Vitamin B12 önemli bir vitamindir.Vücudumuzun düzgün çalışması için B12 vitamini gerektirdiğini hepimiz biliyoruz. Vitamin B12, et, balık ve süt ürünleri gibi gıdalarda bulunur. Aynı zamanda bir laboratuarda da yapılabilir. Genellikle diğer B vitaminleri ile kombinasyon halinde alınır. Yazımda b vitamini nedir, hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir, hangi vücut fonksiyonlarında iş yapar, eksikliklerinin belirtileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
B12 Vitamini
Vitamin B12, kandaki vitamin B12 seviyelerinin çok düşük olduğu bir durum olan B12 vitamini eksikliğini tedavi etmek ve önlemek için dışarıdan takviye olarak alınabilir. B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve çoğunlukla yaşlı insanlarda görülen ciddi anemi türü olan pernisiyöz anemi tedavisinde ağız yoluyla alınmaktadır.
B12 Vitamini Eksikliği
B12 Eksikliği
- Zayıflık, yorgunluk veya baş dönmesi
- enerji eksikliği
- vücutta batmalar
- ağrılı ve kırmızı bir dil
- ağız ülseri
- Soluk ten
- Uyuşma veya karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve yürüme gibi sinir sorunları
- görme problemleri
- Depresyon, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar
- hafıza, anlayış ve yargı ile ilgili sorunlar
Zararlı Anemi
Zararlı anemi, İngiltere'de B12 vitamini eksikliğinin en çok karşılaşılan nedenidir. Zararlı anemi, midenizi etkileyen otoimmün bir durumdur. Otoimmün durum, bağışıklık sisteminizin (vücudun hastalık ve enfeksiyonlara karşı koruyan doğal savunma sistemi) vücudunuzun sağlıklı hücrelerine saldırdığı anlamına gelir.
Midenizde, B12 vitamini içsel faktör adı verilen bir protein ile birleştirilir. Bu B12 vitamini ve içsel faktör karışımı daha sonra distal ileum adı verilen bağırsağın bir kısmı tarafından vücuda emilir.
Zararlı anemi, bağışıklık sisteminizin midenizdeki hücrelere salgılanmasına neden olur; bu da vücudunuzun B12 vitaminini ememediği anlamına gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder