Lizin
Lizin proteinlerde bulunan 22 aminoasitten biridir. 4-aminobütil (birincil amin) yan zinciri nedeniyle, histidin ve arginin gibi bazik aminoasitler grubuna dahildir. kritik vücut proteinlerinin yapımında hayati bir önem taşır.
Büyüme, doku onanım ve antikorların, hormonların ve enzimlerin üretimi için gerekli bir amino asittir. Herpes simplex enfeksiyonunun (ateş ve soğuk algınlığı uçuklan) ortaya çıkmasını azaltmada ve önlenmesinde destek vermektedir. Konsantrasyonu destekler. Enerji üretimi için gerekli yağ asitlerini tam olarak kullanır. Kalsiyumun emilimine destek olur. Osteoporozun önlenmesine ve tedavisine yardım eder. Doğurganlıkla ilgili bazı sorunları iyileştirmeye yardım eder.
Insanlarin besinler yoluyla alması gerekli temel aminoasitlerden biridir. Günlük lizin ihtiyacımız 1-1.5 gr arasındadır. Bir besin olarak HSV enfeksiyonuna karşı faydalı olabildiği iddia edilmesine karşın yararlarına ilişkin bilimsel kanıtlar tam oturmamıştır.
Uzun yan zincirli, 6 karbonlu, esansiyel amino asitlerden biri. katıldığı proteine sağlamlık verir. metabolik faaliyetler sonucu oluşan lizin kalıntıları birleşerek aldol çapraz bağlarını oluşturur ve bunlar yaşlılıkla beraber artarak kırışıklığa neden olur. hidroksilizin, trimetil lizin, kadaverin gibi önemli modifiye formları vardır.
Lizin kalsiyum emilimi, kas proteinlerinin inşası, ameliyat sonrası ve spor yaralanmaları sonrası iyileşme sürecinde, vücut tarafından hormonların, antikorların ve enzimlerinsentezlenişinde önemli role sahiptir.
Lizin Hangi Besinlerde Bulunur
Hayvansal ürünler en bilinen lizin kaynakları olmasına rağmen, bol miktarda vegan veya vejetaryen kaynaklardan elde edebilirsiniz. Lizin içeriği yüksek olan birçok yiyecek aynı zamanda proteinler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin, sağlıklı bir diyeti yapmanıza da destek olur.
- Avokado
- kuru kayısı ve mango
- pancar
- pırasa
- domates
- armutlar
- yeşil ve kırmızı biber
- patates
- soya bazlı ürünler:
- tempeh
- soya peyniri
- soya fasulyesi
- soya sütü
- fasulye dahil
- fasulye
- lacivert fasulye
- Kara fasulye
- nohut ve humus
- mercimek
- olgunlaşmamış soya fasülyesi
- kabak çekirdeği
- Antep fıstığı
- Kaju fıstığı
- macadamia fıstığı
- yoğurt
- peynir
- Tereyağı
- Süt
- İstiridyeler
- karides
- Salyangozlar
- sığır eti
- domuz
- tavuk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder