5 Aralık 2016 Pazartesi

Egzama Hakkında Önemli Bilgiler

Egzama, çeşitli sebeplerle meydana gelen; deride kızarıklık, kaşıntı, vezikül (içi su dolu kabarcık), şişme gibi belirtilere sahip olan, daha çok psikosomatik kökenli bir deri hastalığıdır. Deri üzerinde beliren kabarcıklar, egzamayı en iyi tanımlayan belirtidir. Akut, kronik, kuru ve yaş egzama gibi türler bulunmaktadır. Egzama, tehlikeli olmayan fakat  kötü bir görünüme sahip olan bir cilt problemidir. Basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Egzamanın en kötü tarafı kaşıntı yapmasının yanı sıra, eller, kollar, bacaklar, yüz gibi açıkta kalan cilt yüzeylerinde kötü görünüm oluşturmasıdır. Yazımda egzama nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir, geçer mi, teşhisi nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. 


Egzama Nedir



Dermatit de denilen egzama, toplumda en yaygın deri hastalıklarının başında gelir ve ortaya çıkışı çok değişik sebeplere dayanır. Egzamada cilt dokusu, içsel yahut dış faktörlerden kaynaklı savunmaya geçer ve bu savunmayı iltihap biçiminde verir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kuruluk ve çatlamalara yol açan egzamanın alerjik, yağlı deri, sinirsel egzama gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. En yaygın ve bilinen türü atopik dermatit denilen, kalıtsal olduğu var sayılan ve belirtileri tahriş, kabarma ve kaşıntı olan alerjik egzamadır.



Egzamanın nedenleri; egzama cilt tahrişi, sabun, deterjan,  dezenfektan, şampuan, çamaşır suyu ve parfüm gibi kimyasallara çok fazla temas etmek, hava koşulları, alerjenler, genetik faktörler, stres, bağışıklık sistemi sorunları, kadınlarda regl ve hamilelik döneminde meydana gelen hormonal problemler, uzun süreli sıcak banyolar, kuru cilt, terlemek, çok sabunlanmak, ciltte tahrişe yol açan kumaşlar, sert yünler, toz, sigara içmek gibi sebepler egzamanın nedenleri arasındadır.





Egzama Nerede Çıkar



Egzama belirtileri; yüzde, boyunda, kulak arkalarında, ayaklarda, kol eklemi bölgelerinde, el bileği, diz arkası, ayak bileği çevresinde yaşanır. Aynı zamanda kaşıntılı kızarıklıklar, kuruluk ve çatlamış deri görünümlü cilt şeklindedir. Cilt, özellikle de banyo sonrasında dahi sürekli kurudur. Kızarıklık ve kaşıntı en belirgin bulgulardır.





Egzema Belirtileri



Egzamada iltihaplı ve sorunlu bölge kızarır, kurur ve kaşınır. Yer yer sivilceye tarzı oluşumlar göze çarpar ve su toplar. Egzama tehlike arz eden bir sağlık problemi değildir; fakat kaşıntı ve görünüm olarak oldukça rahatsızlık vericidir. Egzama rahatsızlığı olan kişilerin yapması gereken en temel şey, egzamalı bölgeye dokunmamaktır. Bebeğinizde egzama varsa, pamuklu kumaştan dikilmiş parmaksız eldivenler giydirin ve egzamalı bölgeyi kaşımasının önüne geçin. Egzamalı deri, uçuk virüsüne karşı da oldukça dirençsizdir; bundan kaynaklı egzama olan kişilerin  uçuk rahatsızlığı olanlardan özellikle uzak durması şarttır. Egzaması olanların çiçek aşısı olmaktan da kesinlikle kaçınmaları gerekmektedir; zira çiçek aşısı, egzamalı çocuklarda ölümle sonlanacak ateşli hastalıklara yol açar.


Egzama Tedavisi



Egzamalı olan yahut geçmişte bu hastalığı geçirmiş olan kişilerin ciltleri daha hassas olduğundan, tahriş edici maddelerden uzak durmaları; eğer bu tip maddelerle çalışmalarını gerektirecek işler yapıyorlarsa da, maske, eldiven gibi koruyucu malzemeler kullanmaları önerilmektedir. Egzamaya yol açan madde ne ise (parfüm, boya, şampuan, deterjan vs.), kişinin o madde veya maddelerden uzak durması etkili olacaktır. Egzamalı bir bebeğe inek sütü değil anne sütü yahut inek sütüne nazaran daha az alerjiye yol açan keçi sütü verilmelidir. Ayrıca çocuğun giysilerinde yünlü kumaş kullanmamak, çocuğu çok sık yıkamamak, çevre hijyenine özen göstermek ve özel sabunlardan kullanmak gerekir.


 

Egzama Bitkisel Tedavisi



Hemen hemen her rahatsızlığın tedavisinde yardımcı olan ve ya tedavi eden bir bitkisel yöntem vardır. Egzamanın bitkisel tedavisi de beyaz duttur. 3 su bardağı suyu kaynatıp, içine bir avuç kurutulmuş beyaz dut katın. Altını kısın, 5 dakika daha kaynatın ve karışımı ateşten alın. Sıcaklığın, dayanabileceğiniz dereceye gelinceye kadar bekleyin ve ellerinizi bu suya sokun. Yaklaşık 10 dakika bu şekilde ellerinizi dinlendirin ve ellerinizi sudan çıkarınca kurulamadan tutun. 1 saat sonunda ellerinizi suyla durulayabilirsiniz. Haftada 3-4 kez yapacağınız bu yöntemle egzamalı bölgelerin iyileştiğini göreceksiniz. Aynı yöntemi egzamalı ayaklarınıza ve egzama olan diğer bölgelere de aynı uygulamayı yapabilirsiniz.


Egzama İlaçları



Egzama tedavisinde kullanılan sayısız ilaç vardır. Çinko ve kortizon içerikli merhemler doktor tavsiyesi ile egzamalı bölgeye sürülebilir. Fakat bu kremler uzun süreli kullanımlarda deriye sıkıntı yaratabilir uzun vadeli kullanımdan kaçınılmalıdır. Antihistaminik merhemlerle kaşıntıyı azaltmak da olasıdır.  Astım tedavisinde de faydalanılan sodyumkromoglikat maddesini barındıran ilaçların kullanımı alerjinin önüne geçer. Egzama hastalığını yaşayanların kaşınmayı önlemesi neredeyse imkansız olduğundan, tırnakların daima kısa kesilmiş ve temiz tutulması, en azından egzamanın ilerlemesini ve enfeksiyonlara açık hale gelmesinin önüne geçer. Tedavide hekimin tavsiyesiyle deriye nem veren antihistaminikler, lokal kortizonlu kremler ve nem veren banyolardan sıkça faydalanılır. Egzama korkulacak kadar tehlikeli bir cilt hastalığı değildir. İyi bir tedavi süreci  yönetilip, hijyene dikkat edildiği takdirde egzama ile birlikte yaşamayı öğrenmek zor değildir.
 

KAYNAK
http://www.naturalnews.com/eczema.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder