Lavanta esansiyel yağının sağlığa olan faydaları, sinirsel
gerginliği ortadan kaldırma, ağrıyı hafifletme, kafa derisini ve cildi
dezenfekte etme, kan dolaşımını arttırma ve solunum problemlerini tedavi etme
olarak bir çırpıda sayabiliriz. Lavantanın Latince adı, özellikle temiz aroması olan aroması
nedeniyle "yıkamak" anlamına gelen Lavare'dir. Yazımda lavanta yağı hakkında her şeyi konuştuk. Lavanta yağı nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, vücuda etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
LAVANTA YAĞ
Lavanta yağı çoğunlukla buhar distilasyonu yoluyla lavanta bitkisinin çiçeklerinden ekstrakte şekilde elde edilir. Lavanta çiçekleri kokuludur ve görüntü olarak da çok güzeldir. İnsanlarda yüzyıllardan beri lavanta esansiyel yağını parfüm yapımında kullanılmıştır. Yağ aromaterapide çok faydalıdır ve birçok aromatik müstahzar ve kombinasyonlar lavanta yağı kullanılarak yapılır.
Lavanta yağı, sedir ağacı, çam, caryum adacığı, sardunyuvar ve hindistan cevizi gibi birçok temel yağ ile iyi karışımlar elde edilebilir. Günümüzde, lavanta esans yağı sıklıkla aromaterapi yağı, jeller, infüzyon, losyon ve sabunlar gibi çeşitli formlarda kullanılmaktadır.
Lavanta Esansiyel Yağının Faydaları
Lavanta esansiyel yağının kokusu, sivrisinekler, midges ve güveler gibi birçok böcek türünü uzak tutan güçlü bir yapıya sahiptir. Bu rahatsız edici ısırıkları önlemek için açık havada lavanta yağı sürmek sizi koruyacaktır. Ayrıca, bu böceklerden biri tarafından ısırıldığında, lavanta esans yağı sürüldüğünde ağrıları alan bir özelliğe de sahiptir.
Lavanta esansiyel yağı, uykusuzluğa da bir çare olarak kullanılmaktadır. Yaşlı hastalar üzerine sık yapılan çalışmalar, normal uyku ilacı yerine yastıkların üzerine serpilen lavanta esansiyel yağı ile uyku düzenliliklerinde bir artış olduğunu göstermiştir. Uyku sorunları için modern tıbbın yerini alabileceği rahatlatıcı bir etkisi vardır.
Lavanta esansiyel yağı, sinirler ve kaygı sorunları için biçilmiş kaftan bir sakinleştirici kokuya sahiptir. Bu nedenle migren, baş ağrısı, depresyon, sinirsel gerginlik ve duygusal stresin tedavisinde de yardımcı olabilir. Serinletici aroma, zihinsel aktiviteyi arttırırken sinirsel tükenmeyi ve huzursuzluğunu ortadan kaldırır. Otonom sinir sistemi üzerindepozitif bir etkiye sahiptir ve bu nedenle sıklıkla uykusuzluk çekenlerin tedavi olarak kullanılır ve ayrıca kalp hızı değişkenliğini düzenlemek için bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Sınava girecek kişiler, sınava girmeden önce lavanta yağı ve biberiye yağı solumakla birlikte zihinsel stres ve kaygı düzeylerinde önemli bir düşüş sağladığını ve bunun yanı sıra artmış bilişsel işlev gösterdiğini biliyoruz.
Dermatologlar ve aromaterapistlere göre, lavanta esansiyel yağı akne tedavisinde en faydalı yağlardan biridir, bu da başta gençleri ergenlik dönemine girerken etkileyen rahatsız edici sivilcelerden kurtulmasında etkilidir. Yüz ve vücutta, sebum bezine yakın bir bakteri enfeksiyonu nedeniyle gelişen kırmızı, çıkıntılı yaralarla karakterizedir. Cilt yüzdeki sebum bezlerinden düzgün şekilde salgılanamadığında bakteriler onu besler ve tahriş, enfeksiyon ve ciddi yaralanmalara neden olabileceğini biliyoruz.
Lavanta Yağının Vücuda Etkileri
Lavanta esansiyel yağı ilk enfeksiyona neden olan bakterileri inhibe eder, hormonal manipülasyon yoluyla sebumun fazla atılımını düzenlemeye yardımcı olur ve sivilce iyileşmeye başladıktan sonra yara izi işaretlerini azaltabilir. Diğer cilt kremlerine veya merhemlerine az miktarda lavanta esans yağı eklenmesi cilde oldukça iyi gelecektir.
Lavanta esansiyel yağı, kas ağrıları, romatizma, burkulmalar, sırt ağrısı gibi çeşitli ağrı türleri için mükemmel bir çare olarak bilinir. Lavanta yağı ile düzenli bir masaj da eklem ağrısı rahatlatmayı sağlayabilir. Postoperatif ağrı kesici üzerinde gerçekleştirilen bir çalışma, lavanta esansiyel yağ buharının oksijene birleştirilmesinin, deneyimli ağrı miktarını anlamlı bir ameliyattan sonra oksijenle canlanan hastalara kıyasla önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
Lavanta esansiyel yağı, idrar üretimi üzerindeki uyarıcı etkisinden dolayı üriner bozukluklar için iyidir. Dahası, hormonal dengesinin eski haline getirilmesi, idrar torbasının sistiti veya iltihabının azaltılmasında da yardımcı olur. Ayrıca, bu ve diğer bozukluklarla ilişkili kramplara da iyi gelir.
Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonları, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum sorunları için oldukça etkilidir. Yağ ya buhar halinde kullanılır ya da boyun, göğüs ve sırtın derisine doğrudan uygulanır.
Lavanta Yağının Yararları
Solunum bozuklukları: Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonları, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum sorunları için yaygın olarak kullanılır. Yağ ya buhar halinde kullanılır ya da boyun, göğüs ve sırtın derisine uygulanır. Soğuk algınlığı ve öksürük için yaygın olarak kullanılan birçok vaporizatör ve inhalere de eklenir. Lavanta esansiyel yağının uyarıcı doğası da balgamı gevşetebilir ve solunum koşullarıyla bağlantılı tıkanıklığı hafifletebilir, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve vücuda doğal olarak balgam ve diğer istenmeyen materyalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Lavanta uçucu yağının buharı da solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşabilen antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Saç bakımı: Lavanta esansiyel yağı, bit, bit yumurtaları gibi problemlerde çok etkili olduğu bilinen bir gerçektir ve saç bakımında da ayrıca tercih edilir. Aynı zamanda, lavanta esansiyel yağının saç dökülmesinin tedavisinde, özellikle alopesi hastalarına, vücudun kendi kıl folliküllerini reddettiği otoimmün hastalıklara çok yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bir Sottish çalışmasında, alopesi hastalarının% 40'ından fazlasının düzenli olarak lavanta esansiyel yağı kafa derisine ovulduğu zaman saç büyümesinde bir artış bildirdi. Bu nedenle, bazen lavanta yağı, erkek tipi kellik için önleyici bir önlem olarak önerilir!
Kanserle Savaşta Lavanta Yağı
Kanser: İnsan denekleri üzerinde daha fazla araştırma gerçekleştirilmemesine rağmen, farelerde meme kanseri oluşumunu önlemenin bir yolu olarak, diğer esansiyel yağlarla kombinasyon halinde lavanta etkileri üzerine önemli araştırmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu, diğer kanserojen etkilerle ve kanser varlığıyla savaşan lavanta ihtimalinin artmış bir göstergesi olabilir.
Kan dolaşımı: Lavanta esansiyel yağı vücuttaki kan dolaşımını iyileştirmek için de iyi. Araştırmalar, lavanta yağı kullanan aromaterapinin koroner dolaşım üzerinde yararlı etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Aynı zamanda kan basıncını düşürür ve genellikle hipertansiyon için kullanılır. Bu, organların oksijenasyon seviyelerini artırarak kas kuvvetini ve sağlığı teşvik etmesi anlamına gelmez; aynı zamanda beyin aktivitesi belirgin bir artış gösterebilir; cilt parlak kalır ve kanla yıkanır ve vücut kalp krizi ve arteroskleroz riskinden korunur Sıklıkla zayıf dolaşım ile ilişkilendirilir.
Sindirim: Lavanta yağı sindirim için yararlıdır, çünkü bağırsaktaki gıdayı hareketliliğini arttırır. Yağ ayrıca gastrik sıvılar ve safra üretimini de uyarmakta, böylelikle hazımsızlık, mide ağrısı, kolik, gaz, kusma ve diyare tedavisinde yardımcı olmaktadır.
Bağışıklık: Düzenli lavanta esansiyel yağı kullanımı çeşitli hastalıklara direnç sağlar. 20. yüzyılda yapılan erken araştırmalara göre, lavanta, TB, tifo ve difteri gibi nadir hastalıklara karşı vücudu korumak için mükemmel bir antibakteriyel ve antiviral niteliklere sahip olduğu bilinmektedir.
Genel Cilt Bakımı: Lavanta yağının cilt için sağlık faydaları, antiseptik ve antifungal özelliklerine bağlı olabilir. Akne, kırışıklıklar, sedef hastalığı ve diğer enflamatuvar durumlar gibi çeşitli deri rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Yara dokularının oluşumunu iyileştirdiği için yaraların, kesiklerin, yanıkların ve güneş yanığının iyileşme sürecini hızlandırmak için yaygın olarak kullanılır. Egzamayı tedavi etmek için papatya lavanta yağı da eklenir.
Diğer: Lavanta esansiyel yağının diğer sağlık yararları lökoor tedavisi kabiliyetini içerir. Yağ, ayrıca sivrisinekleri ve kelebekleri püskürtmek için kullanılabilir; bu nedenle, livber yağı içeren sivrisinek iticileri birincil bileşenlerden biri olarak bulacaksınız.
Lavanta Yağının Vücut Üzerindeki Yan Etkileri
Birçok esansiyel yağ gibi gebe ve emziren kadınlar lavanta esansiyel yağının kullanımında oldukça dikkatli olmalıdır. Diyabetli hastaları lavanta yağından olabildiğince uzak durmalılar. Ayrıca olağan dışı hassas ciltlere sahip insanlar da alerjik reaksiyon gösterebilir. Bazı insanlar ayrıca lavanta yağı yaygın veya aşırı kullanımı nedeniyle bulantı, kusma ve baş ağrılarından şikayet edebilir.
Belki de en önemlisi, lavanta yağı hiçbir zaman yutulmamalı, sadece aromatik terapi veya benzeri faaliyetlerle topikal olarak uygulanmalıdır. Lavanta yağını yutma, bulanık görme, zor nefes alma, gözlerde yanma, kusma ve diyare gibi ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Yani, lavanta yağı harika bir mucize tedavisi olduğunu düşünüyorsanız bile, bir şekilde yemeye çalışmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder