21 Nisan 2017 Cuma

Formik Asit

Formik asitin kimyasal formülü; HCOOH. Formik asit tek karbonlu bir karboksilik asittir. Metanoik asit olarak da söylenir ve bilinir. Formik asit, karbonil karbonuna bağlı alkil grubu içermemesiyle en basit karboksilli asit özelliğe sahiptir. Formik asidin bir diğer adı Karınca Asidi’dir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında gözlemlenmiş ve karınca salgılarında çekilerek elde edilmiştir. Formik asidi incelediğim makalemde formik asit nedir, nerede kullanılır, nasıl kullanılır, ne işe yarar gibi sorulara cevaplar aradım. Umarım faydaları olur. 

Formik Asit (HCOOH)


Formik asit (HCO 2 H) olarak da adlandırılan, metanoik asit , en basit karboksilik asitler , tekstil ve deri işlenmesinde kullanılmaktadır. Formik asit ilk önce kesin olarak izole edilmiştir. Sülfürik asidin , karbon monoksit ve sodyum hidroksitten üretilen sodyum format üzerinde oluşan etkisi ile yapılır .

Formik Asit Nasıl Kullanılır ?

Varroa ile en etkili biçimde mücadele etme yöntemlerinden birisi de kolonilere formik asit uygulamasıdır. Formik asit aynı zamanda bir organik asittir. Özellikle arıcılık endüstrisi gelişmiş ülkelerde Organik bal üreticilerince yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün evvel ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu saptanmıştır. Kullanımı arıcı için tehlikeli olabileceğinden Kanada ve Avrupa’da jel haline piyasaya sürülmüştür. Trake akarına karşı mücadele yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Formik Asit Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Sıvı formik asit (formic acid) uygulamasında çözelti % 65 oranında olmalıdır. Bunun manası kolonilere uygulanacak formik asit çözeltisinin % 65 i Formik asit, %35 i su olduğudur. Varroa bu çözeltinin buharından etkilendiğinden kaynaklı ölmektedir. Uygulamada formik asit çözeltisi arılara direkt bir şekilde temas ettirilmemelidir. Bu yüzden bir miktar tuvalet kağıdı ya da kağıt parçası örtü tahtasının altına, kuluçka çerçevelerin üstüne yayılır ve 40 ml. çözelti kağıt üzerine aktarılır. Kağıt parçası çözeltiyi emmesi ve arıların üzerine damlamaması için kullanılır. Formik asit çözeltisinin kovanın içine buharlaşma yolu ile aktarılır varroa öldürülmüş olur. Aynı uygulama için yurt dışında “Mite Away”,”Apicure” adında formik asit barındıran ürünler kullanılmaktadır.

Formik Asitin Özellikleri


Bu asit karbonil karbonuna bağlı olan alkil grubu içermediğinden kaynaklı en basit karboksil asit özelliğindedir. Çelik sanayi, gıda, ilaç, deri, plastik, kağıt, tekstil sanayi dallarında ve bazı sektörlerde bronzlaştırıcı , dezenfektan, renk açıcı, metal temizleyici, kumaş boyama gibi farklı nedenlerden kaynaklı uygulanmaktadır. Formik asit kumaş boyamada sabit yün renkleri için indirgeyici,  hayvan derisi tabaklamada, kıl tüy gidermede, elektroliz kaplamada, silaj yapımında, hayvan yemi olarak, arıcılık sektöründe varroa mücadelesi için, parfüm solventi olarak, alkollerde alkilasyon ajanı şeklinde, verniklerde, nano teknoloji alanında uygulaması bulunmaktadır. Yani formik asit kullanım alanı bakımından zengindir. 

Formik Asitin Faydaları


Altın ve gümüş tuzlarında metalleri indirgeyerek, ortaya serbest kalan altın ve gümüşü çıkarır.
Formik asit metanol, eter, su aseton ve benzeri malzemelerde çok iyi çözünmektedir. Bu aside karınca asidi denilmesinin nedeni, doğada ilk kez karınca salgınlarında rastlanması ve buradan bulunmasından kaynaklıdır. Formik asidin organik bir asit olmasından kaynaklı varroa ile mücadelede önemli ve etkili bir yöntemdir. Arıcılığın gelişkin olan coğrafyalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbahar zamanı nektar alımından en az 15 gün önce, sonbaharda balın hasadı gerçekleştikten sonra kullanıldığında, balda va balmumunda kalıntı kalmaz. Kullanılması arıcı için tehlikeli olduğundan, genellikle jel halinde kullanılır. Formik asit trake akarıyla mücadele içinde kullanılır. Sıvı olarak kullanıldığında % 65 çözelti halinde olmalıdır. Yani kolonilerde kullanıldığında, % 65 formik asit, % 35 su olmalıdır. Çözelti direkt olarak arılarla temas ettirilmemelidir. Kuluçka çerçevelerine kağıt örtü serilerek enjekte edilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder