23 Aralık 2016 Cuma

Greyfurt Yağı

Genelde marketlerde ve manavlarda satılan greyfurt, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulundurmaktadır. C vitamininin yanı sıra içerisinde A ve B grubu vitaminler de bulunur. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır ve sodyum noktasında da oldukça zengin olan greyfurt, Latince de “cennetten gelen meyve” anlamına gelmektedir. Yazımda greyfurt meyvesinden elde edilen greyfurt yağının faydaları ve kullanımı üzerine daha çok değindim.

Greyfurt Yağı




Greyfurt yağının sağlığa olan faydaları bakımında bir diüretik, dezenfektan, uyarıcı, antidepresan, antiseptik, aperatif, lenfatik ve tonik olarak bir çırpıda sayılabilir. Dünyanın bazı bölgelerinde Shaddock olarak da anılan greyfurt, Citrus Paradisi olan bilimsel adı Narenciye meyvesidir. Citrus Racemosa ve Citrus Maxima olmak üzere iki bilimsel adla adlandırılır. Diğer tüm narenciyelere benzer olarak esansiyel yağı kabuğunda bulunur ve sıkıştırılarak yağ elde edilmektedir. Tıbbi özelliklerinin çoğu diğer narenciye özlü yağlara benzemektedir.



Greyfurt özlü yağı Limonene, Alfa Pinene, Sabinene, Myrcene, Geraniol, Linalool, Citronellal, Decyl Acetate, Neryl Acetate ve Terpinenol'den oluşur ve bunlardan en üstte var olan iki bileşen Limonene ve Myrcene'dir. Greyfurt çok lezzetlidir ve esansiyel yağının çok çeşitli faydaları bulunmaktadır.

Greyfurt Esansiyel Yağı Sağlık Faydaları


Şimdi greyfurt esans yağının yukarıda saydığımız faydalarını ve daha ayrıntılı şekilde inceleyelim:

Antioksidan: Meyve gibi, Greyfurt uçucu yağı da antioksidan özelliğe sahiptir. Öncelikle bol miktarda C Vitamini vardır. Bu vitamin, greyfurt özlü yağında bulunan diğer antioksidan bileşenlerle beraber, bağışıklık sistemimize katkı sağlar ve serbest radikallerin aktivitesine karşı savaşır. Bu yağ, vücutta yaşanan prematür yaşlanma, dokuların bozulması, maküler dejenerasyon, görme ve işitme problemi, zihinsel ve fiziksel yavaşlama, sinir bozuklukları ve diğer ilgili sorunlar da dahil olmak üzere çeşitli oksidanlar ve toksinler tarafından gerçekleştirilen tüm zararlardan korunmada etkilidir.

Dezenfektan: Greyfurt özü yağının anti-viral ve anti-mikrobiyal özellikleri onun iyi bir dezenfektan özelliğine delalettir. Vücut yeni enfeksiyonlardan korur, aynı zamanda zaten var olan enfeksiyonları ortadan kaldırır. Kolon, mide, bağırsak, üriner sistem, boşaltım sistemi ve böbreklerin enfeksiyonlarının tedavisinde özellikle etkilidir. Ayrıca, oral ve oküler enfeksiyonlar ile cilt enfeksiyonları için yararlıdır.

Antiseptik: Greyfurt özlü yağının antiseptik özellikleri çürükler, yaralar, kesikler ve aknelerde uygulama için onları mikrobik enfeksiyonlardan korumak için mükemmel hale getirir. Ayrıca antiseptik olarak, yaraların tetanoz gelişmesine veya fosseptik hale gelmesini önler.

Uyarıcı: Bu yağ vücudu çeşitli şekillerde uyarır. Hem vücut hem de zihinde uyarıcı etkilere sahiptir. Beyni aktif hale getirerek uyarır ve düşüncelere yeni bir yön vermenin yanı sıra endokrin bezleri uyarır ve hormonların ve enzimlerin doğru salgılanmasını sağlar, böylece vücudunuzun tüm metabolizmasını düzgün bir şekilde düzenler. Ayrıca sinir sistemini uyarır ve sizi daha aktif ve uyanık hale getirir. Mide suları ve safra salgılarını midede salgılarken sindirim sistemi bu esans yağından da yararlanır; aynı zamanda bağırsaklardan yutulan yiyeceklerin hareketi. Dahası, lenfatik, dolaşım ve boşaltım sistemini uyarır.

Antidepresan: Çoğu narenciye yağları gibi, greyfurt özlü yağı da zihinde aktifliğe ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Olumlu olumlu hisleri uyandırır, depresyonu iyileştirir ve endişe ve stresi giderebilir. Bu etki iki kaynaktan dolayıdır. İlk olarak, aroması ve ikinci olarak, beyinde canlandırıcı etkilere sahip bazı hormonların uyarıcı etkileri nedeniyle.


İştah Kaybı: Daha az yemek tüketmek istiyorsanız, bu esansiyel yağ oldukça yardımcı olabilir. Ancak, bu yemekten hemen önce almalısınız demek değildir. Düzenli bir doz, iştahınızı azaltabilir ve kilo yönetimine yardımcı olabilir.

Diüretik: Greyfurt Esansiyel Yağı'nın diüretik özellikleri vücudunuzda idrar üreterek toksinlerden arındırır. Aşırı su, yağ, sodyum, ürik asit ve diğer toksinlerin vücuttan alınmasını destekler ve kalbi sağlıklı tutmak için kan basıncını aşağı çeker. Sık idrara çıkma, üriner sistemin enfeksiyonlardan uzak tutulmasını sağlar. Tüm kalkerli ve ürik yatakların böbreklerini temizler ve bunları böbrek taşı ve enfeksiyonlara karşı korur.

Lenfatik: Lenfatik bir madde olarak faaliyeti muhtemelen greyfurt özlü yağının en iyi özelliğidir. Lenfatik sistem vücudumuzda hayati bir rol oynar ve istenmeyen ve zehirli maddelerin uzaklaştırılmasına katılır. Greyfurt yağı, lenfatik sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar ve aktivitesini arttırır, böylece toksinlerin vücudunu temizler ve selülit, kan üre, romatizma, artrit, gut ve böbrek taşı gibi mücadele problemlerini temizler.

Tonik: Muhtemelen 'Tonik' terimine aşinasınızdır. Saç toniği, sağlık toniği ve karaciğer toniği gibi çeşitli formlarda bulunur. Soru - tonik bir madde nedir? Tonik, organ sistemlerini genelde seslendiren bir şeydir. Bir saç toniği saç folikülleri tonlar ve saçınızı sağlıklı ve güçlü tutar. Sindirim sistemi, dolaşım sistemi, metabolik sistem, sinir sistemi ve boşaltım sistemleri dahil olmak üzere vücudunuzdaki tüm organ sistemlerini dengeleyen eksiksiz bir sağlık tonusu. Genel sağlık ve güç artar. Benzer şekilde bir karaciğer toniği karaciğer sesleri yükseltir ve salgılama oranını ve işlevini geliştirir. Herhangi bir nedenle bir tonik ihtiyacınız bulunuyorsa, uzun süredir vücut için güçlü bir tonik olarak bilinen greyfurt özlü yağı kullanabilirsiniz.

Diğer Yararları: Greyfurt özlü yağı cildi temiz tutar. Yağlı cilt ve sivilcelerin tedavisi için özellikle iyi olur ve ferahlatıcı bir his verir. Kaslardaki sertlik ve krampların tedavisinde de yararlı olabilir.

Greyfurt Yağı Yan Etkileri


Güçlü güneş ışığına maruz kalınmadan önce uygulandığında greyfurt esans yağı cilt tahrişine neden olabilir. Bunun yanında, bu esansiyel yağın kullanımında herhangi bir risk yoktur, ancak hamilelik sırasında greyfurt yağı kullanımı diğer esansiyel yağlar gibi  uygulanacaksa doktorunuzun bilgisi dahilinde kullanılmalı.

Ayrıca greyfurt yağı Bergamot, Frankincense, Geranium, Lavanta ve Palma Rosa yağı ile çok iyi harmanlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder