23 Aralık 2016 Cuma

Fesleğen Yağı

 Fesleğen K vitamini, potasyum, C vitamini, demir, kalsiyum ve magnezyum vitamin ve mineralleri bakımında zengin bir bitkidir. Fesleğen bitkisinden yapılan fesleğen yağı özellikle yaz aylarında sık karşılaşılan böceklerden ve sineklerin rahatsızlık vermesini engellemekte oldukça yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda fesleğen yağı pek çok derde deva olan da bir yağdır. Fesleğen yağı içeriğinde "germacrene, transB-bergamotene, 1.8-cineole ve linalool bulunmaktadır. Yazımda fesleğen yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri var mı gibi sorulara cevaplar aradım.

Fesleğen Yağı



Tatlı olan fesleğen yağı, kalın yapraklı ve küçük beyaz çiçekli bir bitki olan fesleğenin (Ocimum basilicum) yağından elde edilir. Taze fesleğen tatlı ve narin tatları bırakır ve kurutulmuş olanları baharatlı ve toprak kokulu taze ve çiçeksi bir aromaya neden olur. 

Yeni fesleğen yapraklarında var olan "nokta benzeri" yağ bezleri bitkinin uçucu yağına yol açar. Kurutulmuş yaprakları ve sapları, gıda aromalarında ve uçucu yağ üretiminde kullanılmaktadır. Bununla beraber, çiçeklerden sağlanan yağın, tüm bitkiden elde edilen yağa kıyasla daha iyi olduğu düşünülmektedir.


Avrupa tipi veya tatlı fesleğen, reunion tipi, metil sinnamat türü ve öjenol türü gibi fesleğen yağı çeşitleri bulunmaktadır. Aromaterapide yaygın biçimde kullanılan fesleğen yağları, tatlı fesleğen ve egzotik türüdür. Tatlı fesleğen yağı, ABD, Fransa, İtalya ve İspanya'da üretilirken, egzotik türü Komoro Adaları veya Seyşeller'dir.



Tatlı Fesleğen Yağının Kullanımı


Fesleğen,  yaprakları ve tohumları, tüm dünyada mutfakta kullanılmaktadır. Fesleğenin yaprakları salatalar ve makarna gibi İtalyan mutfaklarında yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bununla beraber, tatlı fesleğen özü çoğunlukla, baharatlı etler, sosisler, domates pastaları, ketçaplar, turşu ve süslü sirke gibi çeşitli gıdalara eklenir. Diş kremleri ve ağız gargaraları, tatlı fesleğen yağı içeriklerinden biri olarak da kullanılır.

Tatlı fesleğen yağı, parfüm yapımında kullanılmakta ve sinekleri/sivrisinekleri uzak tutabilecek insektisit ajanlara sahip olduğu için evinizde bir böcek kovucu anlamında kullanılabilir.

Tatlı Fesleğen Yağı Nedir


Tatlı fesleğen yağı yüzde 55 ile d-linalol ve yüzde 70 ile estragole (metil chavicol) meydana gelir. Uçucu yağı çeşitli metil keçine yüzde 28 barındırır.

Tatlı fesleğen yağı, 1,8-sineol, öjenol, borneol, osimen, geraniol, anetol, 10-kadidoller, B-karyofilin, a-terpineol, kafur, 3-oktanon, metileugenol, safrole, seskitüjene ve 1 -epibisiklosesqui-phellandrene. Aynı zamanda, juvocimene 1 ve juvocimene 2'yi de içerir. Bitki kaynağına bağlı olarak, bu kimyasal özelliklerin varyasyonlarının mevcut olabileceğine dikkat edin.



Tatlı Fesleğen Yağının Faydaları


Tatlı fesleğen yağı, diaforetik, uyarıcı, karminatif ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Cansız saç ve cildi canlandırmada etkilidir ve akne ve deri enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılır.

Tatlı fesleğen yağı da sizin için sağlık noktasında bazı avantajları sunar:


  • Sindirim sistemi: Yağ sızma özelliği, hazımsızlık, kabızlık, mide krampları ve gaz sıkışmasına yardımcı olur. Karnınızdan ve bağırsaktan gaz çıkarmanıza yardımcı olur.5
  • Bağışıklık sistemi: Bitkisel yağ, sinüs tıkanıklığı, astım, bronşit ve amfizemi hafifletir. Yaralar veya kesiklerdeki enfeksiyonları önlemeye de yardımcı olur.
  • Gergin sistem: Tatlı fesleğen yağının zihinsel yorgunluk, migren ve depresyona iyi geldiği bilinen bir gerçektir. Çoğunlukla sakinleştirici etki noktasında aromaterapide kullanılmakadır. Fesleğen yağı zihni temizler ve zihinsel gücü sağlar.

Tatlı Fesleğen Yağı Nasıl Üretilir?


Basil, Şubat ayının ortasından eylül sonuna kadar hasat edilir. Uçucu yağ, çiçekleri veya bütün fesleğenin damıtılarak buharla üretilir. Hidro-damıtma da kullanılabilir, ancak zamandan tasarruf edip daha iyi yağ kalitesi ürettiği için eski hidrojen damıtımı çok tercih edilir.

Buhar damıtımı ortalama bir buçuk saat sürer. Çiçeklerden elde edilen yağ yüzde 0,4 iken bütün bitki yüzde 0,10-0,2 petrol üretir.

Tatlı Fesleğen Yağ Nasıl Çalışır?


Gergin olan kaslarınıza birkaç damla tatlı fesleğen yağı damlatmak ağrıyı geçirebilir. Dikkatinizi toplama noktasında alnınızı uçucu yağdan iki ya da üç damla ile ovabilirsiniz. Aşırı saç yağlanmasını azaltmak için şampuanınıza tatlı fesleğen yağı katmak etkili olacaktır.

Tatlı fesleğen yağını kullanarak masaj yaptırmak kan akışını teşvik etmeye yardımcı olabilir ve kas ağrısı ve spazmlarını yatıştırmaya destek olur. Kulak ağrısı probleminizde de, tatlı fesleğeni üç damla bir taşıyıcı yağ ile inceltin, ardından kulaklarınıza ve çevresine masaj yapın.

Jojoba, tatlı badem veya avokado yağı gibi diğer uçucu yağlarla birleştirildiğinde banyolara tatlı fesleğen yağı eklenebilir. Bitkisel yağ ayrıca bir difüzör veya buharlaştırıcı kullanarak teneffüs edilebilir


Tatlı fesleğen yağının estragole içeriğinin farelerde tümörler ürettiği bulunmuştur. E Alman Komisyonu, östragol içeriği ve getireceği riskler nedeniyle fesleğen otunun terapötik amaçlarla kullanılmasını yasaklamıştır, çünkü olası bir kanserojentir.

Tatlı Fesleğen Yağının Yan Etkileri

Genel olarak güvenli olduğu düşünülse de, gebe ve emziren kadınların potansiyel kanserojen bileşenleri nedeniyle bu uçucu yağı kullanmamalarını öneriyorum. Terminal hastalığınız veya herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa, önce tatlı fesleğen yağı kullanmadan önce profesyonel bir aromaterapist veya ruhsatlı doktor ile görüşün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder