13 Aralık 2016 Salı

Çinko Oksit

Çinko oksit, hafif cilt tahrişleri ve sıyrıklar için koruyucu bir kaplama olarak kullanılan topikal bir cilt ürünüdür. Çatlamış cilt ve çocukların cilt döküntülerinin iyileşmesine yardımcı olur. Çinko oksit bazı antiseptik özelliklere sahiptir. Yazımda da çinko oksit nedir, nasıl kullanılır, nerelerde bulunur, yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Çinko Oksit Nedir




Çinko az bir miktarda da olsa vücudumuzda özellikle cilt derimizin ihtiyaç duyduğu minerallerin başında gelmektedir. Cildimiz de dahil pek çok organımızın düzenli şekilde enzimler sağlaması için büyük önemi olan çinko, yeni cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarımına ardından bu hücrelerin bakımına yardımcı olmaktadır. Çinko oksit kremler antiseptik özelliğiyle de cilt yüzeyinde yuvalanan bakteri ve mikrop oluşumlarını bertaraf eder. Aynı zamanda cildin genel görünümüne güzellik ve parlaklık katar. Alerjik tepkimeler sonucunda oluşan cilt tahrişlerinin de azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Çinko Oksit Kremler

Çinko oksit kremlerin faydalarının büyük olması ve olumlu sonuç vermesinden kaynaklı üretilen çinko oksit  krem faydaları yalnızca vücuda değil cildimize olan faydaları da oldukça yüksektir. Bilmediğiniz markaların kremleri yerine mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından kremleri kullanmak gerekir.

Güneşten Korunma



Cildin erken yaşlanması, leke ve kırışıklıklarına yol açan güneşin zararlı Uv ışınlarına karşı korunmak noktasında çinko asitli kremler kullanabilirsiniz bu sizin için oldukça faydalı olacaktır. Cilt tarafınca hızla emilen çinko oksit krem cilt bölgenizde koruyucu bir tabaka oluşturur ve Uv ışınlarını keserek engeller.

Sivilce(Akne) Tedavisi

Çinko oksit kremin cilde faydaları oldukça fazladır. Çinko oksit kremler sivilce yüzeyine doğrudan kullanılmaktadır ve anti bakteriyel özelliğiyle de sivilceye yol açan bakteri ve mikrop oluşumlarını tedavi eder. Yayılmaya meyil eden sivilcelerin diğer bölgelerinize de yayılma göstermesini engeller ve cildi derinlemesine korumaktadır.

Pişiklere Karşı Etkili


Çinko asit barındıran pişik kremleri pişiğin tedavisi noktasında etkilidir ve kısa sürede meydana gelen tahrişi en kısa sürede tedavi ederek ortadan kaldıracaktır. Bebek bezi ile cilt arasında kalan nemli bölge de üreyen bakteriler pişiğe yol açmaktadır. Bu yüzden birçok bebek pişikle baş başa kalmaktadır. Bebek bakımı için tavsiye edilen çinko kremlerin kullanımı pişiğe yol açan faktörleri önleyeceğinden pişiğinde önüne geçektir.

Bu faydalarının yanında çinko oksit, düzenli bir şekilde kullanılmasının dahilinde melazma hastalığının belirtilerini ortadan kaldıracaktır. Cildinizi rahatlatır ve cilt yüzeyinizde meydana gelen iltihaplanmaları yok eder. Aynı zamanda kesik, sıyrık ve yanıklar gibi küçük çaplı yanıkla ve yaralanmalara karşı koruma sağlar.

Çinko Oksitin Faydaları


Cildin erken yaşlanması, leke ve kırışıklıklara yol açan güneşin zararlı Uv ışınlarına karşı korunmak noktasında çinko oksit içeren kremler kullanabilirsiniz. Bu cildinize oldukça iyi gelecektir. Cilt tarafınca hızlaca emilen çinko oksit kremi uygulanan cilt bölgesinde koruyucu bir tabaka meydana getirir ve Uv ışınlarını keserek engeller.

Çinko oksit ZnO formülüne sahip inorganik bir bileşiktir. ZnO, suda çözünmeyen beyaz bir tozdur ve kauçuk, plastik, seramik, cam, çimento, yağlayıcılar, boyalar, merhemler, yapıştırıcılar, sızdırmazlık maddeleri, pigmentler, gıdalar, piller gibi birçok malzeme ve ürünlerde yaygın olarak kullanılır. , Ferritler, yangın geciktiriciler ve ilk yardım bantları. Doğal olarak mineral zincit olarak görülmesine rağmen, çoğu çinko oksit sentetik olarak üretilir.



Kimyasal Olarak Çinko Oksit


ZnO, II-VI yarı iletken grubunun geniş bant açısı yarı iletkenidir. Oksijen boşlukları veya çinko interstisyel maddelerden kaynaklı yarı iletkenin doğal dopingi n-teldir. Bu yarı iletken, iyi şeffaflık, yüksek elektron mobilitesi, geniş bant aralığı ve güçlü oda sıcaklığında lüminesans gibi birçok olumlu özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler, sıvı kristal ekranlarda var olan şeffaf elektrotlar, enerji tasarrufuna neden olan veya ısıdan koruyan pencereler ve ince film transistörleri ve ışık yayan diyotlar gibi elektronik alanlarında ortaya çıkan uygulamalarda değerlidir.



Çinko oksit, yaklaşık % 0,5 demir (III) oksit (Fe2O3) karışımı olarak, kalamin olarak adlandırılır ve kalamin losyonunda kullanılmaktadır. İki mineral, zincit ve hemimorfit, tarihsel olarak kalamin olarak adlandırılmaktadır. Öjenol ile karıştırıldığında, bir ligand, çinko oksit öjenol meydana gelir ve diş hekimliğinde onarıcı ve protez anlamda uygulanır.

ZnO'nun temel özelliklerini yansıtan oksitin ince parçacıkları deodorize edici ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve bu nedenle pamuklu kumaş, kauçuk, ağız bakımı ürünleri ve gıda ambalajları gibi materyallere katılır. Dökme malzemeye kıyasla ince parçacıkların gelişmiş antibakteriyel etkisi, ZnO'ya özgü değildir ve gümüş gibi diğer malzemeler için de gözlenmektedir. Bu özellik, ince parçacıkların artan yüzey alanından kaynaklanmaktadır.


Sağlık Olarak Çinko Oksit


Çinko oksit, bebek pudrası ve bariyer kremleri benzeri ürünlerden kaynaklı bez döküntüleri, kalamin kremleri, kepek önleyici şampuanlar ve antiseptik merhemler gibi diğer cilt koşullarını tedavi etmek için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca antrenman sırasında yumuşak doku hasarını önlemek adına bir bandaj olarak sporcular tarafından kullanılan bandın bir parçasıdır ("çinko oksit bant" olarak adlandırılır).

Çinko oksit, güneş ışınlarına ve cilde ultraviyole ışının yol açan diğer hasarlara karşı merhem, krem ​​ve losyonlarda kullanılabilir (bkz. Güneş kremi). ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından güneş kremi olarak kullanılmak üzere onaylanmış en geniş spektrumlu UVA ve UVB reflektördür ve tamamen fotostabildir. Güneş ışınında bir bileşen olarak kullanıldığında, çinko oksit hem UVA (320-400 Nm) ve UVB (280-320 nm) ultraviyole ışınlarıdır. Çinko oksit ve diğer en yaygın fiziksel güneşten koruyucu, titanyum dioksit, irritatif olmayan, alerjik olmayan ve komedojenik olmayan olarak kabul edilmektedir.

Çinko Oksit'in Kullanım Alanları


Çoğu güneş kremi ve güneş koruyucu; çinko oksit nanopartiküllerini (titanyum dioksit nanopartikülleri ile birlikte) kullanır, çünkü bu küçük parçacıklar ışığı dağıtmaz ve bu nedenle beyaz görünüm yaşanmaz. Deride emilmeleri endişesi taşıyordu. 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada, venöz kan numunelerinde% 0.23 -% 1.31 (ortalama% 0.42) oranında kan çinko düzeyinin insan derisine uygulanan ZnO nanopartiküllerinden çinkoya kadar izlenebileceği ve idrar örneklerinde izler gözlemlenmektedir. Buna karşılık, 2011 yılından itibaren yapılan tıbbi literatürlerin kapsamlı bir derlemesinde, literatürde sistemik absorpsiyon bulgularının bulunmadığının altı çizilmektedir.

Çinko oksit nanoparçacıkları siprofloksasinin anti-bakteriyel aktivitesini artırabilmektedir. Ortalama boyutu 20 nm ile 45 nm arasında olan nano ZnO'nun in vitro olarak siprofloksasinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli'ye karşı antibakteriyel aktivitesini artırabileceği belirlenmiştir.  Bu etki iki nedenden dolayı olabilir. Birincisi, çinko oksit nanoparçacıkları, bakterilerde direnç sağlamak için geliştirilen ve bir hücreden hidrofil fluorokinolonların akmasına aracılık eden pompalama aktivitesine sahip olan NorA proteinini etkileyebilir. İkincisi, çinko oksit nanoparçacıkları, kinolonların hücre içine nüfuz etmesinden sorumlu olan Omf proteini ile etkileşime girebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder