21 Nisan 2017 Cuma

Skualen

Squalene, takviye formuna konulduğunda yaygın olarak balık yağı ve köpekbalığı karaciğeri yağı olarak bilinen doğal bir maddedir. Bununla birlikte, birçok kişi bu maddenin aslında kan dolaşımızda olduğunu ve karaciğere ait olduğunu bilmiyor. Skualen cilt bakımında cildin nemini artırmak, esnekliği arttırmak, iyileşmeyi hızlandırmak ve cilt iltihabını ve tahrişini tedavi etme noktasında kullanılan bir bileşendir. Yazımda skualen nedir, nerelerde bulunur, skualen yağının faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Skualen



Skualen, kozmetik ve tezgah üstü ilaçların kullanımına ek olarak, kanser ve kalp sağlığı için sağlık takviyesi ve bazı aşılarda bir katkı maddesi noktasında da kullanılan bir üründür. Squalene hidrojen ve karbondan (C30 H50) meydana gelen, doymamış yağ oranı oldukça yüksek bir hidrokarbondur. Cildimizin sebumunda zaten var olan bu madde, hücrelerin yenilenmesinde ve cildin canlılığında oldukça etkilidir. Önceleri yalnızca insan sebumunda ya da köpek balığı karaciğer yağında üretildiği düşünülen skualenin araştırmalar sonucunda belli başlı bitkilerde de bulunmaktadır.


Skualen'in Faydaları Nelerdir ?



Squalene yağı, bir kişinin bağışıklık sistemi tepkisini üst seviyeye çıkartan elementler barındırır. American Cancer Society'ye göre, bu ek, bazı araştırmacıların soğuk algınlığı, virüs ve enfeksiyonları savuşturabileceğini düşündüğü alkilgliserolleri barındırır. Artrit, astım ve sedef hastalığı gibi başka durumlar da skualen yağ takviyeleri ile etkileri azaltabilir. Ek olarak, skualen yağındaki makrofajlar yaraların daha hızlı iyileşmesine destek olma yetenekleri için reçete edilir. Skualen yağı bu kullanımlar için daha çok satılmakla birlikte, bu belirli sağlık yararları henüz kontrollü bir klinik araştırmada kanıtlanmamıştır.


Skualenin Piyasa Miktarı 



Dünya Sağlık Örgütü, 1997'de başlayan skualenin bazı grip aşılarına eklendiğini açıkladı. Orijinal FLUAD ve Chriron gribi aşılarının her dozu yaklaşık 10 mg skualen içermektedir. Son zamanlarda araştırmacılar pandemik grip ve sıtma aşıları da dahil olmak üzere diğer aşılar için skualen deneyi yapıyorlar. Squalene, bazı aşılarda kullanıldığında gelişmiş bağışıklık sistemi tepkisine bağlanmıştır.


Skualenin Kimyasal Etkileri



American Cancer Society, skualen yağının kanser karşıtı tedavilere bağlı olduğunu ortaya koydu. Bazı çalışmalarda, takviye kanserli bir tümörde kan damarlarının büyümesini yavaşlattı. Medline Plus, bu olumlu etkileri prostat, kolon ve göğüs kanseri dahil çeşitli kanser türleriyle ilişkilendirir. Bu bulgular sebebiyle, bazı hastalar kanseri tedavi etme noktasında ya tek başına ya da kemoterapi ile skualen yağı takviyesi kullanırlar. Skalene'nin aynı zamanda hücreleri koruma yeteneğine sahip olduğuna inanılmaktadır, bu nedenle kemoterapinin hoş olmayan yan etkilerinin bir kısmının azaltılması için ek olarak önerilmektedir. Medline Plus, kanser hastalarının tedavi sırasında skualen almalarına rağmen, bu alanda var olan randomize kontrollü çalışmaların sayısının kesin kanıtlar için yetersiz olduğu düşünülmektedir.


Skualenin faydalarından bazılarının bilimsel mecrada henüz kanıtlanmadığı halde, skualen yağı kalp sağlığıyla güçlü bir biçimde bağlantılıdır. Medline Plus, çeşitli kapsamlı çalışmalarla desteklenen balık yağının kalp krizi riskini azalttığını ortaya koydu. "Halk Sağlığı Beslenmesi" nin Aralık 2006 sayısında skualen gibi yağların yüksek tansiyon ve düzensiz kalp ritmi riskini azalttığını bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder