8 Ocak 2017 Pazar

Asparajin

Asparajin (Asn, N) proteinleri oluşturan 20 aminoasitin içerisindedir. Yan zincirinde karboksamit grubu barındırır. Polar özelliği bulunur, fakat fizyolojik pH'da yükü bulumaz. L-Asparajin, merkezi sinir sisteminin dengesinin korunması noktasında oldukça gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet gibi durumları engellemek gibi bir özelliği bulunur. Yazımda sparajin nedir, özellikleri nelerdir, kimyasal yapısı, ne işe yarar gibi sorulara cevaplar aradım.

Asparajin



Asparajin proteinleri meydana getiren 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde karboksamit grubu barındırır zaten bunları yukarıda aktardım. Polar özelliği bulunur, lakin fizyolojik pH'da yüksüzdür. L-Asparajin, merkezi sinir sisteminin dengesinin korunması noktasında gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet oluşumunun önüne geçer, teskin edici özelliği bulunmaktadır.


Başka birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hemde D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir değişle doğada var olan isomeri L Asparajin’dir

Asparajin Nerede Bulunur


L-Asparajin baklagillerin fidanlarında ve kuşkonmaz bitkisinde rastlanmaktadır. Kuşkonmaz bitkisinin çorbalarda kullanılan türünün latince ismi olan Asparagus officinalis bakıldığında Asparajin’in adını bu bitkiden aldığı kolayca anlaşılır. Bunun dışında patates, sığır eti, yumurta, mandıra gibi besinlerde de bulunmaktadır.
19. Yüzyılın sonlarında yapılan araştırmalr sonucunda iki izomeriden bir olan D-Asparajin tatlı bir tadı olduğu ve buna karşılık L-Asparajin’in ise acı bir tadı olduğu ortaya konulmuştur

Kimyasal Formülü
C4H8N2O3
Molekül ağırlığı 132,12 g·mol−1



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder