13 Aralık 2016 Salı

Alanin

Alanin adında ki amino asit ilk kez 1850 yılında Alman kimyager Adolph Strecker tarafından  sentezlenmiş ve adlandırılmıştır. Fakat ilk defa Tobias Weyl tarafından 1888 senesinde proteinlerden bir yapı olduğundan kaynaklı ipek elyaflarınıdan sentezlenmektedir. En çok kullanılan amino asit olmasının yanında beraberprotein zincirindeki amino asitlerin %30’unu oluşturmaktadır.




Alanin Kullanımı


Başka bir çok amino asitte olduğuna benzer bu amino asitinde hem L- hemde D- isomeri bulunur. Aber aktiv olan diğer bir şekilde söylemek gerekirse doğada var olan isomeri L- Alanin’dir. Bu yazıda yada bilimsel makalelerde Alanin L- yada D olarak hiç bir ön ek almayarak sadece Alanin diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen L- Alanin’dir.





Molekül formülü
C3H7NO2 olan Alanin. (HO2CCH(NH2)CH3) aynı zamanda aminopropanoik asit olarak adlandırılır renksiz ya da nadiren sarımsı bir yapısı bulunmaktadır. Alanin, moleküler yapısı en basit olan alifatik amino asitlerin başında gelmektedir. Yapısında var olan alfa-karbon atmou yan zincir olarak metil grubunada bağlıdır. Glikoz ve Krebs döngüsü noktasında çok önemli bir konuma sahiptir. Alaninin kendi içinde bulundurduğu metil grubu çok inaktiftir. Bundan  ötürü protein fonksiyonuna dolaylı olarak katkıda bulunabilir lakin özellikle karbon başta olmak üzere apolar atomlar ile hidrfobik bağ gerçekleştirebilen alanin enzim-substrat işleminde aktif rol oynamaktadır.

Alanin Faydaları

Spor salanoları ve Fitness salonlarının müdavimleri tarafından vazgeçilmez Protein tozlarının yapımında kullanılan aminoasitlerden olan Alanin spor salonlarında antrenman öncesi kullanılır. Bunun nedeni yorgunluk seviyesini en hat safhada aşağı çekip kas dayanıklılığının desteklenmesidir.


Nerede Satılır


Neredeyse tüm proteinler alanin içermektedirler. Dolayısıyla protein içeren et, süt, yumurta gibi genel besinler aynı zamanda zengin birer alanin kaynağıdır.

Alanin Kaşındırır Mı


Eğer beta alanin ya da içeriğinde beta alanin olan bir supplement tüketiyorsanız kaşınanız elbette normal. Kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber bu supplementin vücudumuzda belirli hassaslaşma hisleri oluşturduğunu biliyoruz. Bu durumun beta-alaninin faydasını göstermesi noktasında yorumlamak normaldir. Ayrıca yaşayacağınız bu his geçici bir histir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder