Kafur, kafur ağacının kabuğunu ve ağacını damıtmak suretiyle elde edilmektedir. Günümüzde kafur kimyasal olarak terebentin yağından üretilmektedir. Bir çok kozmetik üründe kullanılır.
Kafur ürünleri cilde sürülebilir (topikal uygulama) veya solunabilir. Ürünün nasıl uygulanması gerektiğini öğrenmek için üzerinde ki etiketi okuyabilirsiniz. Yazımda kafur nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.
Kafur
Kafur ( Cinnamomum camphora ), kremler, merhemler ve losyonlarda yaygın olarak kullanılan bir terpendir (organik bileşik). Kafur yağı, kafur ağaçlarının odunundan çıkarılan ve buhar damıtımı ile işlenen yağdır. Ağrı, tahriş ve kaşıntıyı gidermek için topikal olarak kullanılabilir. Kafur ayrıca nefes tıkanıklığını ve enflamatuar durumları hafifletmek için kullanılır.
Güçlü bir kokusu ve tadı vardır. Aynı zamanda kafur cilt tarafından kolayca emilir. Kafur şu anda terebentin içinden yapılmıştır, ancak doğru kullandığınız sürece kullanmak hala güvenlidir. Özellikle yüksek dozlarda kullanıyorsanız, yan etkileri olabilir. Asla ağızdan kafur tüketmeyin veya toksik olabileceğinden kırılmış cilde uygulamayın.
Güçlü bir kokusu ve tadı vardır. Aynı zamanda kafur cilt tarafından kolayca emilir. Kafur şu anda terebentin içinden yapılmıştır, ancak doğru kullandığınız sürece kullanmak hala güvenlidir. Özellikle yüksek dozlarda kullanıyorsanız, yan etkileri olabilir. Asla ağızdan kafur tüketmeyin veya toksik olabileceğinden kırılmış cilde uygulamayın.
Kafur Ne için Kullanılır
Akne, sivilce ve sivilce izlerinde kafur uygulanabilir bir yöntemdir.Güçlü anti inflamatuar özellikleri ile sivilceler kurutulabilir. Aynı zamanda sivilceye yol açan bakterileri ortadan kaldırır ve lekeleri gidermede etkilidir. Kaşıntı ve tahriş gibi cilt problemlerinde de kafur uygulaması gerçekleşir. Etkilenen bölgelere doğrudan uygulanabilen kafur barındırdığı kimyasal bileşiklerle de sinir uçlarının düzgün çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca ferahlık ve soğukluk hissi oluşturur. Cilt kaşıntısı ile birlikte meydana gelen kızarıklıkları da gidermede etkilidir. İnatçı sivilce ve sivilce izlerinin tedavisi noktasında da kullanılabilen kafur; yara izlerinde ve yanıklarda da kullanılabilir. Biraz su ve kafur karıştırılıp hamur kıvamına getirildikten sonra cilde her gün düzenli uygulandığında yara ve yanık izlerinde azalma yaşanabilir. Ancak cilt iltihabına ve tahrişe yol açan açık yaralarda kullanılmamalıdır. Kafurun diğer önemli yararlarından biri de topuk çatlaklarına iyi gelmesidir. Özellikle kış aylarında soğuktan dolayı çatlamış topuklara kafur ve su karışımı uygulanabilir. Topuklar biraz fırçalanır ve ardından su ile durulanır. Topuklara kafur uygulamasından sonra topuklarda yumuşamalar yaşanır aynı zamanda cilt yapısını onarır. Uygulama gerçekleştikten sonra ayaklara vazelin uygulanması iyi gelecektir. Cilt döküntüleri ve kızarıklık noktasında etkilidir. Başka bir yaygın cilt sorunu olan cilt döküntülerinde de kafur uygulaması öneriliyor. Cilt döküntüsü olan bölgeye su ile karıştırılarak uygulanan kafur ciddi şekilde faydasını hissettirecektir.Kafurun Etkileri
- Kas ağrısı ve öksürük için etkili olabilir
- Kafur kas ağrılarını gidermede kullanılır
- Soğutucu etkisi ile kaslarda yaşanan ağrının hissedilmemesini sağlar
- Öksürük için de etkili bir uygulamadır kafur uygulaması
- Sırt ağrısı ya da diş ağrısı için de uygulanabilir
Kafurun Özellikleri
Kafurun, anti oksidan özelliği bulunmaktadır. Anti oksidan özellikleri ile kafur serbest radikallerin vücuttan atılmasına çalışır. Serbest radikaller ve zararlı toksinler bilindiği üzere genel sağlığı tehdit eder. Kafur bu durumu engelleyen bitkisel çözümlerin başında gelmektedir. Kafur aynı zamanda diyabet, kalp damar hastalıkları ve hatta kanser gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.Kafurun Sağlığa Faydaları
Kafur uçucu bir yağdır. Diğer adıyla kamfor yağı etkili anti enflamatuar özellikler içeriğinde barındırır. Aynı zamanda iyi bir yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Herhangi bir böcek sokması ya da diğer enfeksiyon halinde bölgenin dezenfekte edilmesine yardımcı olur. Anti spazmodik nitelikleri ile yüz spazmı geçiren insanlara da önerilir. Saçların uzamasını destekler, saç dökülmesinin önüne geçebilir. Saç dökülmesi en yaygın yaşanan problemlerden biridir. Bu sorunu engellemek için de kafur önerilen çözümler arasındadır. Saçların hızla büyümesine yardımcı olur. Saç derisine düzenli olarak kamfor yağı ile masaj yapılabilir.Kafurun saydığımız ve sayamadığımız çok fazla faydası bulunur. Cilt ve saç sorunlarının tedavisinde kullanıldığı gibi genel sağlık sorunlarında da etkili bir destektir. Ancak bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Bu nedenle kafuru kullanılmadan evvel mutlaka doktora danışılması önerilir. Topikal uygulamalar gerçekleştirilirken dikkatli edilmelidir. Kafur kesinlikle açık yaraların ve çiziklerin olduğu bölgelere uygulanmamalıdır. Bu alanlarda vücuda gidererek zehirlenmeye neden olabilir. Kafur yararları ile kullanılması önerilen malzemeler arasında olsa da son derece dikkatli kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder