23 Aralık 2016 Cuma

Kekik Yağı

Kekik, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından bir bitkidir. Thymus, Thymbra, Origanum majorana (Alanya kekiği), Coridothymus ve Satureja türlerinin geneline kekik denir. Yazımda kekik yağı nedir, kullananlara etkileri nelerdir, zayıflatır mı, saça faydaları nelerdir, nasıl yapılır, cinselliğe etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Kekik Yağı




Kekik esans yağının sağlık noktasında faydaları, antispazmodik, antiromatizmal, antiseptik, bakterisit, bechik, kalp, yağ asidi, kikatrisan, idrar söktürücü, emenagog, balgam söktürücü, hipertansif, insektisit, uyarıcı, tonik ve vermufuge maddesi şeklinde sıralanabilir. Bir çırpıda saydığım bu faydalar gözünüze basit gelmemelidir. 

Kekik genellikle bir çeşni veya baharat amacıyla kullanılır. Baharat olarak kullanımının yanı sıra, kekik aynı zamanda bitki ve ev ilaçlarında kullanılır. Kekik botanik biliminde Thymus Vulgaris olarak bilinir.

Kekikte var olan tıbbi özellikler temel anlamda taze çiçekler ve yapraklardan buharla damıtılarak çıkarılan uçucu yağlardan gelir. Temel yağının esas bileşenleri Alfa Thujone, Alpha Pinene, Camphene, Beta Pinene, Para Cymene, Alpha Terpinene, Linalool, Borneol, Beta Caryophylene, Thymol ve Carvacrol'dur.



Kekik Esansiyel Yağı Sağlık Faydaları



Antispazmodik: Dünyada bir çok insan, spazmlardan dolayı öksürük, kramp ve ağrı problemi yaşamaktadır. Spazmlar solunum yollarında, sinirlerde, kaslarda, bağırsaklarda veya diğer organlarda yaşanabilecek istenmeyen ve aşırı istemsiz kasılmalardır ve öksürük, konvülsiyon, epileptik veya histerik atak, kramp ve kas ağrıları, karın ve bağırsak ağrıları ve hatta spazmodik kolera gibi sağlık problemleridir.

Antirhepmatik: Romatizmanın, artritin ve gutun arkasında iki temel sebebi bulunmaktadır. Birincisi dolaşımda yetersiz veya tıkanmıştır ikincisi, kan akışında ürik asit gibi toksinlerin konsantrasyonunun artmasıdır. Kekik esansiyel yağı, bu sorunların her ikisini de tedavi edebilir. Bir diüretik olduğundan idrarı arttırır ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Uyarıcı anlamda, dolaşımı uyarır veya etkinleştirir ve böylece bu sorunu ayrı bir şekilde çözmüş olur. Her iki yol da romatizmayı ve artrit gibi ilgili durumları iyileştirmede faydalı ve etkili uygulamalardır.

Antiseptik: Kekik yağı iyi bir antiseptiktir ve enfeksiyonlara karşı yaraları korur. Bu esas kekikte Caryophyllene ve Camphene gibi bileşenlerin varlığıyla ilişkilidir.


Bakterisidal: Aynı Caryophylene ve Camphene, diğer bazı bileşenlerle beraber, kekik uçucu yağ antibakteriyel özellikleri verir. Bu, vücudun içinde ve dışında var olan bakteri gelişimini engeller. Bakterileri temizler, aynı zamanda vücudun organlarından uzak tutar. B-Kolit, böbrek koliği, cinsel organlarda ve üretra, bağırsaklardaki ve solunum sisteminde var olan bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra yaraların dışa maruz kalması gibi bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde de bu özellik kullanılmaktadır.

Tonik: Kekik uçucu yağ, dolaşım sistemini, kalbi, sindirim sistemini, sinir sistemini, kasları ve deriye seslenirken onları güçlendirir ve dokunulmazlığı artırır.

Kardiyak: Kalp rahatsızlıkları endişe verici bir oranda arttığında, bugünkü bağlamda kekik uçucu yağın çok önemli ve yararlı bir özelliğidir. Bu yağ kalp için çok faydalıdır. Anti spazmodik olmakla birlikte valflerin düzgün çalışmasını sağlar, arterleri ve damarları rahatlatır ve böylece kalpteki stres ve kan basıncını düşürür. Ayrıca, bir tonik olduğu için kalp kaslarını ve kalp seslerini güçlendirir. Temel olarak, kekik esansı yağı kalp sağlığının her parçası için iyidir.

Rüzgâr: Karında ve bağırsaklarda oluşan gazlar göründükleri kadar masum değildir. Etkileri tek başına hoş olmayan kokularla sınırlı değildir. İştahınızı çiğnemek ve uyurlar, tansiyonunuzu yükseltebilir, kalbinize tehdit oluşturabilir, mide ağrıları, kramplar, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı verebilirler. Bazı aşırı durumlarda, aşırı gaz hayatınızı tehlikeye atabilir. Bu nedenle, gaz dikkatli kullanılmalı ve zamanında işleme tabi tutulmalıdır. Kararma ve antispazmodik olarak kekik uçucu yağı aşağıya doğru hareketle gazların alınmasını zorlar (yukarı doğru hareket çok tehlikelidir) ve tekrar birikmelerine izin vermez.

İdrar söktürücü: Kronik böbrek yetmezliği veya toksinlerin ve tuzların kandaki konsantrasyonunun artması nedeniyle vücutta biriken sudan muzdarip olanlar bu esansiyel yağdan yararlanacaktır. İdrarı arttırır ve fazla su, tuz ve toksinleri vücuttan atmada yardımcı olur. Bu, kilo vermeye, kan basıncını düşürmeye, yağları azaltmaya ve sindirimi de geliştirmeye yardımcı olur.

Emenagog: Kadınlar kekik uçucu yağın bu özelliğinden çok ilgilenmelidir. Kadınlar, engellenmiş ve acı verici menstruasyon, düzensiz dönemler ve erken menopozdan kendilerini rahatlatacak bir şeyler arıyorlar. Onların cevabını bu petrole buldular. Ayak tıkanıklığı açar, adet döngüsü, yorgunluk, mide bulantısı, depresyon ve menstrüasyon ile ilişkili düşük kan basıncı gibi semptomların rahatlamasını sağlar. Menopozu erteleyebilir, böylece kadınları sağlıklı, mutlu ve verimli hale getirebilir. Uçucu yağ, östrojen gibi belirli hormonların üretimini uyararak hepsini yapar.

Cicatrisant: Bu kekik uçucu yağın muazzam özelliklerinden bir başkasıdır. Bu özellik, vücudunuzda var olan yara izlerini ve çirkin lekeleri giderir. Bunlara cerrahi işaretler, kazalar sonucu yaralar, sivilce, çiçekler, kızamıklar ve yaralar bırakılan izler dahildir.

Kekik Yağının Önemli Semptomları


Ekspectoran: Soğuk algınlığı ve öksürükten sıkıntı çektiğimiz zaman, bir balgam söktürücü bulmak gerekir. Kekik uçucu yağı harika bir kektir. Öksürük ve soğuka neden olan enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur ve tıkanıklığı giderir, böylece öksürük ve soğuk algınlığı rahatlatır.

Hipertansif: Kaşlarınızı bu tıbbi mülkiyet konusunda yükseltebilir ve bunu bir fayda olarak görmeyebilirsiniz. Ancak, bu özellik düşük tansiyon muzdarip olanlar için çok faydalıdır. Bu tür insanlar herhangi bir zamanda bilinçsiz düşme riski taşıyor ve halsizlik hissediyorlar. Bu yağ, kan basıncını yükselterek normale döndürebilir; bu da bazen onu düşürmek kadar önemlidir.

Böcek ilacı: Böcekleri ve zararlıları uzak tutabilir ve zehirleyebilir. Sivrisinekler, pireler, bitler, yatak böcekleri ve sinekler gibi insan vücudunda beslenen parazitlerin yanı sıra yiyecek tohumlarına ve böcekler ve güveler gibi yiyecek tohumlarına ve gıdalara saldıran böcekleri de uzak tutmak için etkili bir şekilde kullanılabilir.

Uyarıcı: Dolaşımı, sindirimi, sinir tepkilerini ve hormon salgılamayı uyarır, böylece metabolizmayı teşvik eder.

Bechic: Uzun süredir öksürme belirtileri çeken ve antibiyotikler artık size yardımcı olamazsa, o zaman bu esans yağı denemek isteyebilirsiniz. Güçlü antibiyotik kullanmanın aksine, böbreklerinizi, kalbinizi, karaciğerinizi, mideyi ve gözlerinizi bu yağla tehdit etmenize gerek yoktur. Bu, göğsündeki (akciğerler, bronşlar, larinks ve farinks) enfeksiyonları iyileştirme ve öksürükleri durdurma yeteneğine sahiptir.

Vermifuge: Thym uçucu yağ solucanları öldürür. Onu, yuvarlak solucanlar ve bant solucanları gibi bağırsak solucanlarının yanı sıra ortadan kaldırılması zor bilinen açık yaralar ve kanca solucanlarındaki kurtçuklardan da deneyebilirsiniz.

Diğer Yararları: Hafıza güçlendirici ve antidepresan olarak işlev görür. Konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur ve sinüzit, bronşit, anoreksiya, selülit, egzama, atlet ayağı, dermatit, böcek ve hayvan ısırıkları, sokmaları, larenjit, farenjit ve diğer enfeksiyonları iyileştirmeye yardımcı olur. Son olarak, ağız kokusu ve vücut kokusu ortadan kaldırmak için kullanılabilir.

Birkaç Dikkat Notu: Bazı insanlara tahriş edici etkisi olduğu gibi kan basıncını arttıran bir hipertansif madde.

Bu nedenle gebelikte ve kan basıncında artış önlenir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Karıştırma: Kekik bitkisel yağları, Bergamot, Greyfurt, Limon, Lavanta, Biberiye ve Çam'ın uçucu yağlarıyla iyi harmanlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder