8 Ocak 2017 Pazar

Arsenik Asit

Periyodik cetvelde var olan VA grubunda bulunan yarı metal bir elementtir. Arsenik tüm evrende vardır. Dünya’da arsenik çoğunlukla bakır ve kurşun metallarinde bulunur.  Yazımda arsenik nedir, neden kullanılır, faydaları nelerdir, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Arsenik Asit (H3AsO4)

 
Arsenik asidi renksiz kolay izole olmayan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Fosforik aside benzetilebilir. Antoine Béchamp tarafından 1859'da anilin sentezi süresince bulunmuştur. Daha sonra tıpta deri hastalıklarını tedavide yine Arsenik asit kullanılmıştır. Bugün arsenik kereste sanayinde ve boyar madde yapımında kullanılır.




Asetik Asit


Halk arasında ki adı ‘sirke asidi’ şeklinde geçen asetik asidin kimyasal alanda tam adı ´etanoik asit´ şeklindedir. Asetik asit, etanoik asit ve ya sirke asidi olarak bilinen bu asidin kimyasal formülü: CH3COOH açık formüllü- C2H4O2 kapalı formüllü organik özellikli asittir. Sirkenin keskin kokusunu ve ekşi tadına sebep olan asittir. Asetik asitin %5-8’lik çözeltisi sirke olarak kullanılır. Asetik asit birçok ilaç endüstri maddesinin kullanılmasında kullanılır.T ahriş edici bir kokouya sahip bir sıvıdır. Alüminyum asetat tuzu, taze kesilmiş yaralarda kan dindirici olarak kullanılır.


ASETİK ASİT(CH3COOH)






Benzoik Asit

Benzoik asit, benzoin reçinesinden çıkan, kodu E210 olan ve gıda üretiminde işe yarayan en güvenli katkı maddelerinin başında gelmektedir. Kristal yapısıyla benzoik asit, katı, renksizdir ve toz biçimindedir. Erime noktası 122 santigratken, kaynama noktası 249 santigrattır. Etanolle tam anlamıyla çözünürken, benzen ve asetonla da kısmen çözünmektedir.

Benzoik Asit



Benzoik asit, benzoin reçinesinden elde edilen, kodu E210 olan ve gıda üretiminde kullanılan en güvenli katkı maddelerinden biridir. Kristal yapıda olan benzoik asit, katı, renksizdir ve toz halindedir. Erime noktası 122 santigratken, kaynama noktası ise 249 santigrattır. Etanol içerisinde tamamen çözünürken, benzen ve aseton içerisinde kısmen çözünür. 


Borik Asit

Borik asit genelde böcek ilacı, koku giderici ve anti-septiklerde bulunan suda çözünebilen, tatsız, kokusuz, havada kararlı ve beyaz kristaller biçiminde inorganik bir kimyasal asaittir. Erime noktası 169 santigrat derece, erime noktası 360 santigrat derece ve molekül ağrılığı 61.83'dür. Yazımda borik asitle ilgili olarak borik asit nedir, niçin kullanılır, kullanım alanları nelerdir, nasıl bir yapıya sahiptir gibi sorulara cevaplar aradım.

Borik Asit



Arjinin

Arjinin her şeyden önce bir α-aminoasittir. L-arginin, doğada var olan proteinlerin yapısını meydana getiren 20 aminoasitten biridir. Memelilerde, arginin temel aminoasitlerden biri olarak kabul edilmektedir. 

Arjinin




Organizmanın gelişim düzeyine ve sağlık durumuyla ilişkili olarak dışarıdan beslenme yoluyla temin edilmesi kaçınılmazdır. Bebekler etkili bir biçimde arginin sentezleyemedikleri için dışarıdan almaları gerekir. Yetişkinler ise sentezleyebilirler. Büyüme hormonunun sentezini uyarır.


Asparajin

Asparajin (Asn, N) proteinleri oluşturan 20 aminoasitin içerisindedir. Yan zincirinde karboksamit grubu barındırır. Polar özelliği bulunur, fakat fizyolojik pH'da yükü bulumaz. L-Asparajin, merkezi sinir sisteminin dengesinin korunması noktasında oldukça gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet gibi durumları engellemek gibi bir özelliği bulunur. Yazımda sparajin nedir, özellikleri nelerdir, kimyasal yapısı, ne işe yarar gibi sorulara cevaplar aradım.

Asparajin


Aspartat

AST, karaciğerinizin salgıladığı bir enzimdir. AST, karaciğer, kas, kalp, böbrek, beyin ve kırmızı kan hücrelerinde en yüksek konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Az miktar AST tipik olarak kan dolaşımınızda vardır. Kanınızda var olan bu enzimin normalden daha yüksek miktarları bir sağlık problemine işaret eder. Anormal miktarda ise aspartat karaciğer hasarı ile sonuçlanabilir. Yazımda aspartat nedir, insan vücuduna etkileri nelerdir, kimyasal bileşiği nedir gibi sorulara cevaplar aradım.

Aspartat