24 Nisan 2017 Pazartesi

F Vitamini



Esansiyel yağ asitleri (EFA'lar) bazen Vitamin F olarak adlandırılır. Bu, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerine karşılık gelir. Makalemde de f vitamini nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, nasıl elde edilir, nasıl f vitamini alabilirim gibi sorulara cevaplar ürettim. F vitamini, iki yağlı asit - linoleik asit (LA) ve alfa-linoleik asitten (LNA) meydana gelir. Linoleik asit, en eksiksiz yağlı asit olarak bilinmektedir. EFA'nın iki temel kategorisi vardır: omega-3 ve omega-6, linoleik asit ve gama-linoleik asit içerir.

F Vitamini Nedir?

F vitamini daha iyi bir yağ olarak sınıflandırılır. Bu F Vitamini sağlığımız için çok şey yapar ve vücudumuza çeşitli şekillerde yardımcı olurlar. Yara iyileşmesine, metabolizmaya, cilt ve tırnak sağlığına ve çok daha fazlasına yardımcı olurlar. Vücut, esansiyel yağ asitleri üretemez ve bu nedenle sadece gıda maddeleri tüketilerek elde edilirler. Omega-6 esansiyel yağ asidi, çiğ fıstık, tohum, baklagiller, üzüm çekirdeği yağı ve keten tohumu yağı içinde bulunur; Omega-3 esansiyel yağ asidi balık, kanola yağı ve ceviz yağında bulunur.

EFA'ların Günlük Tüketimi


EFA'ların yetişkinler için önerilen diyet yardımı toplam günlük kalori alımı miktarının% 1-2'si kadardır. Bu yağ asitlerinin temel işlevi onarmak ve vücutta yeni doku oluşturmaktır. Metabolizma, üreme sağlığı, deri ve saç uzaması noktasında da faydalılardır.


Eksiklik, kuru gözlere, kolay cilt morarma, iyileşme sürecinde gecikme ve sıkıcı saç ve ciltlere yol açar. F Vitamini, günlük tüketim için genellikle güvenli kabul edilir ve şimdiye kadar zehirlenme bildirilmemiştir. Çoğu ilaçla etkileşime girmez. Bununla birlikte, diyet için bir besin takviyesi eklerken daima bir sağlık uzmanına danışmalısınız.



F Vitaminine Genel Bakış



Esansiyel yağ asitleri veya EFA olarak da bilinen F Vitamini, iki tür yağ asidi içerir: linoleik ve alfa-linolenik. Vücut kendiliğinden EFA üretememektedir, bu yüzden bunları doymamış yağ asitleri veya çoklu doymamış yağ asitleri olarak bilinen gıdalardan almanız gerekir. EFA'ları tüketmenin sağladığı sağlık faydaları, daha düşük kolestrol ve kan basıncı seviyeleri ile inme ve kalp krizi riski olarak hızlıca sıralanabilir.


Yağlar



Farklı yağlar farklı esansiyel yağ asitleri türleri sağlar. Soya, aspir ve mısır özü yağı linoleik asit için geçerli kaynaklardır. Örneğin, 10.1 gram linoleik asit ihtiva eden bir çorba kaşığı iğde yağı olarak formüle edilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde ki yetişkinler için linoleik asidin (omega-6 yağ asitleri olarak da bilinir) günlük alım miktarı erkekler için günde 12 ila 17 gram ve kadınlar için günde 9 ila 11 gram, Linus Pauling Enstitüsü'nde Oregon Eyalet Üniversitesi. Tipik bir Amerikan diyeti, Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi'ne göre, omega 3 olarak 14-25 kat fazla omega-6 yağ asidi içerir.


Keten tohumu yağı, alfa-linolenik asidin en zengin kaynağıdır ve bir çorba kaşığı 7.3 gram alfo-linolenik asit içerir. Diğer iyi kaynaklar ceviz yağı ve kanola yağıdır. Linus Pauling Enstitüsüne göre, yetişkinler için erkekler de günlük 1.2 ile 1.6 gram, kadınlar için günde 0.9 ile 1.1 gram alfa-linolenik asit tüketmek gerekmektedir.

Fındık ve Tohumlar



Linoleik asit kaynaklarının başında kavrulmuş ayçiçeği çekirdeğidir. Kavrulmuş ayçiçeği çekirdeğinde ons başına 9.7 gram linoleik asit bulunmaktadır. Diğer besin kaynakları çam fıstığı, ceviz ve fıstık fıstığıdır. 


Fındıklar, alfa-linolenik asitlerin en iyi kaynağı olarak söylemek çok da doğru değil  ancak bazı fındıklar F vitamini barındırırlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder