8 Ocak 2017 Pazar

Arsenik Asit

Periyodik cetvelde var olan VA grubunda bulunan yarı metal bir elementtir. Arsenik tüm evrende vardır. Dünya’da arsenik çoğunlukla bakır ve kurşun metallarinde bulunur.  Yazımda arsenik nedir, neden kullanılır, faydaları nelerdir, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Arsenik Asit (H3AsO4)

 
Arsenik asidi renksiz kolay izole olmayan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Fosforik aside benzetilebilir. Antoine Béchamp tarafından 1859'da anilin sentezi süresince bulunmuştur. Daha sonra tıpta deri hastalıklarını tedavide yine Arsenik asit kullanılmıştır. Bugün arsenik kereste sanayinde ve boyar madde yapımında kullanılır.





Arsenik Asit Kullanımı


Günümüz dünyasında artık arsenik boyalar barındıran pestisitler yasaklanmış fakat Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri çoğunda kaçak da olsa kullanmaktadır. 1800-1900 yıllarda böcek öldürücü ilaçların içinde bulunan bu zararlı madde o dönemlerde sedef hastalığına, astıma ve 1970’li yıllarda lösemi hastalığı için kullanılmıştır. Tarımda bilinçleşen çiftçiler, 1995 yılında arsenik kullanımı %4’e gerilemiştir. Ortalama bir insan 40 mikrogram arsenik bileşiklerini vücudunda zaten barındırır. Arsenik maddesi, çoğu üründe bulunur fakat, özellikle de önemli olarak gıda ürünleri karşımıza çıkmaktadır. Bu gıda ürünlerine baktığımız noktada, deniz ürünleri, kümes hayvanları ve mantarda bulunulduğu kanıtlanmıştır. Günlük tavuk tüketilmesi durumunda insan vücudunda 21-30 mikrogram arsenik asit  alınır.



Kalitesiz ve denetimi olmayan makyaj ve boya malzemelerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çin’de üretilen çoğu oyuncaklarda bulunduğu bilinmektedir. Vücutta olması gereken miktardan fazla alınan arsenik asit ; karın ağrısı, kusma, bulantı ve boğazda yanma hissi gibi hastalıklar ortaya çıkar. 

Yüksek miktarda alınan arsenik asit kalp yetmezliğine, dolaşım bozukluğuna ve sonunda ölüme neden olmaktadır. Kronik zehirlenme, ciltte kansere benzeyen oluşumlar, sinir sisteminin işlevinin bozulması, ilerleyici halsizlik ve yorgunluk, bilinçte bozulma, dışkılama ve işeme sorunları, tırnak çizgilenmeleri ve hatta ardından ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden yukarıda belirtilen hastalık yapan malzemeleri kullanmaktan kaçınılmalıdır.


Arsenik Kimyasal Formülü



Kimyasal Formül : H3AsO4

Molekül Ağırlığı : 142 g/mol


Arseniğin Zararları


Arseniğin bileşikleri bakımından renksiz, tatsız ve zehirli maddedir. Midede var olan ve vücudun bazı bölgelerinde iltihaplara neden olur. Vücut var olan bazı kimyasallar ile aktif olduğunda karaciğer tarafından kolayca işlenemeyen serbest radikaller barındırır. Arseniğin bazı hayvanlarda, sentezlenmeyen yağ asitleri olan esansiyel iz elementi olarak bulunduğuna dair bazı kanıtlar bulundu; fakat esansiyel fonksiyonun mekanizması henüz belirlenemedi. Tavuklar başta olmak üzere bazı hayvanların bünyelerindeki organik arseniği zararlı bir inorganik arseniğe çevirebileceği belirlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder