8 Ocak 2017 Pazar

Arjinin

Arjinin her şeyden önce bir α-aminoasittir. L-arginin, doğada var olan proteinlerin yapısını meydana getiren 20 aminoasitten biridir. Memelilerde, arginin temel aminoasitlerden biri olarak kabul edilmektedir. 

Arjinin




Organizmanın gelişim düzeyine ve sağlık durumuyla ilişkili olarak dışarıdan beslenme yoluyla temin edilmesi kaçınılmazdır. Bebekler etkili bir biçimde arginin sentezleyemedikleri için dışarıdan almaları gerekir. Yetişkinler ise sentezleyebilirler. Büyüme hormonunun sentezini uyarır.



Arjinin Özellikleri


Arjinin bazik özellik taşıyan aminoasitlerden biridir. Uzun yanzinciri hidrofobik özellik taşımasına rağmen bu yan zincirin ucunda bir guanidyum grubu bulunmaktadır. pKadeğeri 12.48 olan bauabaminm grubu bazik, nötr ve hatta hafif asidik ortamlarda dahi pozitif yük taşımaktadır. Çift bağ elektronları ve nitrojenlerdeki yalnız elektron çiftleri arasındaki [[konjugasyoNN])]] nedeniyle pozitif yük delokalize olabilmektedir. Guanidyum grubu ayrıca birden fazla hidrojen bağı da yapabilir.


Arjinin, birçok fizyolojik sürecin yerine getirilmesi için gereklidir. Bu fizyolojik süreçler içinde, hormon salgılanması, büyüme hormonunda artış, vücuttan zehirli artıkların atılması ve bağışıklık sisteminin savunulması vardır. Arjinin, damar genişlemesinden sorumlu nitrik oksitin üretimine yardımcı olduğundan, göğüs krampı (anjin), yüksek tansiyon, kalp hastalığıi cinsel fonksiyon bozukluğu, kadın ve erkek kısırlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Arjinin Nerelerde Bulunur


Günümüzde, arjinin içeren besin takviyeleri, arjininin nitrik oksit üretme ve serbest radikalleri temizleme kabiliyeti kadar kas hücrelerine sinyal gönderme, büyüme hormonu salgılama, kötü kolesterolü uzaklaştırma ve yağ yakımını artırma özelliklerinden dolayı popüler olmuştur. Arjinin vücuttaki tuz seviyesini düzenlemeye de yardım eder. Bundan dolayı, vücut geliştirme sporu ile ilgilenenlerin cilt altında su tutulmasının dolayı kişiyi pürüzsüz ve şişkin göstereceğini bilmeleri gerekir. Arjininin, vücut geliştirme dünyasında ve bilimsel topluluklarda en iyi bilinen özelliği nitrojen tutma yeteneğidir. Damar genişletme ve protein sentezinde rol alma yeteneğinden ötürü, arjininin kas büyümesi için gerekli olduğuna inanılır.

Arjinin Neye İyi Gelir


Arjinin iltihap ile mücadele etmektedir. Damar sertliği ve kalp krizi problemlerini ortadan kaldırır. Kan damarlarını tedavi eder. Konjestif kalp yetmezliği ve koroner arter problemi ile mücadele etmektedir. Kan basıncını düşürmede yardımcıdır. Atletik performansınızı yükseltir. Bağışıklık fonksiyonunu yükseltmede yardımcıdır. Kas ağrılarına iyi gelir. Böbrek fonksiyonlarını düzenler. Bunaklığa karşı görev üstlenir. 
Aynı zamanda iktidarsızlık, erektil fonksiyon sıkıntıyı ve erkekte var olan kısırlık problemini düzenlemektedir. Soğuk algınlığının giderilmesinde etkilidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder