Mentol
Mentol sentetik halde üretilen veya mısır nane, nane veya diğer nane yağlarından oluşturulan organik bir bileşiktir. Oda sıcaklığında katı ve biraz eriyil mumumsu, kristalize, berrak veya beyaz renkte bir maddedir. Doğada oluşan mentolün ana şekli (1R, 2S, 5R) konfigürasyonu verilen (-) - mentol'dür. Mentol, lokal anestezik bir özelliğe sahiptir ve küçük boğaz tahrişlerini hafifletmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Mentol aynı zamanda zayıf kappa opioid reseptör agonisti gibi davranır.
Mentol sentetik olarak üretilen veya mısır nane veya diğer nane yağlarından elde edilen organik bir bileşiktir. Oda sıcaklığında katı ve biraz yukarıya eriyen mumumsu, kristalize, berrak veya beyaz renkte bir maddedir. Doğada ortaya çıkan mentolün ana şekli (1R, 2S, 5R) konfigürasyonu verilen (-) - mentol'dür. Mentol, lokal anestezik ve karşıttratıran özelliklere sahiptir ve küçük boğaz tahrişlerini hafifletmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Mentol aynı zamanda zayıf kappa opioid reseptör agonisti gibi davranır.
Mentol Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mentol şekerlemelerde, sakızlarda, kağıt peçetelerde ve sigaralarda aroma şeklindekullanılmasının yanı sıra hafif boğaz ağrılarında, ağız ve gırtlak tahrişlerinde tedavi maksadıyla da kullanılan bir üründür. Özellikle öksürük şuruplarında var olan mentol, tedavi edici özelliğe sahiptir. Solunum yolları problemlerinde, kas ağrılarında, eklem burkulmalarında mentollü kremler çoğu zaman iş görmektedir. Hatta mentol güneş yanığı, ateş yüksekliği, bulantı, ishal, hazımsızlık, baş ağrısı, soğuk algınlıkları için doktor tarafından doğrudan reçete edilebilir. Tüm bunlara ilaveten ağız temizliğinde kullanılan pek çok ürün içerisinde de mentol bulunmaktadır.
Mentolün Faydaları
Mentol, çeşitli streptokoklar ve laktobasillere karşı etkili, topikal bir antibakteriyel madde olarak diş bakımı alanında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Mentha arvensis, doğal mentol kristalleri ve doğal mentol pulları yapmak için kullanılan nane mentol üretiminde öncelikli bir üründür. Bu tür başta Hindistan'daki Uttar Pradesh bölgesinde yetiştirilmektedir. Mentol aynı zamanda bir saç gürleştiricidir. Saç uzatmak isteyenler kullandıkları şampuana mentol kristalleri ekleyebilirler. Az miktarda şampuana karıştırın ve haftada iki kez bu şampuanla yıkanın.
Mentol Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mentolün biyosentezi M. x piperita'da araştırılmış ve biyosentezinde yer alan tüm enzimler tanımlanmış ve karakterize edilmiştir. Terpene limonenin sentezi ile başlar, ardından hidroksilasyon ve daha sonra birkaç redüksiyon ve izomerizasyon aşaması başlar.
Daha spesifik olarak, (-) - mentolün biyosentezi, nane fabrikasının salgı bezi hücrelerinde gerçekleşir. Geranil difosfat sentaz (GPPS) ilk olarak IPP ve DMAPP'nin geranil difosfata reaksiyonunu katalize eder. Sonraki (-) - limonen sintazı (LS), geranil difosfatın siklizasyonu (-) - limonene katalize eder. (-) - Limonen-3-hidroksilaz (L3OH), O2 ve NADPH kullanılarak, 3 konumundaki (-) - limonenin alilik hidroksilasyonunu (-) - trans-izopiperitenole katalize eder. (-) - Trans-izopiperitenol dehidrojenaz (iPD), 3 konumundaki hidroksi grubunu, (-) - izopiperitenon yapmak için NAD + kullanarak oksidize eder. (-) - İzopiperitenon redüktaz (iPR) daha sonra (+) - cis-izopegreon oluşturmak için NADPH kullanılarak karbonlar 1 ve 2 arasındaki çift bağları azaltır. (+) - Cis-izoperegone izomeraz (iPI) daha sonra kalan çift bağın izomerleşmesini (+) - pulegone haline getirir. (+) - Plegone redüktaz (PR), daha sonra (-) - menton oluşturmak için NADPH kullanılarak bu çift bağını azaltır. (-) - Menthone redüktaz (MR), karbonil grubunu NADPH kullanarak indirgeyerek (-) - mentolü oluştur.
Mentolün Zararları
Mentol gözde tahrişe neden olabilir. Deride kullanıldığında mentol tipik olarak "taşıyıcı yağ", losyon veya başka bir araçta seyreltilmeli yoksa cilde de zarar verebilir. Cilde yüksek oranda mentol uygulanırsa, tahriş ve hatta kimyasal yanıklar yaşanabilir. Mentolün çok hassas olduğu ve küçük miktarlarda bile ciddi cilt reaksiyonlarına yol açtığını ortaya koyan bir kaç çalışma bulunmaktadır.
Son zamanlarda bazı araştırmacılar mentol içeren sigaraların, sigaraya bağımlı olma riskini artırabileceğini ve normal sigaralardan daha toksik olabileceğini kamuoyuyla paylaştılar. Nikotin yerine mentol koyularak yapılan sigaralar, sigara tüketimini azaltabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder