Asparajin
Asparajin proteinleri meydana getiren 20 aminoasitten biridir. Yan
zincirinde karboksamit grubu barındırır zaten bunları yukarıda aktardım. Polar özelliği bulunur, lakin fizyolojik pH'da
yüksüzdür. L-Asparajin, merkezi sinir sisteminin dengesinin korunması noktasında gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet oluşumunun önüne geçer, teskin edici özelliği
bulunmaktadır.
Başka birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem
L- hemde D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir değişle doğada var olan
isomeri L Asparajin’dir
L-Asparajin baklagillerin fidanlarında ve kuşkonmaz bitkisinde rastlanmaktadır. Kuşkonmaz bitkisinin çorbalarda kullanılan türünün latince ismi olan Asparagus officinalis bakıldığında Asparajin’in adını bu bitkiden aldığı kolayca anlaşılır. Bunun dışında patates, sığır eti, yumurta, mandıra gibi besinlerde de bulunmaktadır.
Asparajin Nerede Bulunur
L-Asparajin baklagillerin fidanlarında ve kuşkonmaz bitkisinde rastlanmaktadır. Kuşkonmaz bitkisinin çorbalarda kullanılan türünün latince ismi olan Asparagus officinalis bakıldığında Asparajin’in adını bu bitkiden aldığı kolayca anlaşılır. Bunun dışında patates, sığır eti, yumurta, mandıra gibi besinlerde de bulunmaktadır.
19. Yüzyılın sonlarında yapılan araştırmalr sonucunda iki
izomeriden bir olan D-Asparajin tatlı bir tadı olduğu ve buna karşılık
L-Asparajin’in ise acı bir tadı olduğu ortaya konulmuştur
Kimyasal Formülü C4H8N2O3
Kimyasal Formülü C4H8N2O3
Molekül ağırlığı 132,12 g·mol−1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder