaşlılık ve güneş lekelerini tedavi etmede etkilidir.


Doğal yollarla edinilmiş asitlerle cildin en üst tabakası soyularak uygulana bölgede biriken ölü cilt hücrelerinden kurtulmak, cilt lekeleri ve gözenekleri açmak, kırışıklıkları geçirmek uygulamanın temel prensibidir. Üst tabaka soyulduğundan kaynaklı ölü hücreler temizlenmiş olur, kırışıklar ve lekeler olabildiğince azalır. Bu uygulamaya peeling yani ''soyma'' adı verilmektedir. Glikolik asit peeling, ciltte sıkılaştırmaya neden olmaz, sarkan ciltlerde uygulanmamaktadır, çatlayan kılcal damarların görünümünü azaltmaz ve kolajen üretimini arttırmaz.

Glikolik Asitin Faydaları



  • İnce ve orta derinlikte olan yüzeysel kırışıkların giderilmesi,
  • Cildin parlak ve pürüzsüz görünümünü geri kazanması,
  • Cildi nemlendirmek,
  • Sivilce lekelerinin azaltılması,
  • Genişlemiş gözeneklerin küçültülmesi,
  • Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, güneş, yaşlılık lekeleri gibi farklı durumlardan dolayı oluşan cilt lekelerinin en aza indirilmesi,
  • Hiperpigmentasyon, seboreik keratoz, aktinik keratoz, hiper keratoz tedavisinde yararlıdır




Cilde hızlıca ve derin işlemesiyle de glikolik asit, cilt bakım ürünlerinde ve kimyasal peeling yani kimyasal cilt soyma işlemlerinde de cilt görünümünü gençleştirmek, ölü deriyi vücuttan atarak doku gelişimini desteklemek ve sivilce tedavisinde en çok kullanılan uygulamaların başındadır.


Glikolik Asit Nasıl Kullanılır 


Glikolik Asit Uygulaması, belirli bir yoğunluktaki glikolik asit 30 saniye içinde uygulama yapılmak istenen vücut bölgesine, özel bir fırçayla ve homojen biçimde sürülür. Deride oluşması gereken etki gözlemleninceye kadar en fazla 5 dakika kadar bekletebilirsiniz ve süre zarfı dolduktan sonra cilt bol suyla temizlenir. Ağrısız bir uygulama olan Glikolik asit işlemi geçici bir batma, yanma ve iğne acısı yaşatabilir. Kişiye zarar veren herhangi bir yan etki görülmemekle beraber kimi zaman kısa süreli (12-24 saat) ve kendiliğinden geçmesi muhtemel kızarıklara yol açabilir.



Glikolik Asit uygulamasında belirli bir sayı sınırlandırılması belirtilmemekle beraber, olması gereken etki çoğunlukla 6-8 uygulama sonrasında gözlemlenir. İki uygulama arasında beklenmesi gereken tahmini zaman 20-25 gündür. Kimi bireylerde tatmin edici sonuçlar kısa süre içinde de elde edileceği gibi bazı kişilerde ek uygulamalara ihtiyaç duyabilir. Kişiden kişiye farklılık arz eden bir süreç yaşanır ve bu normaldir. Tedavi sonrasında iyileşme yaşanması için aynı bölgeye 3-12 ay aralıkla bir daha peeling uygulanmamalıdır.



Bu uygulamadan sonra ciddi bir fayda elde edebilmek ve uygulama sonrasında pigmentasyondan (deri lekeleri) korunma noktasında uzman bir estetisyen tarafından güzellik ve bakım merkezlerinde ya da uzman dermatologlar tarafından ve bu alanda tecrübeli hastane ortamında uygulanması en sağlıklı olanıdır. Cilt bakım merkezlerinde cilt tipinize göre doğru glikolik asit dozunu ve nasıl uygulayacağı detaylı bir şekilde saptarlar.


Glikolik Asitin Yan Etkileri



Glikolik asit yan etkiler, peeling işlemi gerçekleştikten sonra cildin iyileşmesi, kendini toparlaması için belirli bir zaman gerekir. Bu zaman içerisinde ciltte kızarmalar ve hassasiyet yaşanabilir. Çoğunlukla güvenli bir işlem olarak görülmektedir. Fakat yinede uygulama sonrası direk güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Uygulama gerçekleştirilmesine 2 gün kala ciltte kullanılan A vitamini destekleri kullanılmamalı, bronzlaştırıcı kremler, yüz serumları ve maskeleri uygulanmamalıdır. Cildi su toplamış kişiler, uçuğu olanlar, güneş yanığı olan kişiler ve Accutane gibi reçeteli ilaç kullanan kişiler glikolik asit peeling uygulanmaz.


  • Cildin pul pul dökülerek yenilenmesine yardımcı olur
  • Ölü cilt hücrelerini yakar, gözenekleri açar ve siyah noktaları giderir
  • Sivilce ve akne tedavisinde etkilidir. Özellikle kistik akne (ölü cilt hücreleri ve sebumun derin tıkanmalara neden olduğu durum) tedavisinde uygulanır
  • İnce çizgileri ve erken yaşlanma belirtilerini yok eder
  • Sivilce izleri (ve diğer yara lezyonları ) hafifletilebilir
  • Gözeneklerin görünümünü en aza indirir.
  • Cildin elastikiyetini geri kazandırır

Kimyasal Formülü


Kimyasal formül : C2H4O3

Molekül ağırlığı  :76 g / mol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder