4 Nisan 2017 Salı

Güneş Kremi

Güneş kremi veya güneş kremi olarak da adlandırılabilen güneş kremi, güneşin ultraviyole (UV) ışınımının bir bölümünü absorbe eden ya da yansıtan ve bu şekilde güneş yanığına karşı koruyan bir losyon, sprey, jel veya diğer topikal bir malzemedir. Cilt ışıklandıran malzemeler, açık tenin korunması noktasında güneş kreynine sahiptir çünkü açık ten daha koyu cilden daha güneşe karşı daha duyarlıdır. Bir dizi güneş koruyucu deriyi koyulaştırmaya veya bronzlaşmaya yardımcı olan bronzlaşma tozu içerir; Ancak, bronzlaşma tozu UV ışınlarına karşı koruma sağlamaz.


Güneş

Psikolojik dengenizi sağlamak adına gerek duyulan güneş ve güneş ışını, ruh halimiz ve sağlığımız noktasında faydalı bir etki gerekmektedir. Mesela güneş, uykunun düzene girmesi noktasında yardımcıdır. Vücudumuzun D vitamini salgılamak noktasında güneşe ihtiyacı bulunur. Hepimizin kemiklerinin gerekli duyulan bu vitamin, özellikle çocukların büyümesinde yardımcıdır. Her gün birkaç dakika güneş ışını almak, vücudumuzun D vitamini üretmesi, ardından kalsiyum ve fosforu özümsemesi noktasında yeterli olacaktır. Fakat güneş, kısa sürede cilt ve gözlerin güneşten tahrişi, alerji ve güneş çarpmasına yol açar. Güneşe gereğinden fazla maruz kalmak, uzun vadede cildin yaşlanmasına yol açabilir, göz lezyonlarına ve cilt kanserine neden olabilir.

Güneş Kremi Nedir ?


Hareket moduyla ilişkili olarak güneş kremi, fiziksel güneş kremi (yani, güneş ışığını yansıtan) ya da kimyasal güneş kremi (yani UV ışığını emen güneş kremi) olarak sınıflandırılabilir.

Amerikan Kanser Derneği gibi tıbbi merkezler, skuamöz hücreli karsinomaların önlenmesinde yardımcı olan güneş kremi kullanımını önermektedir. Birçok güneş koruyucu UVA radyasyonunu engellemez, bu da öncelikle güneş yanığına neden olmaz ancak melanom ve fotodermatit hızını artırabilir. Geniş spektrumlu (UVA / UVB) güneşten koruyucuların kullanılması bahsettiğim kaygıyı ortadan kaldırabilir. Güneşin özenle faydalanılması, kırışıklıkların ve sarkma cildinin gelişimini yavaşlatabilir veya geçici olarak önleyebilir.

Güneşten koruyucular, yaygın olarak derecelendirilir ve deriye ulaşan güneş yanığı üreten UV ışınlarının fraksiyonunu ölçen bir güneş koruma faktörü (SPF) ile etiketlenir. Örneğin, "SPF 15", yanan radyasyonun 1/15 'inin güneş kremi için önerilen kalınlığa ulaştığı anlamına gelir. Diğer derecelendirme sistemleri yanmayan UVA ışınlarından korunma derecesini göstermektedir.

Güneş Kreminin Faydaları


Güneş kremi tabi ki sizi güneşten korur. Peki başka bir faydası var mı?  Hemen bu meseleye bir açıklık getirelim. Güneş kreminin faydaları arasında bana göre benim en önemsediğim konu cildi güneşin yaşlandırıcı etkisine karşı koruma sağlanmasıdır. Güneş kremi adından da anlaşılacağı üzere güneşin olduğu her zaman ve her yerde ihtiyaç duyulan bir malzemedir. Güneş kreminin faydalarından yalnızca yüze ve cilde midir? Güneş kreminin faydaları kadar zararları bulunuyor mu?

Potansiyel Riskleri


Güneşten korunma hakkındaki bir tartışma , güneşte kalmanın olumlu yönleri de bulunmaktadır. Sağlıklı bir beslenmeden dahi yeterince D vitamini almak zor olabilir ve geleneksel olarak D vitamininizin çoğu güneşten alıyoruz. D vitamini eksikliği,  çocuklarda kemiklerin zayıflığına, depresyon ve multipl skleroza kadar bir çok problemlere neden olur.

Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu D vitamini almak için birkaç seçenek bulunur. Dermatoloji kuruluşlarından bazıları, dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu uygulamak için önerilerini gözden geçiriyor; Güneşten koruyucu uygulamadan önce birkaç dakika (belki de 10 ila 15) harcamak faydalı olabilir. D vitamini eksikliği, Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük bir sorundur, ancak yönetimi oldukça kolay olabilir. Çocuğunuzun yeteri kadar alıp almadığını basit bir kan testi yapabilir ve eğer değilse, çocuk doktorunuz boşluğu doldurmak için bir D vitamini takviyesi önerebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder