23 Nisan 2017 Pazar

Histidin



Histidin doğada yaygın olarak bulunan 20 aminoasitten biridir ve proteinlerin yapısında bulunur. L-Histidin ve D-Histidin şeklinde iki farklı enantiomerik formu bulunur. Beslenme açısından, genelde sadece çocuklarda, dışarıdan alınması zaruri gıda maddelerinden biridir. Yazımda histidin nedir, ne işe yarar, dışarıdan nasıl alırız gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

HİSTİDİN


İnsan vücudunda, histidine amino asidi her türlü dokunun büyümesi ve tamir edilmesi için gerekli olan bir maddedir. Bu amino asit, sinirlerinizin etrafına kendilerini sararak miyelin olarak bilinen koruyucu bir kılıf oluşturan glial sinir hücreleri olan oligo dendrositlerinin korunmasında ve üretilmesinde önemli rol oynarlar. Bu kasıtlı olmayan ancak beyinde ve omurga iliklerinde ciddi sorunlara yol açabilecek dürtülerin önüne geçer. Histidine ayrıca hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerinin önemli bir üreticisidir.

Yan zincirinin imidazol olması ve pKa değerinin göreceli olarak nötral değerlere yakın olması (6.0 civari), histidinin hücre içinde lokal pH değerindeki çok küçük değişikliklere elekrik yükünü değiştirerek yanıt vermesine olanak tanır. Bu nedenle, bu aminoasitin yan zinciri birçok enzimin katalitik bölgesinde ve metaloproteinlerin ligandları koordine eden kısımlarında bulunur.

İmidazol yan zincirinde birbirinden farklı kimyasal özellikler taşıyan iki azot (nitrojen) atomu bulunur: birinci azot hidrojene bağlıdır ve bir çift elektronunu aromatik halkaya verir, dolayısıyla hafifçe asidiktir. İkinci azot ise, elektronlarından sadece birini aromatik halkaya katar. Kalan serbest iki elektronu nedeniyle bazik özellik taşır. Bu kimyasal özellikler proteinlerde farklı şekillerde değerlendirilebilir.

Katalitik triadlarda(en), histidindeki bazik azot atomu, serin, treonin veya sisteinden bir proton kopararak bu aminoasitleri nükleofile çevirir.
Proton taşıyıcısı histidinlerde, histidin protonları hızlı şekilde transfer etmede kullanılır. Transfer işlemi esnasında ilk olarak bazik azot atomu bir proton edinerek pozitif yüklü bir ara ürün oluşturulur. Daha sonra başka bir molekül veya tampon asidik azot atomundan bir proton koparmada kullanılır.
Karbonik anhidraz enzimi, proton taşıyıcısı histidinleri kullanarak, çinko bağlı bir su molekülünden bir proton transfer ederek kendini (katalitik aktif bölgesini) hızla rejenere edebilir.

Histidin aynı zamanda histamin ve karnozin biyosentezinde metabolit olarak kullanılır.

Histidin Kaynakları


Histidin, muz ve üzüm , et ve kümes hayvanlarında bulunmaktadır. Yani meyvelerde, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Aynı zamanda daha az miktarlarda olmasına rağmen, kök sebzelerde ve tüm yeşil sebzelerde bulunabilmektedir.

Histidin Faydaları

Histidin normal cinsellik noktasında önemlidir, çünkü histamin, cinsel uyarılmaya yardım eder ve gerekli olan bir kimyasala dönüşmesinde rol oynar. B3 vitamini (niasin) ve B6 vitamini (piridoksin) ile beraber alındığında , histidin vücutta var olan histamin düzeylerini artırarak cinsel zevki yukarı çıkartabilir. Histamin'e, bağışıklık sistemine vücudun alerjik bir reaksiyon yaşadığı zaman ve normal sindirim için gerekli mide suları üretiminde de rol oynamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder