5 Aralık 2016 Pazartesi

Egzama Nedir ?


Egzama rahatsız edici ve çirkin bir görünüme sahip yaygın bir deri hastalığıdır fakat tehlikeli değildir. Egzama basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilmektedir. Egzama kaşıntıya sebep olmasının yanında ve rahatsızlık vermesinin ötesinde, el kol ve yüz gibi açıkta kalan cilt bölgelerinde oluştuğundan estetik bütünlüğü bozan bir problemdir. 
Her on iki kişiden birinin, yaşamının herhangi bir sürecinde egzama geçirmektedir. Bu yazımızda sizlere Egzemanın tespiti,tedavi süreci ve Egzemaya etkisi olan nedenleri aktaracağız.



Egzamanın Teşhisi


Egzamada iltihaplı deri bölgesi kızarır ve kaşınmaya başlar. Yine egzama yaşanan cilt bölgesinde kuruma yaşanır ve üstünde sivilceye benzer oluşumlarla karşılaşılır. Hastalığın sebep olduğu rahatsızlık daha çok kaşımaya ve meydana gelen çatlaklardan giren mikropların yaptıkları enfeksiyon ile ilişkilidir. Egzamalı bölge kaşınırsa, enfeksiyonda yayılma yaşanır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrı yaşanabilir. Çatlaklardan sızan mikroplar bedenin tamamına tehdit oluşturur. Kaşınarak tahriş edilmiş bir egzama bölgesi oldukça büyük rahatsızlıklara yol açar. Egzama genelde önce yüzde ve baş derisinde görülür, sonra kollarda ve bacaklarda, özellikle derinin katlandığı ya da giysilerin sürtündüğü yerlerde çok fazla görülür. 




Egzamanın Belirtileri 


Egzemadan şüphelenen ya da bu belirtileri taşıyan kişilerin hiç vakit kaybetmeden bir dermatolog tarafından muayene olması gerekmektedir. Sizin doktora aktaracağınız bilgiler ve gerçekleştirilen fiziki muayenede derinin incelenmesi tanı için yeterli veriyi verecektir.
Atopik dermatitin belirtileri, kişinin yaşına bağlı olarak değişebilir. Atopik dermatit genellikle bebeklerde görülür, ciltte kuru ve pul pul görülür. Bu döküntüler sıklıkla yoğun kaşıntılıdır. Çoğu insan 5 yaşından önce atopik dermatit geliştirir. Çocukluk çağında durumu geliştirenlerin yarısı erişkin olarak semptomlar göstermeye devam ediyor.

Egzama Belirtisine Ne İyi Gelir

Egzama, sık bir biçimde alerjiye yatkın kişileri etkilemeye meyillidir. CSNN besin alerjilerinin ve hassasiyetlerinin egzamaya yol açabileceği veya onu kötüleştirdiğini belirtiyor çünkü yiyemediğiniz besinleri tüketmek vücudu bunaltıyor ve tahriş edicilere karşı daha da hassaslaştırıyor.


En yaygın besin alerjenleri süt ürünleri, buğday, gluten, mısır, yumurta, kırmızı et, şeker, maya, çilek, narenciye meyveleri, mantar, domates, fıstık ve soyadır. Üç haftadan sonra her gün bir yiyecek maddesini yeniden beslenmenize sokarsınız ve egzama belirtilerinin geri gelmesini veya kötüleşmesini yakından takip edersiniz. Hiçbiri gerçekleşmediğinde yiyeceğin tüketim için güvenli olduğu düşünülmektedir. Belirtiler kötüleşirse vücudunuza bir mola verdirmek için bu yiyeceği en az üç ay tekrar tüketmeyin. Gluten ve süt ürünleri toleranssızlığı, egzama hastaları arasında çok yaygın; beslenmenize gluten ve süt ürünlerini yeniden eklerken özellikle dikkatli olmanız gerekiyor.


Hayvansal ürünler vücutta yaşanmasını teşvik eden ve egzamayı kötüleştirebilen araşidonik asit denilen bir madde içerirler. Bu yüzden CSNN her türlü hayvansal ürün alımınızı azaltmayı tavsiye ediyor. CSNN bağışıklık sistemini kuvvetlendirici şu yiyeceklere ağırlık veren yiyeceklerle beslenmeyi tavsiye ediyor: taze sebze ve meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, deniz ürünleri, taze balık, keten tohumu yağı ve saf sızma zeytinyağı. Akşamsefasında veya hodan tohumunda bulunan esansiyel yağ asitleri de iltihap önleyici özellikleri nedeniyle faydalı olabilir, CSNN bu yağlardan günde toplam 2 ila 3 gram alınmasını öneriyor.

 Egzamanın Tedavi Yöntemleri

Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma kalıcılaşabilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da tekrar strese yol açar ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Tedavide kaşıntıyı önleyici sistemik ve lokal ilaçlar ve kremler kullanılır. Altta yatan herhangi bir başka problemin olup olmadığı araştırılır. İleri vakalarda psikolojik destek de faydalı olur. Egzama olan biri tedavi sırasında nelere dikkat etmeli? Egzama başladıktan belli bir süre sonra, kişi farkında olmadan elini o bölgeye götürür ve sürekli kurcalar. Bu da egzamanın daha da artmasına yol açmaktadır. O yüzden tedavi sırasında ilaçların etkisiyle kaşıntı kesilecektir; ancak alışkanlık haline gelen kaşıma ve kurcalama yapılmamalıdır.





KAYNAK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder