27 Nisan 2017 Perşembe

K Vitamini

K vitamini, kan pıhtılaşması için gerekli olan ve aynı zamanda kemiklerde ve diğer dokulardaki kalsiyumun bağlanmasını kontrol eden bazı proteinlerin tam sentezi için gerekli olan yapısal olarak benzer, yağda eriyen bir vitamin grubudur. Proteinlerin K vitaminine bağlı modifikasyonu, kalsiyum iyonlarını bağlamalarını sağlar, aksi takdirde bulamayabilirler. K vitamini olmadan, kan pıhtılaşması ciddi şekilde bozulur ve kontrolsüz kanamalar oluşur. Düşük düzeyde K vitamini de kemiklerini zayıflatır ve arterlerin ve diğer yumuşak dokuların kalsifikasyonunu teşvik eder. Yazımda K vitamini nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

K Vitamini









Bitkilerde K1 vitamini olarak da bilinen fillokinon bulunur. İnsanlar onu yediğinde, kalın bağırsaktaki bakteriler, depolama biçimine, K2 vitaminine dönüştürür. İnce bağırsakta emilir ve yağlı dokuda ve karaciğerde depolanır. K vitamini olmadan, vücut, kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizması için gerekli olan bir pıhtılaşma faktörü olan protrombin üretemez

K vitamini olmadan, vücut, kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizması için gerekli olan bir pıhtılaşma faktörü olan protrombin üretemez


Phylloquinone olarak da bilinen Vitamin K1, bitkiler tarafından üretilir ve doğrudan fotosentezle meydana geldiği için en yüksek miktarda yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. K vitamininin "bitki" formu olarak düşünülebilir. Hayvanlarda bir vitamin olarak aktiftir ve kan pıhtılaşma proteinlerinin üretiminde var olan faaliyeti de dahil olmak üzere, K vitamininin klasik işlevlerini yerine getirir. Hayvanlar ayrıca K1 viraminini K2 vitaminine dönüştürebilirler.


Bağırsak florasındaki bakteri de K1'i vitamin K2'ye dönüştürebilir. Buna ek olarak, bakteriler tipik şekilde K2 vitamini izoprenoit yan zincirini uzatır ve özellikle K2 vitamini homologlarına MK-11 vitamin K2 formları ortaya çıkar. MK-4 dışında kalan K2'nin tüm biçimleri, anaerobik solunumda meydana gelen bakteriler tarafından üretilebilir. MK-7 ve diğer bakteriyel olarak türetilen K2 vitamini formları, hayvanlarda vitamin K aktivitesi gösterir, ancak MK-7'nin varsa MK-4 üzerindeki fazladan faydası belirlenemez.


Üç sentetik K vitamini tipi bilinmektedir: K3, K4 ve K5 vitaminleri. Doğal K1 ve tüm K2 homologları ve sentetik K4 ve K5'in toksik olmadığı kanıtlanmasına rağmen, sentetik K3 (menadion) formu toksisite gösterdi.



K Vitamini Kaynakları


K vitamininin doğal besin kaynakları şunlardır:   

  • Ispanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzeler  
  • Yeşil fasulye gibi baklagiller  
Günlük ihtiyacınızı daha az miktarda K vitamini içeren yiyeceklerle de karşılayabilirsiniz:
  • Yumurtalar  
  •  Çilekler  
  •  Et
K Vitamini Sağlığa Faydaları

Birçok uzman K vitamininin kemik büyümesi ve gelişimi için gerekli proteinleri harekete geçirdiğine inanmaktadır. Birçok gözlemsel çalışma, düşük K1 ve K2 vitamini kemiklerin daha kolay kırılma riski taşıdığını ortaya koymuştur, ancak bu çalışmalar belli bazı dış etkenler yok sayılarak gerçekleştirilmiştir. K1 vitamini takviyelerinin kemik kaybı üzerindeki etkilerini inceleyen kontrollü çalışmaların çoğu yetersiz kalmıştır. 

Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan birçok protein işlerini yapmak için K vitaminine bağımlıdır. Kanın pıhtılaşması kötü bir şey gibi gelebilir ve bazen öyledir. Oysa onsuz, aşırı kanama ve küçük bir yaralanmadan bile insanlar ölebilmektedir. Bazı insanlar kanın pıhtılaşma bozukluklarına sahiptir ve kanın kolayca pıhtılaşmasını önlemek için bir ilaç tüketirler. Bu ilacı alırsanız, kanın pıhtılaşması üzerindeki güçlü etkileri nedeniyle K vitamini alımınızı tutarlı tutmalısınız.


Osteoporoz



2014'e ilişkin bir gözden geçirme, osteoporozlu postmenopozal kadınlarda kırılma insidansını düşüren Vitamin K2'nin bir formu olan MK4'ü kullanarak monoterapinin yararlı olduğunu kanıtlar ve MK4'ün bifosfonatlar ile kombine kullanımı üzerine daha ileri araştırmalar önermektedir. Buna karşılık, 2013 yılının erken bir gözden geçirme makalesinde, k vitamini takviyesinin postmenopozal kadınlarda osteoporoz veya kırıkları önlemeye yardımcı olduğuna dair iyi bir kanıt bulunmadığı sonucuna varılmıştır.


2006 yılındaki bir Cochrane sistematik incelemesi, K1 vitamini ve MK4 ile takviyenin kemik kaybını azalttığını öne sürdü; Özellikle Japon hastalar arasında MK4'ün olay kırıkları üzerine güçlü bir etkisi vurgulanmıştır.


2016 yılı gözden geçirme makalesinde, kemik sağlığı için birkaç önlemden biri olarak düşünülmesi önerildi; bu, K1 ve K2 vitaminlerinden zengin gıdaların alımını arttırdı.


Kardiyovasküler sağlık



Yeterli miktarda K vitamini alımı, arteriyel kalsifikasyonun ve sertleşmenin önlenmesiyle ilişkilidir ancak, girişimsel çalışmaların az olması ve K vitamini takviyesinin kardiyovasküler hastalığın birincil korunmasında herhangi bir fayda sağladığına dair iyi bir kanıt bulunmamaktadır.


Bir adet 10 yıllık nüfus çalışması olan Rotterdam Çalışması, menaquinon (çoğunlukla yumurta ve etten gelen MK-4, peynirden alınan MK-8 ve MK-9) ve kardiyovasküler hastalıkların en yüksek alım seviyeleri arasında açık ve anlamlı bir ters ilişki göstermiştir ve Yaşlı erkeklerde ve kadınlarda ölüm nedeni.


Kanser



Vitamin K, tümör büyümesini yavaşlatabileceği iddiaları ile takviye formunda yükseltildi; Bununla birlikte, bu iddiaları destekleyen iyi tıbbi kanıtlar yoktur.


Coumarin zehirlenmesi



K vitamini, rodentisit (kumarin zehirlenmesi) zehirlenmesi için önerilen tedavi rejiminin bir parçasıdır.


Yan etkiler



Eklenmeden alerjik reaksiyon mümkün olsa da, yüksek dozda vitamin K'nın vitamin K2 veya phylloquinone (vitamin K1) dozları ile ilgili bilinen hiçbir zehirlenme belirtisi yoktur, bu nedenle tolere edilebilir üst alım seviyesi  günde üç kez ayarlanmıştır. K2 (MK-4 olarak), kan pıhtısı riskinde herhangi bir artış göstermedi. 250 mg / kg vücut ağırlığı kadar farelerde bile dozlar kan pıhtı oluşumunun oluşma eğilimini değiştirmedi.


K1 vitamini ve K2 vitamini ve bunların çeşitli izomerlerinin doğal biçimlerinin aksine, yüksek düzeyde vitamin K, K3 vitamini (menadion) sentetik bir formu belirgin biçimde toksiktir. ABD FDA, bu formu büyük dozlarda karaciğer hücrelerinde allerjik reaksiyonlar, hemolitik anemi ve sitotoksisiteye neden olduğu gösterildiğinden Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tezgah üstü satışından yasakladı.


Etkileşimler



Phylloquinone (K1) veya menaquinone (K2), antikoagülan olan varfarin'in (Ticari İsim Coumadin) antikoagülan aktivitesini tersine çevirebilir. Varfarin, vücudun ve dokuların aktif K vitamininin daha düşük seviyelerine sahip olması için K vitamininin geri dönüşümünü engelleyerek çalışır ve bu nedenle K vitamininin eksikliğidir.


Ek v vitamini (oral dozu, insan yetişkinlerde enjektabl dozdan daha aktiftir), varfarin'in neden olduğu vitamin K eksikliğini tersine çevirir ve bu nedenle, varfarin ve ilgili ilaçların antikoagülan etkisini azaltır. Bazen küçük miktarlarda vitamin K oral olarak verilir Ilacın etkisinin daha öngörülebilir olabilmesi için varfarin alan hastalara. İlacın uygun antikoagülan etkisi, K vitamini alımının ve ilaç dozunun bir fonksiyonudur ve farklı emilim nedeniyle her hasta için bireyselleştirilmesi gerekir. [Atıf gerekli] Varfarin ve K vitamininin her ikisi de, doz uygulamasından iki ila beş gün sonra gereklidir. Maksimum etki göstermekte ve ne varfarin veya vitamin K verildikten sonra ilk 24 saatte fazla etki göstermemektedir.


Yeni antikoagülanlar olan dabigatran ve rivaroksalinin, K vitamini ile etkileşmeyen farklı etki mekanizmaları vardır ve ek vitamin K ile birlikte alınabilirler


Kimyasal



K vitamininin üç sentetik formu, evcil hayvan gıda endüstrisi (K3 vitamini) ve mantar büyümesini (vitamin K5) inhibe etmek için kullanılan birçok alanda kullanılan K3 vitamini (Menadione), K4 ve K5'dir.




K1 vitamininin vitamin K2'ye dönüştürülmesi



K2 vitamininin MK-4 formu, testisler, pankreas ve arteryal duvarlardaki K1 vitamininin dönüştürülmesi ile üretilir. Büyük değişimler, bu dönüşüm için biyokimyasal yolu hala çevreliyor; dönüşüm, mikropsuz sıçanlarda ve sıçanlarda parenteral yoldan verilen K1'de olduğu gibi bağırsak bakterisine bağımlı değildir. Aslında, yüksek miktarda MK-4 biriktiren dokular, mevcut K1'in% 90'ına kadar MK-4'e dönüştürme konusunda dikkat çekici bir kapasiteye sahiptir. Dönüşümün, bir ara madde olarak menadion üretmek için K1'in fitil kuyruğunun çıkarılmasıyla ilerlediğine dair kanıt vardır; bu daha sonra, MK-4 (menetetriyone) formunda K2 vitamini üretmek üzere bir aktive geranilgeranil kısmı ile yoğunlaştırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder