Tarçın aroma ve tıbbi kullanım noktasında kullanılan en popüler baharatların başında gelmektedir. Tarçın yağının sağlığa bir çok faydası olsa da, genellikle insanlarda tahrişe ve alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Bu duruma dikkat ederek ve kendimizi tanıyarak kullanmamız gerekir. Esasında bu durum tüm malzemeler ve besinler için geçerlidir. Yazımda tarçın yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, etkileri nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi soruları üzerinde durdum.
Tarçın Yağı
Bilimsel adı cinnamomum zeylanicum olan tarçın, köken olarak tropikal Asya'dır ve özellikle Sri Lanka ve Hindistan'da yaygın olarak üretimi ve tüketimi yapılmaktadır. Günümüzde ise tarçın her tropikal bölgede yetiştirilmektedir. Baharat, geniş tıbbi kullanımıyla da geleneksel Hint tıbbi sistemi olan Ayurveda'da geleneksel ilaçlarda kullanılan bir malzemedir. Geleneksel anlamda, tarçın birçok kültürde ishal, artrit, menstruel kramplar, ağır menstruasyon, maya enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip ve sindirim problemleri gibi çeşitli sağlık bozukluklarının tedavisine yardımcı ve etkilidir.
Tarçın Yağının Faydaları
Beyin Fonksiyonu: Tarçın beynin aktivitesini pozitif yönde etkilemektedir. Sinirsel gerginliği ve hafıza kaybına da oldukça iyi gelen bir malzemedir. Birleşik Devletler'deki Wheeling Cizvit Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırma, baharatın kokusunun beyin aktivitesini artırma özelliğine sahip olduğunu kanıtladı. Dr. P. Zoladz'ın başını çektiği araştırmacı ekibi, tarçın tüketen kişilerin dikkat süreleri, sanal tanıma belleği, çalışma belleği ve görsel-motor yanıt hızı gibi bilişsel etkinliklerde bir adım önde olduğunu tanıtlamışlardı.
Kan temizleme: Tarçın diğer bir çok malzeme gibi kan safsızlıklarının giderilmesinde kullanılan malzemelerdendir. Bu aynı zamanda sivilce için mükemmel bir tedavi anlamına gelmektedir.
Kan dolaşımı: Tarçın, içinde kan inceltici bir bileşik bulunduğundan kaynaklı kan dolaşımını iyileştirmeye destek olur. Bu kan dolaşımı ağrıyı büyük oranda azaltmaya destek olmaktadır. Sağlıklı kan dolaşımı aynı zamanda vücudun hücrelerine oksijen sağlanmasına yardımcı olur, bu da metabolik aktivitenin arttırılması demektir. Düzenli şekilde tarçın tüketerek kalp krizi geçirme şansınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Ağrı Düzeltici: Tarçın da anti-inflamatuar bir maddedir, bu nedenle kasların ve eklemlerin sertliğini gidermeye yardımcı olur. Artrit için de önerilir ve soğuk algınlığından kaynaklanan baş ağrılarının giderilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Şeker Hastalığı: Tarçın kan şekerini kontrol etme yeteneğine de sahiptir, bundan doalyı şeker hastaları için çok faydalıdır çünkü daha az insülin kullanmalarına yardımcı olurlar. Araştırma, özellikle 2. tip şeker hastalığı olan hastalar için yararlı olduğunu göstermiştir. Tip 2 diyabetli hastalar insülin seviyelerini düzgün şekilde düzenleyememektedir. Maryland Beltsville'deki Tarım Bakanlığı'nın İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, tarçın içeren çeşitli gıda maddelerinin kan şekeri seviyelerine etkisini inceledi. Tarçın bol miktarda bulunan MHCP adlı suda çözünür polifenol bileşiğinin sinerjik olarak insülin ile etkileşime girdiğini ve bu hayati insan sağlığının daha iyi kullanılmasına yardımcı olduğunu keşfettiler.
Enfeksiyonlar: Antifungal, anti-bakteriyel, anti-viral ve anti-septik özelliklere sahip olduğunda, dış ve iç enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir malzemedir. Safra kesesinde mikropların ve staf enfeksiyonlarında bulunan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur.
İyileşme: Koagülan olarak görev yapılmaktadır ve aşırı kanamanın durdurulmasında rol oynamaktadır. Bundan kaynaklı iyileşme sürecini bir miktar azalır.
Kalp hastalıkları: Tarçın içerisinde var olan kalsiyum ve elyafın kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Yemeğinize bu baharatın biraz dahil edilmesi ile koroner arter hastalığının ve yüksek tansiyonun önlenmesine destek olur.
Kolon kanseri: Ayrıca kolonun sağlığını iyileştirebilir ve dolayısıyla kolon kanseri riskini azaltabilir.
Ağız temizleyici: Tarçın çiğneme diş etlerinde sıklıkla kullanılır, çünkü iyi bir ağız temizleyici ve ağız kokusunu giderir.
Parfümler: Canlandırıcı bir aromaya sahiptir ve parfüm yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hazımsızlık: Tarçın birçok etnik tarife eklenir. Yiyeceklere lezzet katmanın ötesinde, sindirime de iyi gelmektedir. Hazımsızlık, mide bulantısı, kusma, mide bulantısı, ishal ve gaz için oldukça etkilidir. Yağlanma özelliklerinden kaynaklı, midede ve bağırsaklarda var olan fazla miktardaki gazın giderilmesinde de rol oynayabilir. Ayrıca asitliği giderir, ishalle savaşır. Bu nedenle tarçın sıklıkla bir sindirim toniği olarak bilinir.
Solunum problemleri: Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı ve tıkanıklık belirtilerinin hafifletilmesinde yardımcı olur.
Menstruasyon: Tarçın menstrüel rahatsızlıktan ve kramp uygulamasından kurtulmada etkilidir.
Doğum kontrolü: Doğal doğum kontrolünde de yardımcı olur. Baharatın düzenli doğum sonrası tüketilmesi menstruasyonu geciktirir ve böylece gebelikten kaçınmaya yardımcı olur.
Emzirme: Tarçının sağlıklı anne sütünün salgılanmasına yardımcı olduğu da düşünülür.
Tarçın doğada idrar söktürücüdür ve idrarın salgılanmasına ve boşaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca afrodizyak olarak yaygın olarak kullanılır ve erkeklerde ve kadınlarda cinsel arzuyu uyandırdığı düşünülmektedir.
Tarçın Yağının Diğer Faydaları
Tarçın yağı kabuk ve tarçın ağaçlarının yapraklarının yağı çıkartılarak elde edilir. Tarçın yağının aromaterapide çeşitli uygulamaları bulunur. Bununla beraber, çam esansiyel yağı, fesleğen uçucu yağ, biberiye esansiyel yağı ve lavanta esans yağı gibi diğer uçucu yağlara göre popüler değildir.
Tarçın Yaprağı Yağı Kullanımı
Oda spreyi: Tarçın yağı hoş kokusu, oda spreyi olarak çok etkili olmasını sağlar. Genellikle potpurilere eklenir.
Sivrisineklerin yok edilmesi: Tarçın yağı büyük bir sivrisinek iticidir. Araştırmalar, sivrisinek larvalarının öldürülmesinde çok etkili olduğunu kanıtladı. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi (ünlü bir bilimsel dergi) Ulusal Tayvan Üniversitesinde yürütülen bu araştırmayı rapor etti. Tarçın yaprakları dışında, kabuğu aktif bir sivrisinek öldürme ajanı olan iyi bir cinnamaldehyde kaynağıdır. Bu araştırma, küresel tehdit ve sivrisineklerin hastalık yayma kapasitesinin çözümü için çevre açısından güvenli bir çözüm bulmanın yolunu açtı.
Tarçın yağı üreticileri, iyi bir antibakteriyel ve antifungal görevinin olduğunu ve enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olduğunu aktarmaktalar. Son dönemde yapılan araştırmalar da Cinnamomum cassia yağı gıda endüstrisinde doğal bir antibakteriyel madde olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Aynı zamanda kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur ve cinsel uyarıcı olarak kullanılabilir. Araştırmalar ayrıca tarçın yaprakları ve dallarından elde edilen tarçın yağı bal arılarını olumsuz etkilemektedir.
Tarçın yağı konsantre formda topik olarak kullanıldığında, cilt üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle, seyreltilerek kullanılmalıdır. Tarçın yağı kullanmadan önce, cildinize uygun olduğundan emin olmak için test edilmelidir. Başlangıçta az miktarda tarçın yağı uygulamalı ve alerjik reaksiyon belirtileri gelişip gelişmediğini kontrol etmelisiniz. Yüzüne ve diğer hassas bölgelere tarçın yağı uygulamayın.
Tarçın çeşitli uçucu yağlarla oldukça iyi karışmaktadır, bu nedenle birçok aromaterapi preparatına ilave edilir. Diğer bitki ve esans yağlarının etkinliğini arttırır, böylece çeşitli bitkisel ilaçların tedavisini hızlandırır. Tarçın veya tarçın yağı sıklıkla bitkisel karışımlara tat katmak adına eklenir. Yağ, limon esansiyel yağı, biberiye esansiyel yağı, sardunya esansiyel yağı, lavanta esansiyel yağı ve kakule özlü yağ gibi diğer uçucu yağlarla iyi uyum sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder