Allantoin, C4H6N4O3 kimyasal formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir. Buna ayrıca
5-üreidohidantoin ya da glioksidüürür adı verilmektedir. Allantoin glioksilik asitin
diüreididir. Allantoin, hayvanlar, bitkiler ve bakteriler de ve bir çok organizmada önemli bir metabolik arabuludur ve pürin
nükleobazların ürik asitten (veya ürikaz) urat oksidazın (veya ürikazın)
bozunma ürünü olarak üretilmektedir. Allantoin üzerine konuştuğumuz yazımda, allantoin nedir, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.
Allantoin
Cildi rahatlatıcı ve iyileştirici etkilere sahip Allantoin, cilt için tıbbi hedeflerle hazırlanmış kremlerde ve topikal maddelerde kullanılmaktadır. Allantoik sıvıda ve bazı memelilerin fetal idrarında olmakla beraber çok fazla bitkide (özellikle karakafes-comfrey) bulunmaktadır. Allantoin, nemlendirici ve yumuşatıcı özelliklerinde kaynaklı cilt kremleri ve nemlendirici benzeri malzemelerde aktif bileşen şeklinde kullanılan, aynı zamanda doğal bir kimyasaldır.
Allantoin Hakkında
Allantoin ilk kez 1800'de İtalyan doktor Michele Francesco Buniva (1761-1834) ve Fransız kimyacı Louis Nicolas Vauquelin tarafından bilinçsizce amniyon sıvısında bulunduğu fikriyle izole edildi. 1821'de Fransız kimyager Jean Louis Lassaigne onu allantois'in akışında buldu; ona "l'acide allantoique" derdi. 1837'de Alman kimyager Friedrich Wöhler ve Justus Liebig ürik asitten sentezledi ve "allantoïn" şeklinde yeniden adlandırılmıştır.
Allantoinin Faydaları
Allantoinin, farelere uygulandığı zaman insülin direncini arttırdığı ve nematod solucan Caenorhabditis elegans'a uygulandığında ömrünün uzamış olduğu kanıtlanmıştır. Bakterilerde, pürinler ve türevleri (allantoin gibi) besin kısıtlayıcı koşullar altında ikincil azot kaynağı şeklinde kullanılırlar. Onların bozulması, daha sonra kullanılabilen amonyak üretir. Örneğin, Bacillus subtilis, allantoin'i tek azot kaynağı olarak kullanabilir.
Allantoinin Nerede Bulunur
Allantoin doğada çoğu canlıda bulunan bir maddedir. Örneğin pek çok memelinin idrarında allantoin vardır ve vücuttan atılır. Allantoinin doğada en çok var olduğu bitkiler, karakafes otu, şeker pancarı, papatya, tütün tohumu ve buğday filizleridir. Bu saydığım bitkiler arasında Avrupa kökenli bir bitki olan karakafes otu, allantoinin elde edildiği doğal kaynakların başındadır.
Allantoinin Kimyasal Etkileri
B. subtilis pucI geninde var olan mutantlar allantoin üzerinde büyümedi, bu da bir allantoin taşıyıcısı kodladığını gösterdi.
Allantoin metabolizması için Streptomyces coelicolor, allantoinase (EC 3.5.2.5) ve allantoicase (EC 3.5.3.4) esastır. Bu türe ait allantoin katabolizması ve müteakip amonyum salınımı, antibiyotik üretimini inhibe eder (Streptomyces türleri, mikrobik kökenli bilinen antibiyotiklerin yaklaşık yarısını sentezler).
Allantoin, komflu bitkisinin botanik özleriyle ve çoğu memelinin idrarında bulunur. Kimyasal olarak doğal allantoin'e eşdeğer olan kimyasal olarak sentezlenmiş yığın allantoin, kozmetik ham maddelerle uyumlu, toksik olmayan, CTFA ve JSCI gereksinimlerini karşılayan güvenli, toksik değildir. Allantoin için 10.000'den fazla patent başvuru yapıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder